Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αβεβαιότητα στη Σουηδία λόγω των εκλογών - Δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για το outlook της οικονομίας

Fitch: Αβεβαιότητα στη Σουηδία λόγω των εκλογών - Δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για το outlook της οικονομίας
H Fitch επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τη Σουηδία με σταθερό το outlook
Σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητα αναμένεται να εισέλθει η Σουηδία μετά τις εκλογές της Κυριακής (9/9/2018), σύμφωνα με ανάλυση της Fitch.
Παρ' όλα αυτά δεν φαίνεται να προκύπτουν σημαντικοί βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για το outlook της ανάπτυξης ή των δημοσιονομικών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, η πολιτική αβεβαιότητα στο δρόμο προς τις εκλογές ήταν ασυνήθιστα υψηλή, αντανακλώντας την άνοδο της δημοτικότητας των Σουηδών Δημοκρατών εις βάρος των Σοσιαλδημοκρατών και του Moderate Party.
Ο πρωθυπουργός και ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Stefan Lofven δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν συνασπισμό «πέρα από το πολιτικό χάσμα», ενώ το Moderate ζήτησε την αποχώρηση του Lofven.
Οι εκτεταμένες συζητήσεις σχετικά με τη σύνθεση και την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης φαίνεται πιθανή.
Σύμφωνα με τη Fitch, η Σουηδία δεν παρουσιάζει ιστορικό «μεγάλων συνασπισμών» και οι ηγέτες των βασικών κομμάτων έχουν επισημαίνει επανειλημμένα ότι δεν θα κυβερνήσουν με τους Σουηδούς Δημοκράτες.
Αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν οι Σουηδοί Δημοκράτες θα ασκήσουν ουσιώδη πολιτική επιρροή στη Σουηδία, είτε εντός είτε εκτός της κυβέρνησης.
«Η εκλογική τους απόδοση έχει καταστήσει πιο περίπλοκη τη δημιουργία μιας κυβέρνησης, αλλά με λίγο περισσότερο από το 80% των ψήφων, η στήριξη για τα κεντρώα μπλοκ συνολικά παραμένει ισχυρή» αναφέρουν οι αναλυτές της Fitch.
Πάντως, τονίζεται ότι η Σουηδία είναι λίγο εκτεθειμένη σε εξωτερικούς πιστωτικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις λαϊκιστικές πολιτικές σε σχέση με τις χώρες που παρουσιάζουν υψηλό χρέος και αδύναμη ανάπτυξη.
Ωστόσο, εάν το πολιτικό σκηνικό γίνεται πιο εύθραυστο, θα επιβαρυνθεί το κλίμα και θα κάνει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση δυσκολιών στο μέλλον.
Πάντως, η Fitch επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ για τη Σουηδία με σταθερό το outlook.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης