Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο καταπολέμησης της φτώχειας ύψους 8 δισ. ευρώ σε δύο άξονες παρουσίασε ο Macron

Σχέδιο καταπολέμησης της φτώχειας ύψους 8 δισ. ευρώ σε δύο άξονες παρουσίασε ο Macron
Σχέδιο καταπολέμησης της φτώχειας 8 δισ. ευρώ σε δύο άξονες παρουσίασε ο Macron
Ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron παρουσίασε εθνικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ύψους 8 δισε. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών, ζητώντας «να μην ξεχασθούν οι ουραγοί» της γαλλικής κοινωνίας.
«Είμαστε, πολύ συχνά, συνηθισμένοι στο σκάνδαλο της φτώχειας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας ενώπιον ακροατηρίου 400 ανθρώπων στο Μουσείο του Ανθρώπου στο Παρίσι εξαγγέλλοντας μία «νέα μάχη για να μην ξεχαστεί κανείς, κυρίως οι ουραγοί».
«Βρίσκομαι εδώ ενώπιόν σας για να προσπαθήσω να ξεκινήσω μία νέα μάχη, αναγκαία, ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, τη μάχη για να αποφασίσουμε δυναμικά ότι δεν θα ξεχάσουμε κανέναν», δήλωσε ο Macron απευθύνοντας έκκληση προς τους πρώτους να μην ξεχνούν τους ουραγούς, υπενθυμίζοντας την έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει το φθινόπωρο του 2017 προκαλώντας έντονες επικρίσεις.
«Κανείς δεν είναι "πρωτοπόρος" εάν δεν ακολουθεί η υπόλοιπη κοινωνία», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας «Οταν είσαι φτωχός, δεν είναι επειδή το έχεις επιλέξει.
Οταν ζεις στην φτώχεια, αυτό είναι ο ντετερμινισμός των ντετερμινισμών».
«Αρνηση της κοινωνικής νομοτέλειας είναι ο αγώνας κατά του ντετερμινισμού, ο οποίος, από την παιδική ηλικία, καταστρέφει τους δρόμους της ζωής...
Ενυπάρχει σε κάθε παιδί, αρχής γενομένης από ένα παιδί που γεννιέται σε μία φτωχή οικογένεια, ένας Μότσαρτ που δολοφονείται διότι αποφασίζεται ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει Μότσαρτ», είπε ο Macron.

Τετραετές πρόγραμμα 8 δισ. ευρώ σε δύο άξονες

Το ποσόν που θα διατεθεί στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο κατά της φτώχειας ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ για μία περίοδο τεσσάρων ετών, μέχρι το τέλος της πενταετούς προεδρικής θητείας και τα μέτρα θα τύχουν πλήρους χρηματοδότησης.
Θα εφαρμοσθούν σε δύο άξονες: την πρόληψη της φτώχειας, κυρίως στους νεότερους, και την βοήθεια για επανένταξη στον δρόμο προς την απασχόληση.
 
Παιδικοί, σταθμοί, σχολικά γεύματα

Το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία περισσότερων παιδικών σταθμών στις υποβαθμισμένες περιοχές και στις ζώνες προτεραιότητας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι πόροι ύψους 50 εκατομμυρίων θα αφιερωθούν στην κοινωνική βοήθεια για τα παιδιά.
«Η διατροφή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των παιδιών που δεν είναι απολύτως εγγυημένο», δήλωσε ο Macron προτείνοντας «οικουμενική πρόσβαση» στην σχολική καντίνα με «γεύματα του ενός ευρώ» και προγεύματα που θα προσφέρονται στα σχολεία προτεραιότητας «ώστε όλα τα παιδιά να ξεκινούν την ημέρα τους υπό τις ίδιες συνθήκες».
Για τους νέους, η υποχρέωση επαγγελματικής εκπαίδευσης θα περάσει από τα 16 στα 18 χρόνια.
Επιπλέον μέσα θα διατεθούν στις τοπικές αποστολές που θα εντοπίζουν τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο για να τους προτείνουν επαγγελματική εκπαίδευση.
Επιπλέον τα μέσα και οι πόροι του προγράμματος «εγγύηση για τους νέους» που απευθύνεται στις ηλικίες 16-25 ετών και αφορά τα πλέον απομακρυσμένα από την απασχόληση άτομα, θα επεκταθεί «σε 500.000 νέους πριν από το τέλος της πενταετίας», έναντι 100.000 σήμερα.
Το κράτος θα επιδιώξει επίσης να βρει λύσεις για την παράταση του προγράμματος της κοινωνικής βοήθειας προς τα παιδιά μέχρι τα 21 χρόνια.
Στον τομέα της υγείας, η οικουμενική υγειονομική κάλυψη (CMU) θα επεκταθεί σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους ώστε να έχουν επιπλέον κάλυψη.

Οικουμενικό εισόδημα δραστηριότητας

Στον δεύτερο άξονα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την «μαζική ανάπτυξη των μέσων ένταξης μέσω της οικονομικής δραστηριότητας», θεωρώντας ότι «η επιστροφή στην εργασία είναι το καλύτερο εργαλείο αντιμετώπισης της φτώχειας». Προγράμματα ένταξης, ζώνες μηδενικής ανεργίας, εναλλακτική εργασία αμειβόμενη σε ημερήσια βάση, με στόχο την επέκταση της βοήθειας σε επιπλέον 100.000 άτομα, έναντι 140.000 συνολικά σήμερα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσης την θέσπιση νόμου το 2020 για την δημιουργία «οικουμενικού εισοδήματος δραστηριότητας», στο οποίο θα συγχωνευθούν πολλά κοινωνικά επιδόματα και θα αποτελεί «εγγύηση ενός κατώτατου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης» για όλους.
«Επιδιώκω την θέσπιση νόμου το 2020 για την δημιουργία «οικουμενικού εισοδήματος δραστηριότητας» για το οποίο το κράτος θα έχει την συνολική ευθύνη», ανακοίνωσε διευκρινίζοντας ότι αυτό το εισόδημα θα σημαίνει «περισσότερα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης