Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan για κεντρική τράπεζα: Η υπομονή έχει όρια - Για πολιτικούς λόγους η πτώση της λίρας

Erdogan για κεντρική τράπεζα: Η υπομονή έχει όρια - Για πολιτικούς λόγους η πτώση της λίρας
«Θα δούμε τα αποτελέσματα της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Σαφές αιχμές για τη λειτουργία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας άφησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, μία ημέρα την ανακοίνωση της αύξησης του βασικού της επιτοκίου, τη στιγμή που ο ίδιος είχε αναφερθεί στην ανάγκη μείωσης του.
«Η υπομονή μου έχει τα όρια της» δήλωσε αναφερόμενος στα επιτόκια και πρόσθεσε «η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.
Θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της ανεξαρτησίας».
Παράλληλα, ο Erdogan επεσήμανε ότι η απότομη αύξηση της ισοτιμίας δολαρίου/τουρκικής λίρας ήταν μια «απόπειρα οικονομικής δολοφονίας», ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει σταματήσει -σε κάποιο βαθμό- αυτή την οικονομική επίθεση.
«Πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα σε αυτούς που επωφελούνται από την αύξηση των τιμών» επεσήμανε επίσης.
Πάντως, ο ίδιος υπαινίχθηκε ότι πίσω από την υποχώρηση της τουρκικής λίρας βρίσκονται πολιτικοί λόγοι και ζήτησε από τους Τούρκους να εμπιστευθούν το νόμισμα.
«Όλες οι καταθέσεις πρέπει να μετατραπούν σε λίρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Mobius: Δεν είναι λύση η αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία

Η αύξηση των επιτοκίων από την Τουρκία δεν θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας, προειδοποίησε σήμερα (14/9/2018) ο γνωστός επενδυτής και ιδρυτής της Mobius Capital Partners, Mark Mobius, αναφέροντας ότι σε ορισμένα σημεία συμφωνεί με τον τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
«Συμφωνώ με τον Erdogan σε ορισμένα σημεία γιατί οι αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα δεν είναι λύση», δήλωσε ο Mobius στο «CNBC».
«Η λύση είναι η εμπιστοσύνη, η εμπιστοσύνη των επενδυτών - όχι μόνο των ξένων, αλλά και των εγχώριων επενδυτών», συνέχισε ο Mobius.
«Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε πολιτικές εξισορρόπησης των προϋπολογισμών και να κάνετε πράγματα που αυξάνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών».
Ο Mobius δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να μάθει από μια άλλη αναδυόμενη αγορά, η οποία έχει βρεθεί υπό έντονες πιέσεις λόγω της ύφεσης της οικονομίας της, την Αργεντινή.
«Η αύξηση των επιτοκίων... δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά, και αυτό το έχουμε δει σε όλο τον κόσμο», τόνισε.
«Η Αργεντινή είναι ένα καλό παράδειγμα που δείχνει ότι μπορείς να αυξήσεις τα επιτόκια, αλλά εάν ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στο το τι κάνει η κυβέρνηση, τότε δεν θα έχεις αποτέλεσμα».
Ο «γκουρού» των επενδύσεων δήλωσε επίσης ότι κυβερνήσεις όπως εκείνης της Τουρκίας είναι ανθεκτικές στο να υλοποιούν αλλαγές έως ότου η οικονομική τους κατάσταση τραβήξει την προσοχή των διεθνών αρχών.
Ο ίδιος «βλέπει» αυξημένη την πιθανότητα να κληθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Τουρκία.
«Η εμπειρία μας δείχνει ότι δεν θα κάνουν αλλαγές έως ότου βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, κι εκείνη τη στιγμή θα καλέσουν το ΔΝΤ», δήλωσε ο Mobius.
Όπως είπε, η εμπλοκή του ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι η «καλύτερη στιγμή» για επενδύσεις σε αγορές όπως η Τουρκία, καθώς τότε ανακοινώνονται δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Αλλά θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να συμβεί αυτό», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης