Πολιτική

Διευκρινίσεις Αχτσιόγλου για μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Σημαντικές ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς

Διευκρινίσεις Αχτσιόγλου για μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Σημαντικές ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς
Η πρόταση της ΝΔ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 15% θα προκαλούσε τρύπα στα έσοδα του ΕΦΚΑ 2 δισ. ευρώ ετησίων τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εξειδίκευσε σε σημερινή συνέντευξη της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με την υπουργό, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη μειώνεται κατά 33,3% - από το 20% στο 13,3% - για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους αλλά και κατά 33,3% - από το 18% στο 12% - για τους αγρότες.
«Επιπλέον, για αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται αναδρομικά από την 1/1/2017 στην ελάχιστη βάση υπολογισμού ανεξαρτήτως εισοδήματος και η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα» υπογράμμισε η κα.Αχτσιόγλου.
«Για τους νέους επιστήμονες κάτω της 5ετίας όπως γνωρίζετε ίσχυε το εξής ευνοϊκό σχήμα: για τα πρώτα δύο χρόνια το ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη ήταν 14%, υπολογισμένο σε ελάχιστη βάση των 410 ευρώ, και για τα επόμενα τρία χρόνια το ασφάλιστρο ήταν 17% και πάλι σε αυτήν την χαμηλότερη ελάχιστη βάση.
Από 1/1/2019 οι κάτω της 5ετίας επιστήμονες θα έχουν ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη 13,33% που για την ελάχιστη εισφορά θα υπολογίζεται και πάλι στο μειωμένο ποσό των 410 ευρώ» είπε η υπουργός, τονίζοντας ότι συνολικά, με τις νέες παρεμβάσεις, 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις.
«Εδώ, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν το προηγούμενο διάστημα, και όχι με εκτιμήσεις ή προβλέψεις, ήδη το 88% των μη μισθωτών πληρώνει χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.
Δηλαδή περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί ήδη πληρώνουν λιγότερα και άλλοι 250.000 έχουν τις σημαντικές ελαφρύνσεις που προανέφερα. Ουσιαστικά, λοιπόν, το σύνολο των μη μισθωτών (περίπου 1,5 εκατ.) ευνοείται με το νέο ασφαλιστικό και τις πρόσθετες ελαφρύνσεις του 2019» υποστήριξε η κα.Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι «οι ελαφρύνσεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας των οικονομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνδυασμό με τη συνολική θετική πορεία των δημοσιονομικών της χώρας».
Αναφερόμενη στην πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προτείνει η ΝΔ, η κα.Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως «η πρόταση της ΝΔ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 15% θα προκαλούσε τρύπα στα έσοδα του ΕΦΚΑ 2 δισ. ευρώ ετησίως».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης