Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ενάμισι χρόνο μετά την εκλογή του, ο Macron αντιμέτωπος με τις ίδιες προκλήσεις: Ανεργία, στασιμότητα και πτώση της δημοτικότητάς του

Ενάμισι χρόνο μετά την εκλογή του, ο Macron αντιμέτωπος με τις ίδιες προκλήσεις: Ανεργία, στασιμότητα και πτώση της δημοτικότητάς του
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο Γάλλος πρόεδρος παραμένει αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων του
Καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, διανύει πλέον τον 16ο μήνα της θητείας του, η θέση του φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με τη δημοτικότητά του να υποχωρεί συνεχώς, και τις εσωτερικές «προκλήσεις» που τον περιμένουν κατά το ερχόμενο διάστημα να διογκώνονται.
Από τα τέλη του περασμένου μήνα μέχρι και σήμερα, μία σειρά δημοσκοπήσεων που έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ των πολιτών της Γαλλίας δείχνει πως η δημοτικότητα του προέδρου της χώρας καταγράφει μία σταθερά καθοδική πορεία.
Την αρχή έκανε η δημοσκόπηση της εταιρείας «BVA», η οποία έδειξε ότι μόλις το 34% των συμμετεχόντων εγκρίνει τις πολιτικές του κ. Macron, έναντι ποσοστού 39% που είχε σημειωθεί κατά την προηγούμενη έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η εταιρεία.
Σημαντικότερη ήταν η πτώση που καταγράφηκε στην αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποίησε η Ifop, καθώς ενώ τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό των πολιτών που ενέκρινε τις πολιτικές του Γάλλου προέδρου έφθανε το 41%, πλέον έχει υποχωρήσει στο 31%, ενώ σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική του Emmanuel Macron, μόλις το 32% θεωρεί ότι είναι ορθή.
Στα παραπάνω ποσοστά ήρθε να προστεθεί και η δημοσκόπηση της  YouGov για την Le Huff Post και το CNEWS, σύμφωνα με τον οποία μόλις το 23% των Γάλλων εκφράζεται με θετικό τρόπο για τον κ. Macron, την ίδια στιγμή που τον περασμένο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 27%.
Την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα και η πιο πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος του καλοκαιριού, αυτή του ινστιτούτου Odoxa, η οποία έδειξε πως μόλις το 29% των Γάλλων τον θεωρεί καλό πρόεδρο, πτώση που ανέρχεται στο 12% σε σύγκριση με τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω ποσοστά είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με εκείνα του προκατόχου του,  Francois Hollande, στην αντίστοιχη περίοδο της θητείας του.
Ωστόσο, και το περασμένο καλοκαίρι η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλία είχε καταγράψει παρόμοια «βουτιά», με το ποσοστό αποδοχή του να υποχωρεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, και συγκεκριμένα στο 54%, γεγονός που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη σχετική πτώση των τελευταίων 20 ετών.
Όταν ο ίδιος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της χώρας στα μέσα του 2016, λίγοι ήταν αυτοί που περίμεναν ότι θα καταφέρει να διαδεχθεί τον Francois Holland, κυρίως εξαιτίας της χαμηλής δημοτικότητας που είχε εκείνη την περίοδο.
Μάλιστα,  το κόμμα του οποίου ηγήθηκε, το «En Marche» ιδρύθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2016, καταφέρνοντας μέσα σε ένα χρόνο να φέρει τον Emmanuel Macron στο «τιμόνι» της χώρας, εν μέσω αδιάκοπης καμπάνιας αρκετών μηνών, καθώς και σταδιακής πτώσης του δίπολου Δεξιάς-Αριστεράς στη χώρα.
Αρκετοί ήταν οι Γάλλοι πολίτες οι οποίες έδειξαν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον κ. Macron, καθώς αναζητούσαν κάτι καινούργιο που θα τους προσέφερε περισσότερες ευκαιρίες, ενώ παράλληλα έδειξαν την προτίμησή τους απέναντι στην ασφάλεια που θα έφερνε η εκλογή του σε ότι αφορά τις εξωτερικές πολιτικές, καθώς ο νυν Γάλλος πρόεδρος είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένας από τους κύριους στόχους που είχε θέσει ο ίδιος, τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή του, ήταν να μειώσει την ανεργία στη χώρα, η οποία κατά την περίοδο όπου αναδείχθηκε πρόεδρος της χώρας, βρισκόταν στο 9,3%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών ανερχόταν στο 21,4%.
Ωστόσο, ενώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενη έτους το ποσοστό αυτό μειωνόταν, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπήρξε μία στασιμότητα, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές οφείλεται στη γενικότερη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Έναν χρόνο μετά από την εκλογή του, το ποσοστό ανεργίας βρισκόταν στο 9,1%, το οποίο αν και είναι μειωμένο σε σχέση με τα μέσα του 2017, είναι μεγαλύτερο έναντι του 8,9% που είχε σημειωθεί στα τέλη του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των νέων έως 25 ετών διαμορφώθηκε στο 20,1%, παραμένοντας αυξημένο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σημειώθηκε άνοδος μεταξύ των γυναικών άνω των 49 ετών.
Αναφορικά με την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή στον τομέα της ανεργίας, καθώς στα τέλη του προηγούμενου έτους, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν ανοδική, ενώ η αισιοδοξία στις τάξεις των επιχειρήσεων και των καταναλωτών βρίσκονταν σε πολυετή υψηλά επίπεδα.
Έκτοτε, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμος, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκε στο 0,3%, ποσοστό χαμηλότερο σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ οι επιχειρήσεις άρχισαν να εμφανίζονται όλο και λιγότερο αισιόδοξες, εξαιτίας της προαναφερθείσας επιβράδυνσης που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη.
Μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό για το δεύτερο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 0,2%, με τις καταναλωτικές δαπάνες που αφορούσαν τον μήνα Ιούλιο να αυξάνονται σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις εκτιμήσεις, και συγκεκριμένα στο 0,1% έναντι 0,3%.
Πριν από μερικές ημέρες η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της που αφορούν την ανάπτυξη για το σύνολο του 2018, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,6%, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεών της στο 1,8%.
Η ίδια προβλέπει ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,6% και το 2019, ενώ παράλληλα εξέφρασε την εκτίμησή της ότι το ποσοστό ανεργίας για το σύνολο του τρέχοντος έτους θα διαμορφωθεί στο 9,1%.
O Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεών του, παρουσιάζοντας πρόσφατα το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών, προκειμένου να εξαλείψει τις οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν στη χώρα.
Ωστόσο, ο αριθμός των πολιτών, κυρίως συνταξιούχων και νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, που θεωρεί ότι οι πολιτικές του κ. Macron ευνοούν τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους παραμένει αυξημένος, ενώ σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Monde», προκειμένου η κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της να περιορίσει το έλλειμμα στο 2,3% του ΑΕΠ το 2019, θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές το ερχόμενο έτος.
Επιπλέον, σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η παραίτηση του υπουργού Οικολογικής Μετάβασης της χώρας, Nicolas Hulot, εξαιτίας της μη επαρκούς απόδοσης της κυβέρνησης στη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, η οποία σε συνδυασμό με την παραίτηση της υπουργού Αθλητισμού, Laura Flessel-Colovic, μαρτυράει ορισμένα σημάδια αστάθειας που παρατηρούνται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Ο Γάλλος πρόεδρος όμως παραμένει αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων του και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, δηλώνοντας πρόσφατα ότι δεν σκοπεύει «να επιβραδύνει ή να παρεκκλίνει».
Και όπως είχε συμβεί και κατά την περσινή περίοδο, οι ερχόμενοι μήνες αναμένεται να είναι γεμάτοι προκλήσεις για τον Emmanuel Macron.

Μενέλαος Μπέλλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης