Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο εθνικισμός είναι ένα αντισυστημικό ρεύμα αλλαγής στην Ευρώπη με την πιο ορθολογική λύση στην λαθρομετανάστευση

Ο εθνικισμός είναι ένα αντισυστημικό ρεύμα αλλαγής στην Ευρώπη με την πιο ορθολογική λύση στην λαθρομετανάστευση
Θα πρέπει δεξιά και αριστερά να αντιμετωπίσει όχι με αφορισμούς αλλά με ορθολογισμό τους εθνικιστές οι οποίοι σε λίγο καιρό θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη.
Ο εθνικισμός είναι ένα αντισυστημικό ρεύμα αλλαγής στην Ευρώπη που πρτείνει την πιο ορθολογική λύση στην λαθρομετανάστευση  
Θα σκεφθούν ορισμένοι ότι όσοι υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις είναι φασίστες, ακροδεξιοί, εθνικιστές.
Στην Ευρώπη η άνοδος του εθνικισμού – που δεν σχετίζεται με τον ναζισμό δεν μπορεί να είσαι πατριώτης εθνικιστής και ναζιστής ταυτόχρονα – έχει χωρίσει σε δύο στρατόπεδα τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις.
Από την μια οι αυτοπροσδιοριζόμενοι εθνικιστές και από την άλλη όλοι οι άλλοι χριστιανοδημοκράτες, σοσιαλδημοκράτες, Κομμουνιστές, πράσινοι, ροζ και όλα τα κόμματα του πολιτικού τόξου.  
Προκαλεί μεγάλη απορία πως κόμματα με χαοτικές ιδεολογικές διαφορές έχουν συνασπιστεί απέναντι στους εθνικιστές.
Πως ένας χριστιανοδημοκράτης συμπλέει με ένα κομμουνιστή όταν οι ιδεολογικές διαφορές είναι εντυπωσιακά μεγάλες;
Πως ένας κεντροδεξιός συμπλέει με ένα κομμουνιστή απέναντι στον εθνικισμό;
Οπότε αυτή η αλλοπρόσαλλη συμμαχία ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων ενδυναμώνει τους εθνικιστές γιατί η κοινωνία βλέπει ότι η συμμαχία αυτή συνασπίστηκε απέναντι στους εθνικιστές από τον φόβο της ήττας, της αμηχανίας απέναντι στην ραγδαία άνοδο.
Οι εθνικιστές είναι απέναντι σε ένα σύστημα που φθίνει, δεν συμμαχεί, δεν ακολουθεί παλιές διεφθαρμένες πρακτικές που έχουν απογοητεύσει την κοινωνία, αυτό επιδοκιμάζεται από τους πολίτες της Ευρώπης.
Πρωτίστως ο τρόπος αντιμετώπισης των εθνικιστών στην Ευρώπη από τα άλλα πολιτικά κόμματα είναι τραγικά λάθος.
Από αμηχανία και φόβο λόγω της δημοσκοπικής και εκλογικής επέλασης των εθνικιστών όλα τα άλλα κόμματα τους χαρακτηρίζουν ακροδεξιούς, ναζιστές, φασίστες ενώ επεξεργάζονται σχέδια ακόμη και να τους απαγορευθεί να κατέρχονται στις εκλογές.
Ο φόβος των άλλων κομμάτων κεντροδεξιών και αριστερών είναι το ισχυρότερο όπλο των εθνικιστών.
Εάν δει κανείς τι συμβαίνει στην Γαλλία με τον Macron.
Παρουσιάστηκε ως ο Πρόεδρος που θα φέρει την μεγάλη αλλαγή και πλέον ο Macron σε λίγο καιρό θα έχει την τύχη του Hollande ο οποίος κατέρρευσε.
Στην Γαλλία ο κεντροαριστερός Macron αποδοκιμάζεται από το 71% των Γάλλων και μόλις 29% έχει θετική γνώμη, έχασε 10% σε ελάχιστο διάστημα.
Στην Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες έχουν καταρρεύσει, επισκιάστηκαν από την Merkel η οποία βρίσκεται σε καθοδική πορεία, το CDU καταγράφει χαμηλά πολλών ετών.
Οι περισσότεροι στην προσπάθεια τους να αναλύσουν το φαινόμενο του εθνικισμού επικεντρώνονται στα οφέλη που αποκόμισαν από την αντιμεταναστευτική ρητορική τους.
Όμως οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη αρχίζουν να μειώνονται και η Συρία δεν είναι πλέον ο φόβος της Ευρώπης.
O Assad ελέγχει την Συρία μετά την κατάρρευση των τζιχαντιστών ISIS οπότε οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν αισθητά.
Η προπαγάνδα των διεθνιστών στο παρελθόν ήταν ότι οι πρόσφυγες είναι σύριοι και επειδή μαίνεται ο πόλεμος, η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει τα σύνορα της.
Όμως τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι από παντού από Ασία και Αφρική οπότε κατέρρευσε ο μύθος της Συρίας.
Οι εθνικιστές όμως στην πράξη έχουν τις πιο ρεαλιστικές απόψεις για το μεταναστευτικό.
Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει κίνητρα στους ασιάτες και αφρικανούς να παραμείνουν στις χώρες τους και όχι να ανοίγει τα σύνορα της προσκαλώντας μετανάστες.
Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν μπορεί να απορροφήσει μετανάστες τέτοιας κλίμακας όπως καταγράφονται στις μεταναστευτικές ροές.
Αυτό έχει σαν συνέπεια να αυξάνεται δραματικά η παραβατική συμπεριφορά των μεταναστών.
Είναι ενδεικτικό στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 σε μεγάλο αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Αθήνας σε σύνολο 1350 περιστατικών οι 1180 ήταν μετανάστες δηλαδή το 87% ήταν αλλοδαποί και όχι έλληνες.
Αυτό το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό.
Οι εθνικιστές δεν είναι οι άσπλαχνοι πολίτες της Ευρώπης που δεν θέλουν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπος τους.
Οι εθνικιστές βοηθούν τους πολίτες της Γης όταν τους στέλνουν ένα μήνυμα μείνε στην χώρα σου και πάλεψε για μια καλύτερη ζωή στην χώρα σου.
Το μεταναστευτικό ήταν και παραμένει σε κάποιο βαθμό ένας παράγοντας που ενίσχυσε τους εθνικιστές αλλά ο εθνικισμός είναι μια ιδεολογία ενάντια στον διεθνισμό των αριστερών.
Όμως η βασική αιτία της ισχυρής ανόδου των εθνικιστών σε όλη την Ευρώπη είναι ξεκάθαρα ο αντισυστημικός χαρακτήρας τους.
Τα αντισυστημικά εθνικιστικά κόμματα ενάντια στα συστημικά – μεταξύ αυτών και τα αριστερά κόμματα, σοσιαλιστές και κεντροδεξιοί – και αυτό το δίπολο θα δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές που ακολουθούν στην Ευρώπη τον Μάιο του 2019.  
Πριν λίγα χρόνια ήταν στο περιθώριο με ποσοστά της τάξης του 2% έως 5% και πλέον σε πολλές χώρες στην Ευρώπη αποτελούν μεγάλη έκπληξη.
Στην Ιταλία με την Lega North του Salvini ξεκίνησε από το 7% και βρίσκεται στο 32%-34% πρώτο κόμμα στην Ιταλία.
Στην Ουγγαρία ο εθνικιστής Orban με το Fidez καταλαμβάνουν ποσοστά ρεκόρ 56% και κυριαρχούν πλήρως ενώ η κεντροαριστερά είναι στο 10%.
Ο Orban έχει εντυπωσιακή αποδοχή από τον ουγγρικό λαό.
Όταν η Ευρώπη καταδικάζει τον Orban είναι σαν να καταδικάζει τον ουγγρικό λαό που έκανε τις πολιτικές επιλογές του.  
Στην Γερμανία το AfD η Εναλλακτική για την Γερμανία οι εθνικιστές καταλαμβάνουν ακόμη και την δεύτερη θέση με ποσοστά 17% ξεπερνώντας τους σοσιαλδημοκράτες.
Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από την Σουηδία όπου κυριαρχούν χρόνια οι σοσιαλδημοκράτες.
Το κόμμα SD οι Σουηδοί Δημοκράτες κατέλαβαν την 3η θέση ενώ πριν λίγα χρόνια ξεκίνησαν από το 2%.
Στην Φινλανδία οι Αληθινοί Φιλανδοί βρίσκονται στην 3η θέση με 9% ωστόσο τα ποσοστά τους έχουν μειωθεί σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.
Στην Πολωνία επίσης το Νέο Δεξιό Κογκρέσο έχει ισχυροποιηθεί.
Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή καταγράφει σταθερά ποσοστά της τάξης του 8% με 9% και θα είναι τρίτο κόμμα στις εκλογές που έπονται.
Στην Γαλλία με βάση δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει ποσοστό 17% και βρίσκεται στην δεύτερη θέση.
Στην Ολλανδία το PVV το εθνικιστικό Party for Freedom βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστά 12%.
Να σημειωθεί ότι επικρατεί πολύ μεγάλος κατακερματισμός στις πολιτικές δυνάμεις της Ολλανδίας.
Στην Τσεχία το εθνικιστικό κίνημα SPD καταλαμβάνει την 4η θέση – είχε βρεθεί και στην δεύτερη θέση – ωστόσο έκπληξη αποτελεί η δεύτερη θέση του Pirati ενός κόμματος διαμαρτυρίας με έντονα αντισυστημικά χαρακτηριστικά.

Υποσημείωση

Το να κατηγορείς κάποιον ως φασίστα μόνο και μόνο επειδή αυτοπροσδιορίζεται εθνικιστής είναι τουλάχιστον αστείο επιχείρημα.
Θα πρέπει δεξιά και αριστερά να αντιμετωπίσει όχι με αφορισμούς αλλά με ορθολογισμό τους εθνικιστές οι οποίοι σε λίγο καιρό θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη.

Μιχάλης Ακριβόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης