Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία στο 24% από 17,75% - Αγνόησε τον Erdogan η Κεντρική Τράπεζα - Ανάκαμψη για τη λίρα στις 6,09/δολ.

Πρωτοφανής αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία στο 24% από 17,75% - Αγνόησε τον Erdogan η Κεντρική Τράπεζα - Ανάκαμψη για τη λίρα στις 6,09/δολ.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, προανήγγειλε νέα μέτρα για τη στήριξη της τουρκικής λίρας
Στο 24% αύξησε χθες (13/9) το επιτόκιο της η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, προκαλώντας ένα πρωτοφανές άλμα στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο βρέθηκε στις 6,08 λίρες/δολάριο, από 6,45 λίρες/δολάριο λίγο πριν την απόφαση για το επιτόκιο.
Στις 00:06 η τουρκική λίρα διαπραγματεύεται στις 6,09 λίρες/δολ.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή αύξηση του επιτοκίου, καθώς από το 17,75% προηγουμένως, αυξήθηκε στο 24%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει στο 22%.



Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η νομισματική Επιτροπή αποφάσισε να εφαρμόσει ισχυρή νομισματική σύσφιγξη για την υποστήριξη της σταθερότητας των τιμών.
Η τρέχουσα στάση νομισματικής πολιτικής, μάλιστα, θα διατηρηθεί αποφασιστικά εωσότου οι προοπτικές του πληθωρισμού παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, η συμπεριφορά των τιμών και οι παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό θα παρακολουθούνται στενά, διαβεβαιώνει η Κεντρική Τράπεζα.

Η παρέμβαση Erdogan

Τη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη της τουρκικής λίρας προανήγγειλε χθες (13/9) ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η θέση του όσον αφορά τα επιτόκια παραμένει ίδια.
Δεν θα διστάσουμε να τα λάβουμε» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν μέτρα για τη στήριξη της τουρκικής λίρας, αν και ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια.
«Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν» τόνισε χαρακτηριστικά, αν και έσπευσε να τονίσει και πολλοστή φορά ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη.
«Η κεντρική τράπεζα λαμβάνει μόνη της τις αποφάσεις, είναι ανεξάρτητη.
Κάποιες ιδιωτικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια στο 50%» επεσήμανε.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «εάν οι τράπεζες αυξήσουν τα επιτόκια και κλείσουν τις στρόφιγγες της πίστωσης, θα χάσουν όλοι.
Αυτό δεν είναι κρίση, είναι καθοδήγηση.
Μην τη πατήσετε».
Αναφερόμενος, μάλιστα, στην τουρκική λίρα τόνισε ότι πρόκειται περί «ψεύτικης αστάθειας».
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η Τουρκία έχει υποαποδώσει σε σχέση τις υπόλοιπες αγορές των αναδυόμενων αγορών.
«Η Τουρκία πρέπει να λάβει μέτρα.
Δεν αγνοούμε αυτό το γεγονός» τόνισε και πρόσθεσε ότι «στο προεδρικό σύστημα υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις πιο εύκολα».

Διάταγμα Erdogan για αποκλειστική χρήση της τουρκικής λίρας στο real estate

Διάταγμα για χρήση μόνο τουρκικής λίρας στις συναλλαγές real estate και στο leasing οχημάτων, υπέγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
Οι συναλλαγές σε συνάλλαγμα που αφορούν αγορές, πωλήσεις και ενοικιάσεις για ακίνητα και οχήματα, θα μετατραπούν σε τουρκικές λίρες εντός 30 ημερών, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα.
Να σημειωθεί ότι στα τρέχοντα συμβόλαια, οι συμφωνηθείσες τιμές σε ξένα νομίσματα θα επαναπροσδιοριστούν σε τουρκική λίρα εντός ενός μηνός, σύμφωνα με το Πρακτορείο Anadolu.

Προς νέα αύξηση των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων ώστε να καταλαγιάσει την κρίση του νομίσματος.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για το ύψος της αύξησης διαφέρουν, καθώς η τράπεζα σταθμίζει τις ανησυχίες για την εξασθένιση της λίρας με τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας.
H κεντρική τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει μέτρα κατά των σημαντικών κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών αλλά και ότι η νομισματική της πολιτική θα προσαρμοστεί στη σημερινή συνεδρίαση.
Οι αναλυτές κατάλαβαν ότι υπονοούσε μία αύξηση του βασικού επιτοκίου της (repo rate) για δάνεια μίας εβδομάδας, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 17,75%, χαμηλότερα δηλαδή από τον πληθωρισμό 17,9%.
Αναλυτής της Societe Generale προβλέπει ότι το επιτόκιο αυτό θα αυξηθεί στο 20,75% και θα καταστεί και πάλι το κύριο μέσο της νομισματικής πολιτικής, μετά από μία περίοδο κατά την οποία το πραγματικό επιτόκιο δανεισμού ήταν 19,25%.
«Αν και αυτή η νομισματική σύσφιξη μπορεί να απογοητεύσει τις προσδοκίες της αγοράς και να προκαλέσει νέα εξασθένιση της τουρκικής λίρας, η απόφαση θα αντανακλούσε την προτεραιότητα που δίνουν οι τουρκικές Αρχές στις ανησυχίες για την ταχέως επιβραδυνόμενη οικονομία», πρόσθεσε ο αναλυτής.
Και οι 11 οικονομολόγοι, που μετείχαν σε έρευνα του Reuters, προέβλεψαν ότι θα αυξηθεί το επιτόκιο repo για δάνεια μίας εβδομάδας.
Η μέση πρόβλεψη είναι ότι το επιτόκιο θα φθάσει στο 22%, αλλά οι εκτιμήσεις για την αύξησή του κυμαίνονταν από 2,25 έως 7,25 ποσοστιαίες μονάδες.
Οικονομολόγος της Morgan Stanley τόνισε τις ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δήλωσε ότι αναμένει πως η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 22%.
Ωστόσο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανέφερε την Τρίτη ότι οι περισσότερες τουρκικές εταιρείες, για τις οποίες υπάρχουν αξιολογήσεις, μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους αναχρηματοδότησης παρά τις αυξανόμενες αβεβαιότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης