Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το «ιερό δισκοπότηρο» ψάχνει η κυβέρνηση για να μην περικοπούν οι συντάξεις

Το «ιερό δισκοπότηρο» ψάχνει η κυβέρνηση για να μην περικοπούν οι συντάξεις
Δεν βγήκε λευκός καπνός από την πρώτη επαφή του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές
Σε «ιερό δισκοπότηρο» και μάλιστα, κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο περιζήτητο, για την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση της αναβολής της περικοπής των συντάξεων οι οποίες, βάσει της συμφωνίας, είναι προγραμματισμένες να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δηλαδή σε τρεισήμισι μήνες.
Το θεμα αυτό μονοπώλησε το χθεσινό πρώτο μεταμνημονιακό κρας τεστ μεταξύ Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Χουλιαράκη και των επικεφαλής των εκπροσώπων των θεσμών που έγινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.  
Δεν βγήκε λοιπόν λευκός καπνός από την πρώτη επαφή του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, ένα μήνα μετά την τυπική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόβαλε και επισήμως το θέμα των μέτρων, αρχής γενομένης με τις περικοπές των συντάξεων.
Την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών έθεσε επί τάπητος στο τραπέζι με τους θεσμούς το πλέον «καυτό» θέμα για την κυβέρνηση ήρθε η ψυχρολουσία από τον Jean-Claude Juncker ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».
Στην Αθήνα, μετά την τρίωρη συνάντηση Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και δανειστών από την οποία δεν προέκυψε είδηση, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν αισιοδοξία καθώς εξηγούσαν πως οι δανειστές άκουσαν με κατανόηση τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και δεν υπήρξαν αντιδράσεις.
«Η ευχάριστη έκπληξη ήταν πως το ΔΝΤ δεν επέμεινε ότι η περικοπή των συντάξεων είναι δομικό μέτρο» για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, συμπλήρωναν με νόημα οι ίδιες πηγές.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει την προσδοκία για τη μη περικοπή των συντάξεων καθώς δίνει μάχη σε όλα τα επίπεδα και προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να βρει στηρίγματα που θα της ανοίξουν το δρόμο ώστε να μην εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο. Δεδομένου ότι οι συντάξεις είναι αυτές που κατά κύριο λόγο, όπως εκτιμούν πολιτικοί παράγοντες,  θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών, υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι είναι αυτή που παλεύει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο ώστε να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων.
Μάλιστα κάποια στελέχη αφήνουν να διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην πάει με κομμένες - για δεύτερη φορά επί κυβερνήσεως Τσίπρα - τις συντάξεις σε εκλογές.
Κάτι που με άλλα λόγια σημαίνει πως αν δεν καταφέρει τουλάχιστον, να το αναστείλει, θα βρει μια άλλη αφορμή για να πάει σε εκλογές.
 Όπως για παράδειγμα το Σκοπιανό.
Πάντως κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι η Αθήνα εξετάζει ένα εναλλακτικό σενάριο ακόμη και στην περίπτωση που υποχρεωθεί να μειώσει ξανά τις συντάξεις να ακολουθήσει τη λογική των αντίμετρων δίνοντας στους θιγόμενους κάποια παροχή που να ισοσκελίζει τις απώλειες.
Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι έστω και την τελευταία στιγμή, οι τροϊκανοί δεν θα επιμείνουν στην μείωση των συντάξεων για δικούς τους λόγους όπως είναι οι ευρωεκλογές, όπου θέλουν να εμφανιστούν ότι το πρόβλημα της Αθήνας έχει λυθεί οριστικά.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης