Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στους δρόμους 1 εκατομμύριο Καταλανοί, για να ζητήσουν εκ νέου την ανεξαρτησία τους

Στους δρόμους 1 εκατομμύριο Καταλανοί, για να ζητήσουν εκ νέου την ανεξαρτησία τους
Στους δρόμους οι Καταλανοί
Σχεδόν ένα εκατομμύριο Καταλανοί κατέκλυσαν σήμερα το απόγευμα μια κεντρική αρτηρία της Βαρκελόνης για να γιορτάσουν την "Ντιάδα", την "εθνική γιορτή" της περιφέρειάς τους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η ικανότητά κινητοποίησής τους παραμένει ανέπαφη μετά την αποτυχία της προσπάθειας απόσχισής τους από την Ισπανία και με εννέα πολιτικούς ηγέτες τους να παραμένουν ακόμη στη φυλακή.
Στις 17.14 ακριβώς, την ώρα που κατελήφθη η Βαρκελόνη, στις 11 Σεπτεμβρίου 1714, από τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄, οι διαδηλωτές ύψωσαν μια θάλασσα από αυτονομιστικές σημαίες φωνάζοντας ρυθμικά "Ανεξαρτησία!" στη λεωφόρο Ντιαγκονάλ.
Η δημοτική αστυνομία της Βαρκελόνης έκανε λόγο για "περίπου ένα εκατομμύριο" συγκεντρωμένους, αριθμός παρόμοιος με την προηγούμενη χρονιά.
"Ζητάμε το δικαίωμά μας να γίνουμε κράτος, με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρότζερ Πουχόλ, παραγωγός ελαιολάδου.
Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές ζητούν επίσης να παύσουν οι διώξεις εναντίον των αυτονομιστών ηγετών τους, που είτε έχουν φυλακιστεί είτε έφυγαν στο εξωτερικό. Δεκατρείς πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, κατηγορούνται για εξέγερση και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 25 ετών.
"Ντρέπομαι, δεν υπάρχει άλλη λέξη. Είμαι αγανακτισμένος, δεν είναι δυνατόν να έχουμε σήμερα πολιτικούς κρατούμενους", σχολίασε ένας αγρότης ο οποίος κατέβηκε στη συγκέντρωση με το τρακτέρ του, πάνω στο οποίο είχε τοποθετήσει δύο πλακάτ με τα συνθήματα "Δημοκρατία" και "Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους".
Η επέτειος της "Ντιάδα" χρησιμοποιείται από το 2012 από τους αυτονομιστές για να ζητήσουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση για το θέμα αυτό, που διενεργήθηκε τον Ιούλιο από ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο, το 46,7% των Καταλανών συμφωνεί με την ανεξαρτησία από την Ισπανία, αλλά το 44,9% διαφωνεί.
Οι αυτονομιστές, που ελέγχουν το καταλανικό κοινοβούλιο, κέρδισαν τις εκλογές πέρσι τον Δεκέμβριο με ποσοστό 47,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης