Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει το pesos Αργεντινής 39,87/δολ - «Παγώνει» η εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ - Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του πακέτου διάσωσης

Καταρρέει το pesos Αργεντινής 39,87/δολ - «Παγώνει» η εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ - Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του πακέτου διάσωσης
Καταρρέει το pesos της Αργεντινής - «Παγώνει» η εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ - Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του πακέτου διάσωσης
H αναβολή εκταμίευσης της δόσης ύψους 3 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ που έπρεπε να εκταμιευθεί προς την Αργεντινή μέσα στο Σεπτέμβριο του 2018 στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης της χώρας οδήγησε σε επιθετικό sell off στο pesos της Αργεντινής και σε νέο χαμηλό όλων των εποχών στα 39,87 pesos ανά δολάριο.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής βρίσκεται σε συνομιλίες με το ΔΝΤ για του όρους της συμφωνίας stand-by, της μεγαλύτερης διάσωσης στην ιστορία του ΔΝΤ.




Η εκταμίευση «έχει παγώσει μέχρι να επιτευχθούν νέοι όροι», ανέφερε η πηγή του Reuters.
Με το peso να έχει καταγράψει που συντρίβει νωρίτερα μέσα στο 2018, εν μέσω φόβων για την καταρρέουσα οικονομία της Αργεντινής, ο Πρόεδρος Macri υπέγραψε συμφωνία διάσωσης  ύψους 50 δις. δολαρίων με το ΔΝΤ τον Ιούνιο, αλλά επέστρεψε στο Ταμείο για να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους προκειμένου να επιταχύνει τις εκταμιεύσεις μετρητών στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Οι συζητήσεις μεταξύ του Μπουένος Άιρες και του ΔΝΤ συνεχίζονται, ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η Αργεντινή δεν θα χρησιμοποιήσει τα κονδύλια της συμφωνίας για την υποστήριξη του peso.
Εν τω μεταξύ η Αργεντινή αντιμετωπίζει ένα ζοφερό μέλλον ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει: το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την ταραγμένη οικονομία είναι μια βαθιά ύφεση που ακολουθείται από πολιτικές αναταραχές.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χώρες που έχουν δει το νόμισμά τους να μειώνεται κατά περισσότερο από 40% σε ένα έτος έχουν υποστεί οικονομικές συστολές κατά περισσότερο από 6% το επόμενο έτος.
Το peso της Αργεντινής μειώθηκε κατά 53% τους τελευταίους 12 μήνες.
 Καθώς η κυβέρνηση της Αργεντινής αγωνίζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η ξένη χρηματοδότηση έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά  και το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί, καθυστερώντας τις επενδύσεις και υποτιμώντας αυτό που ήταν ήδη μια εύθραυστη οικονομία. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η ύφεση.
Σημειώνεται ότι οι νέες συζητήσεις μεταξυ Αργεντινής και ΔΝΤ ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018, με τη χώρα να στοχεύει σε δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων από το Ταμείο.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Αργεντινής, Mauricio Macri, ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει την κατάργηση υπουργείων και τη φορολόγηση εξαγωγών.
Στόχος του προγράμματος είναι η περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και σταθεροποίηση της οικονομίας.
Ο Macri έχει τονίσει αρκετές φορές την «επιτακτικότητα» της κατάστασης, θέλοντας ωστόσο να φανεί καθησυχαστικός: «Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με τον καλύτερο τρόπο.
Θα ξεπεράσουμε την κρίση, μεριμνώντας γι’ αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Όπως εξήγησε στο διάγγελμά του προς τον λαό της Αργεντινής, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, να κάνουμε προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών».
Αρκετές φορές σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Αργεντινής έχει υπερασπιστεί την απόφασή του να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ αλλά και την επιλογή μείωσης του αριθμού των υπουργείων, στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που ανακοίνωσε.
«Αν δεν περιορίζαμε τον αριθμό των υπουργείων, η ιστορία θα είχε την κατάληξη του 2001», έχει τονίσει.

Fitch: Ύφεση στην Αργεντινή το 2018, στο 40% ο πληθωρισμός - Δεν αρκεί η στήριξη του ΔΝΤ

Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας (ύψους 50 δισεκ. δολαρίων) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμβάλλει θετικά, ωστόσο δεν είναι αρκετό για να βελτιώσει το πιστωτικό προφίλ της Αργεντινής, σχολιάζει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η επικείμενη οικονομική ύφεση και οι πολιτικές προκλήσεις σε σχέση με τις προγραμματισμένες περικοπές του προϋπολογισμού, θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική προοπτική και το πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Παράλληλα, οι αυστηροί όροι χρηματοδότησης που περιλαμβάνουν υψηλά επιτόκια και μείωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, και η μείωση των πραγματικών μισθών, θα επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη.
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2018, για να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα το 2019.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 40% το 2018, υπερβαίνοντας σε μεγάλο βαθμό τον στόχο του προγράμματος, ήτοι 27%.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτύχει θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο έως το 2019, από έλλειμμα 3,8% του ΑΕΠ το 2017, αντί του αρχικού στόχου για το έλλειμμα 1,3%.
Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 88% του ΑΕΠ το 2018, από 56,5% το 2017, επισημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης