Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι συντάξεις και το Σκοπιανό θα λύσουν το γόρδιο δεσμό των εκλογών

Οι συντάξεις και το Σκοπιανό θα λύσουν το γόρδιο δεσμό των εκλογών
Οι συντάξεις και το Σκοπιανό θα λύσουν το γόρδιο δεσμό των εκλογών
Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το θέμα των εκλογών καθώς περιπλέκεται τόσο με το ζήτημα των συντάξεων όσο και με αυτό της συμφωνίας των Πρεσπών.
Το έναυσμα αυτή τη φορά, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Σε μια αποστροφή του λόγου του απαντώντας για τον χρονικό ορίζοντα της προσφυγής στις κάλπες επισήμανε πως «βασική μου στρατηγική επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.
Από κει και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες». Αυτή η φράση ήταν αρκετή για να αναζωπυρώσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στα δημοσιογραφικά γραφεία και στα πολιτικά πηγαδάκια.
Σήμερα πάντως, η «καρδιά» της κυβέρνησης χτυπά στο Στρασβούργο, όπου ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε ευρωπαϊκό ακροατήριο αναμένεται να τονίσει τα επιτεύγματα της Ελλάδας.
Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Redling επεφύλαξε μια ψυχρολουσία για την κυβέρνηση σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Είμαστε πολύ υπομονετικοί πιστωτές.
Αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν αποφασιστεί για την Ελλάδα στην περίπτωση που τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως έχει συμφωνηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας τα γερμανικά συμφέροντα.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παραμονή του στο Στρασβούργο στις επαφές του με τους Ευρωπαίους εταίρους θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα και θα προσπάθησε να δώσει μια εικόνα κανονικότητας για την Ελλάδα και να κρατήσει ζωντανό το success story όπως επιχείρησε να κάνει και από τη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι «όλες οι  χώρες -μέλη της ευρωζώνης είναι υποχρεωμένες να παραδίδουν το σχέδιο του προϋπολογισμού τους, στα μέσα Οκτωβρίου κάθε έτους, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι αυτή η οποία θα τον μελετήσει και θα δει, εάν τηρεί τους στόχους οι οποίοι προβλέπονται είτε από το σύμφωνο σταθερότητας είτε, στη δική μας περίπτωση, που έχουμε βγει από μνημόνιο - και ανήκουμε στην κατηγορία των χωρών που έχουν βγει από μνημόνιο - τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές προκειμένου να αποπληρώνεται και το χρέος της χώρας».

Οι συντάξεις η πιο «καυτή» υπόθεση στα χέρια της κυβέρνησης

Το ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι αν αναδείξει τα θετικά στοιχεία της οικονομίας προκειμένου να κερδίσει τη μία από τις δύο μάχες που έχει μπροστά του.
Ποια είναι αυτή;
Πρόκειται για το κρίσιμο θέμα των συντάξεων που αποτελεί την πιο καυτή υπόθεση στα χέρια της κυβέρνησης με πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος στην περίπτωση που υλοποιηθεί η περικοπή τους από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι είναι ζήτημα κομβικής σημασίας διότι είναι αυτό που κυρίως θα καθορίσει πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας το επόμενο διάστημα.
«Αν επιτευχθεί η μη περικοπή τους από 1/1/2019 και δοθεί μια παράταση μηνών, αυτομάτως θα παραταθεί και η κυβερνητική θητεία», εκτιμούν πολιτικοί παράγοντες επισημαίνοντας με νόημα ότι «με μειωμένες συντάξεις δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ο πρωθυπουργός».
Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί το δεύτερο μεγάλο σκόπελο που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και αν μη τι άλλο, η εξέλιξη του «Μακεδονικού», όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την ημερομηνία των εκλογών.
Οι προβολείς στρέφονται πλέον στην 30η Σεπτέμβρη, ημέρα διεξαγωγής του κρίσιμου δημοψηφίσματος στα Σκόπια. Αλλά αυτό το ορόσημο δεν είναι και το τέλος του δρόμου καθώς θα πρέπει να ακολουθήσει συνταγματική αναθεώρηση - που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της γείτονας - πριν επιστρέψει η «καυτά πατάτα» στην ελληνική Βουλή.
Όσο αυτά τα προβλήματα δεν κλείνουν το θέμα των εκλογών θα πηγαίνει όλο και πιο πίσω γιατί όπως έχει πει ανώτατος αξιωματούχος «με κομμένες συντάξεις κανείς δεν πάει στις εκλογές».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης