Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις ήρθαν για να μείνουν, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος στις ΗΠΑ

CNBC: Οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις ήρθαν για να μείνουν, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος στις ΗΠΑ
Η προσέγγιση του Donald Trump αποτελεί ένδειξη της πίεσης που έχει δημιουργηθεί επί δεκαετίες στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα
Εκείνοι που ελπίζουν ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα εξαφανιστούν όταν ο πρόεδρος Donald Trump εγκαταλείψει το αξίωμα θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Tyler Cowen.
Οι εντάσεις αυτές είναι εδώ για να μείνουν και ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για ένα νέο πρότυπο στο παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε τη Δευτέρα (10/9) ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο George Mason στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια του ετήσιου επενδυτικού φόρουμ CLSA στο Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με τον Cowen, η προσέγγιση του Trump, αν και ασυνήθιστη στην πρόσφατη ιστορία, αποτελεί ένδειξη της πίεσης που έχει δημιουργηθεί επί δεκαετίες στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
«Είναι μία ιστορία για τη διάσπαση της διεθνούς συνεργασίας και μία πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να κυλίσουμε σε μία κλίμακα όπου θα έχουμε 10 και 20 παραπάνω χρόνια συνεταιριστικής διάσπασης», δήλωσε ο Tyler Cowen, προσθέτοντας ότι «το πραγματικό κόστος βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι ότι ο κόσμος στο σύνολό του έχει μείνει με λιγότερη συνεργασία και ότι οι δύο πιο ισχυρές χώρες του κόσμου, οικονομικά και στρατιωτικά, δεν συνεργάζονται πλέον».
Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει σύντομα, ενώ όπως ανέφερε εν συνεχεία «οι περιορισμοί στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ είναι πιθανόν να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι στο μέλλον, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρόεδρος».
«Οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί πράγματι συμφωνούν σε αυτό, ένας Δημοκρατικός πρόεδρος θα έκανε σχεδόν το ίδιο», αναφέρει ο καθηγητής οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι αυτό που έφερε στο τραπέζι ο Donald Trump είναι «η συναλλακτική, μονοδιάστατη προσέφφιση της διαπραγμάτευσης, η οποία αναπτύχθηκε μέσα από την καριέρα του στην αγορά ακινήτων και στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας».
Ο Tyler Cowen χαρακτήρισε τη σκληρή γραμμή διαπραγμάτευσης του Donald Trump ως «χάος», τονίζοντας ωστόσο, ότι η στρατηγική αυτή θα έρθει αντιμέρωπη με τη δύναμη της «αδράνειας», η οποία θα μπορούσε να είναι μία πολιτική αλλαγή, όπως οι μεσοπρόθεσμες εκλογές που θα μπορούσα να φέρουν περισσότερη εξουσία στο Κογκρέσο για τους Δημοκρατικούς και να αμβλύνουν ορισμένα από τα προγράμματα του αμερικανού προέδρου.
Ο Donald Trump επωφελείτε επίσης από πολύπλοκους παράγοντες οι οποίοι έχουν στρέψει τους αμερικανούς κατά του εμπορίου, όπως δήλωσε ο ίδιος, φέρνοντας ως παράδειγμα την τετραετή στασιμότητα των μισθών των ανδρών στι ΗΠΑ.
«Ακόμα και οι αμερικανοί που δεν ψήφισαν τον Trump υποστηρίζουν τη στάση του για το εμπόριο και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή σύντομα», πρόσθεσε ο Tyler Cowen, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι αυτό που κάνει ο αμερικανός πρόεδρος «δεν είναι ενάντια στις επιθυμίες του μέσου αμερικανού ψηφοφόρου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης