Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Κίνδυνος για περαιτέρω πτώση στις αναδυόμενες αγορές, ελέω εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ – Κίνας

Lagarde: Κίνδυνος για περαιτέρω πτώση στις αναδυόμενες αγορές, ελέω εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ – Κίνας
Η Christine Lagarde προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας 
Η συνεχόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ενδέχεται να «πληγώσει» τις ήδη ταλανιζόμενες αναδυόμενες αγορές, εκτιμά η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde.
Μιλώντας στους «Financial Times», προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να προκαλέσει «σοκ» στις αναδυόμενες αγορές, με αποτέλεσμα η κρίση να εξαπλωθεί από την Αργεντινή και την Τουρκία σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Βέβαια, το Ταμείο δεν «βλέπει» ακόμα εξάπλωση της κρίσης.
«Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα, καθώς οι απειλές από Κίνα και ΗΠΑ προκαλούν αβεβαιότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης, ακόμη και προτού υλοποιηθεί».
Επίσης, σημείωσε πως η αύξηση των δασμών θα έχει έντονο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Κίνας, αλλά και στους πολίτες με χαμηλό εισόδημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το εμπόριο είναι θετικό, το εμπόριο είναι ένα πλεονέκτημα, ο καθορισμός των εμπορικών αναγκών είναι σίγουρα αλλά είναι ένα εργαλείο και ένας κινητήρας για την ανάπτυξη που δεν πρέπει να απειλείται, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή», είπε.
Ειδικά για την Αργεντινή, η κα Lagarde δήλωσε ότι τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο Mauricio Macri θα αποτελέσουν «βασικό καθοριστικό παράγοντα» της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ επιδιώκει η νομισματική πολιτική να έχει «σαφήνεια, διαφάνεια, σωστή έγκυρη ενημέρωση των φορέων της αγοράς και βελτιωμένη επικοινωνία».
«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στους ευάλωτους πολίτες της Αργεντινής, οι οποίοι θα μπορούσαν να πληγούν ως αποτέλεσμα της νομισματικής σύσφιγξης.
Το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αργεντινή για προηγούμενα προγράμματα, τα οποία πολλοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι επικεντρώθηκαν υπερβολικά στη λιτότητα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης