Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Το 2020 θα ξεσπάσει νέα κρίση ανάλογη με αυτή του 2008 – Έρχεται πτώση 20% στην Wall

JPMorgan: Το 2020 θα ξεσπάσει νέα κρίση ανάλογη με αυτή του 2008 – Έρχεται πτώση 20% στην  Wall
Σε ελεύθερη πτώση θα βρεθούν νομίσματα και μετοχές αναδυόμενων αγορών
Την εκτίμηση ότι το 2020 οι αγορές και οι οικονομίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία νέα κρίση, ανάλογης έντασης με αυτήν που ξέσπασε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers πριν από 10 χρόνια, εκφράζει σε report της η JPMorgan.
Το μόνο θετικό της νέας κρίσης είναι ότι, το πιθανότερο, θα είναι λιγότερο οδυνηρή, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν προετοιμαστεί για την επέλασή της.
Βάσει των μοντέλων που έχουν εξετάσει οι αναλυτές του αμερικανικού χρηματοοικονομικού ομίλου, η νέα κρίση θα προκαλέσει:

- Πτώση 20% στις αμερικανικές μετοχές.
- Αύξηση των premiums στις αποδόσεις των ομολόγων αμερικανικών εταιρειών κατά 1,15%
- Πτώση 35% στις τιμές ενέργειας και 29% στις τιμές των βασικών μετάλλων.
- Διεύρυνση των spreads για τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο κατά 2,79 ποσοστιαίες μονάδες.
- Πτώση 48% στις μετοχές αναδυόμενων αγορών αι 14,4% στα νομίσματα αναδυόμενων αγορών

Οι αιτίες

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο report του ο επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων σε παράγωγα της JPMorgan, Marko Kolanovic είχε αναφερθεί στις αιτίες που θα προκαλέσουν τη νέα κρίση:

1. Η μετάβαση από την ενεργή επένδυση σε παθητικές στρατηγικές

Η JPMorgan σημειώνει ότι η αγορά ETFs που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια έχει διογκωθεί σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, από 800 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008.
Παρόλο που πρόκειται για εξαιρετική είδηση για τους παρόχους αυτών των ETFs, στην πραγματικότητα η διόγκωσή τους δυσκόλεψε την αγορά από το να καλύψει αρκετές τις αδυναμίες.

2. Επενδύσεις με «αυτόματο πιλότο»

Οι λεγόμενοι παθητικοί επενδυτικοί οργανισμοί θέτουν ένα πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα της αγοράς, δεδομένου ότι συχνά λειτουργούν με τρόπο μη ευαίσθητο στις αποτιμήσεις.
Σύμφωνα με τον αναλυτή εάν υπάρξει μία απότομη αλλαγή στην αγορά, θα καταγραφεί σωρεία πωλήσεων και μάλιστα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε «μέτρηση» του ενδεχόμενου ρίσκου που θα υπάρξει.

3. Αλλαγή των τάσεων της αγοράς

Ο αναλυτής υποστηρίζει ότι η αυξημένη εξάρτηση από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχει αυξήσει τον κίνδυνο εκτεταμένων διαταραχών.
Λέει ότι επηρεάζει το βάθος των μεγάλων δεικτών όπως του S&P 500 καθώς οι επενδυτικές τακτικές που ακολουθούν αυτά τα «αυτόματα επενδυτικά μοντέλα» στοχεύει περισσότερο στη μεταβλητότητα και λιγότερο στις αποτιμήσεις.

4. Εσφαλμένος υπολογισμός του κινδύνου ενός χαρτοφυλακίου

Σε όλη την ιστορία, τα ομόλογα έχουν θεωρηθεί ως ασφαλές αντιστάθμισμα έναντι της αδυναμίας της αγοράς μετοχών.
Αλλά ο αναλυτής αναφέρει ότι αυτή η δυναμική εξασθενίζει εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων και των τεράστιων ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες συνδυαζόμενες κάνουν τα ομόλογα λιγότερο ελκυστικά.
Υποστηρίζει επίσης ότι η μεταβλητότητα είναι ένα ανακριβές μέτρο του κινδύνου χαρτοφυλακίου, ειδικά όταν δεν εξετάζονται και άλλοι παράγοντες.

5. Ο κίνδυνος ρευστότητας

Τα χρήματα που διατίθενται για τα δημόσια κεφάλαια έχουν μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ έχουν αυξηθεί τα περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών.
"Σε αντίθεση με την αγορά των περιουσιακών στοιχείων δημοσίου χρήματος, η ρευστότητα των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να διαταραχθεί πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης", αναφέρεται στην έκθεση της JPMorgan

6. Εξωφρενικές αποτιμήσεις

Αυτό είναι ίσως το πιο απλό από τα επιχειρήματα του Kolanovic.
«Μετά τα μεγάλα δημοσιονομικά κίνητρα των ΗΠΑ, η ισχυρή αύξηση των κερδών μειώνει τις αποτιμήσεις των μετοχών σε μακροπρόθεσμα μέσα επίπεδα.
Παρά τις πιο εύλογες εκτιμήσεις, οι αγορές μετοχών ενδέχεται να μην παραμείνουν αν συνεχιστούν οι νομισματικές αυστηρότερες διαδικασίες, ιδίως εάν συνοδεύονται από τοξικό λαϊκισμό και εμπορικούς διαταραγμένους εμπορικούς πολέμους».

7. Η άνοδος του προστατευτισμού και οι εμπορικοί πόλεμοι

Μιλώντας για το τελευταίο αυτό θέμα, ο Kolanovic εκτιμά ότι «ο μεγάλος κίνδυνος των εμπορικών πολέμων είναι ο καθυστερημένος αντίκτυπός τους.
Ο συνδυασμός μιας καθυστερημένης επίπτωσης από τα αυξανόμενα επιτόκια και μιας διακοπής του παγκόσμιου εμπορίου έχουν τη δυνατότητα να καταστούν καταλύτες για την επόμενη κρίση της αγοράς και να οδηγήσουν σε οικονομική ύφεση. "

8. Οι χειρότερες κοινωνικές εντάσεις από το 1968

Πέραν των ειδικών για τη χρηματοδότηση επιπτώσεων μιας κρίσης ρευστότητας, η JPMorgan αξιολόγησε επίσης τον κοινωνικό αντίκτυπο.
Η εταιρεία εξισώνει την άνοδο του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης με τη δημοσιογραφία που βοήθησε ώστε να υπάρξει ένας έντονος πολιτικός διάλογος για τον πόλεμο του Βιετνάμ το 1968.
«Παρόμοια με το 1968, το Διαδίκτυο σήμερα παρέχει  σε χιλιάδες ανθρώπους απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με ένα εκπληκτικά παρόμοιο φάσμα θεμάτων.
Εκτός από τις πληροφορίες, το Διαδίκτυο παρέχει μια πλατφόρμα για διάφορες κοινωνικές ομάδες ώστε να γίνουν πιο ευαισθητοποιημένες, πολωμένες και οργανωμένες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης