Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος; - Η άνοδος της οικονομίας θα ευνοήσει τα funds των NPEs και… όχι τα τραπεζικά έσοδα

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος; - Η άνοδος της οικονομίας θα ευνοήσει τα funds των NPEs και… όχι τα τραπεζικά έσοδα
Στο γ΄ τρίμηνο του 2018 που ολοκληρώνεται τέλη Σεπτεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες δεν θα παρουσιάσουν αισθητές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2018 ως προς τις επιδόσεις τους.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο οποίος δεν έχει αποτιμηθεί με την δέουσα προσοχή από τους επενδυτές;
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που δεν έχει αποτιμηθεί είναι ότι από την άνοδο της οικονομίας τα επόμενα χρόνια αυτοί που θα ευνοηθούν δομικά θα είναι οι επενδυτές των NPEs, τα funds που αγοράζουν προβληματικά δάνεια ή διαχειρίζονται.
Αντιθέτως τα τραπεζικά έσοδα δεν θα ωφεληθούν ουσιαστικά από την ανάκαμψη της οικονομίας.
Δηλαδή ο σοβαρός κίνδυνος για τις τράπεζες θα είναι ότι βγαίνει από τον ισολογισμό θα κερδίζει και όχι μένει θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στα έσοδα.
Εφόσον το βασικό σενάριο για την μεσοπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι ανοδικό και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αύριο με την κυβέρνηση ΝΔ, θα συμπαρασύρει όλα τα assets όλα τα περιουσιακά στοιχεία.
Τα funds που αγοράζουν NPEs προβληματικά ανοίγματα στηρίζονται σε μια απλή επενδυτική στρατηγική.
Αγοράζουν στο κατώτερο ή σχεδόν κατώτερο σημείο αποτίμησης τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών και ποντάρουν ότι με την έναρξη του ανοδικού κύκλου, την βελτίωση των εισοδημάτων και τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες θα αποκομίσουν ακόμη μεγαλύτερο κέρδος.
Οι επενδυτές των προβληματικών δανείων είναι πολύ πιθανό να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι στο ελληνικό σύστημα…όμως οι τράπεζες θα είναι οι πωλητές των NPLs…άλλοι θα κερδίσουν τα funds των κόκκινων δανείων.
Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι το 2022 θα μειώσουν τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο 9% δηλαδή από 88 δισεκ. στα 17-18 δισεκ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες είναι δυνητικοί πωλητές ενός περιουσιακού στοιχείου – ενός κακού περιουσιακού στοιχείου – που έχει περιθώρια κέρδους.
Αντιθέτως τα περιουσιακά στοιχεία που θα μείνουν στις τράπεζες, όπως δομούνται τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα προ προβλέψεων έσοδα, οι προβλέψεις θα έχουν ένα οριακά θετικό αντίκτυπο από την ανάκαμψη της οικονομίας.
Συμπερασματικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι μέσω της μείωσης των NPEs κατά βάση πωλήσεις θα κερδίσουν οι άλλοι, τα funds που επενδύσουν στα κόκκινα δάνεια και όχι οι ίδιες οι τράπεζες που είναι όμηροι της υποχρέωσης να μειώσουν τα προβληματικά τους δάνεια.
Ακόμη πιο απλά;
Τα funds των NPLs θα κερδίσουν περισσότερα και οι τράπεζες θα κερδίσουν λιγότερα.  

Υποσημείωση

Στο γ΄ τρίμηνο του 2018 που ολοκληρώνεται τέλη Σεπτεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες δεν θα παρουσιάσουν αισθητές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2018 ως προς τις επιδόσεις τους.
Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να αποτιμηθεί με προσοχή στην βραχυχρόνια ανάλυση και στο tactical trading κάθε επενδυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης