Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεταμνημονιακή εποπτεία: Τα σημεία σύγκλισης της κυβέρνησης με τους δανειστές - Τι θα συμβεί με τις συντάξεις

Μεταμνημονιακή εποπτεία: Τα σημεία σύγκλισης της κυβέρνησης με τους δανειστές - Τι θα συμβεί με τις συντάξεις
Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο και τότε θα δημοσιευθεί και η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας....
Συντάξεις, κόκκινα δάνεια, κατώτατος μισθός, αποκρατικοποιήσεις, ΕΝΦΙΑ και προϋπολογισμός του 2019, είναι τα έξι σημεία στα οποία επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές στον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
 Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων στα περισσότερα θέματα όχι μόνο στις διαβουλεύσεις που έγιναν με τους επικεφαλής και την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε το δίδυμο Τσακαλώτος - Χουλιαράκης αλλά και σε αυτές που έλαβαν χώρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (όπου ο έλεγχος είναι πιο εξονυχιστικός).
Η τεχνική αντιπροσωπεία θα παραμείνει επί ελληνικού εδάφους για λίγες ακόμη ημέρες, αφού κάποια στοιχεία που αφορούσαν τα δημοσιονομικά, όπως η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού η ελληνική αντιπροσωπεία δεν είχε νεότερη εικόνα πέρα από αυτή που αφορά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018.
Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως στα σχέδια μείωσης που εκκρεμούν από τις τράπεζες για την περίοδο 2019 – 2021 και θα πρέπει να υποβάλλουν εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου στον ESM ενώ επιβεβαιώθηκε ο ρυθμός αποκλιμάκωσης τους.
Σε συμφωνία κατέληξαν και οι διαβουλεύσεις για το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Να σημειωθεί ότι οι διαφορές που είχαν για το συγκεκριμένο θέμα από την αρχή ήταν πολύ μικρές.
Και πώς μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που οι φορολογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού έγιναν με γνώμονα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Αντίθετα ανοικτός έμεινε ο χρόνος εφαρμογής των αντίμετρων.
Ελληνικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης και όχι των δανειστών, οι οποίοι δεν μπορούν να επιβάλουν «ποια αντίμετρα θα γίνουν και πότε».
Τα αντίμετρα βέβαια είναι σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο και τα περιθώρια που δημιουργούνται όχι μόνο για το 2018 και το 2019, που ακόμη δεν έχουν κλείσει, αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια 2020 και 2021.
Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 3,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις.
Η απόσυρσή του θα σηματοδοτήσει αλλαγές και στις υφιστάμενες προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου.
Οι συντάξεις ήταν αυτές που έκλεψαν την παράσταση. 
Το οικονομικό επιτελείο θα βρίσκεται εφεξής σε ανοιχτή επικοινωνία με τους θεσμούς, προκειμένου να εξαφανίσει το «ψαλίδι» στις συντάξεις από τον προϋπολογισμό του 2019. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού κατατίθεται 1η Οκτωβρίου στην Βουλή και στόχος είναι να μην υπάρχει μέσα το μέτρο, έστω και αν οι τελικές αποφάσεις ληφθούν τον Νοέμβριο από την ευρωζώνη σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (Eurogroup).
Το οικονομικό επιτελείο έχει δύο εβδομάδες στη διάθεσή του προκειμένου μέσα από τις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν να εξασφαλίσει τη συναίνεση από όλες τις πλευρές των θεσμών και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στηρίζει με το παραπάνω τις ελληνικές θέσεις, ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.
Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού  συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.
Τέλος η ελληνική πλευρά ενημέρωσε  για την διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο και τότε θα δημοσιευθεί και η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας....
Η δεύτερη έκθεση θα παρουσιαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου και η τρίτη στα τέλη Μαΐου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης