Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Στη δίνη των εμπορικών εντάσεων τα μέταλλα - Έντονες πιέσεις στο χαλκό

Goldman Sachs: Στη δίνη των εμπορικών εντάσεων τα μέταλλα - Έντονες πιέσεις στο χαλκό
Στη δίνη των εμπορικών εντάσεων τα μέταλλα
Οι εμπορικές εντάσεις και ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί σε χώρες παραγωγούς δημιουργούν ένα «δύσκολο» περιβάλλον για τα μέταλλα σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs η οποία διατηρεί ουδέτερη θέση (neutral) για το χαλκό ενώ «βλέπει» μεγαλύτερη αξία στο αλουμίνιο.
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα στα 6.000 δολ/τόνο οδήγησε τον χαλκό η ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης Trump (30/8) για την επιβολή δασμών 200 δις. δολ στις κινεζικές εισαγωγές προϊόντων.
Παράλληλα η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζα ςτης Αργεντινής να αυξήσει τα επιτόκια στο 60% μετά την πτώση του ARS κατά 20% τις προηγούμενες δύο ημέρες. Κατά τις ημέρες εξασφάλισης, παρατηρήθηκαν πωλήσεις σε άλλες χώρες EM όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Ινδονησία, ενώ ο χαλκός υποχώρησε στα 5800 δολάρια ανά τόνο.
Ενώ οι οικονομολόγοι της τράπεζας πιστεύουν ότι τα βασικά στοιχεία στην πλειονότητα των χωρών EM είναι σχετικά υγιή, οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικών επιπτώσεων και η ανάκαμψη της αγοράς προκαλούν σκεπτικισμό.
Σύμφωνα με την τράπεζα η σχέση μεταξύ των νομισμάτων και των τιμών των βασικών εμπορευμάτων μπορεί να είναι πολύπλοκη και χρονικά μεταβαλλόμενη.. Εκτός από τους κοινούς παράγοντες όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας και οι εμπορικές τάσεις των ΗΠΑ-Κίνας που οδήγησαν σε υποτίμηση και στις πωλήσεις μετάλλων, η ελαστικότητα της ζήτησης συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο.
Το καλοκαίρι του 2018 παρατηρήθηκε απότομη υποτίμηση του CNY και πτώση των τιμών των βασικών μετάλλων.



Ενώ οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας και οι κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι αναμφισβήτητα κεντρικές στην κίνηση του CNY, οι τιμές των σιδηρομεταλλεύματος είναι κατά κύριο λόγο αλώβητες παρά την υπερβολική έκθεση τους στην κινεζική ζήτηση.
Σε αντίθεση με πολλά άλλα νομίσματα, η κινεζική κυβέρνηση έχει διαχειριστεί σε μεγάλο βαθμό το CNY.
Ωστόσο, από το 2014, το PBOC επέτρεψε μεγαλύτερη αστάθεια στις καθημερινές κινήσεις του CNY.
Η υποτίμηση του CNY φαίνεται να βλάπτει τις υπεράκτιες τιμές περισσότερο από τις χερσαίες τιμές. Για παράδειγμα, ο συσχετισμός μεταξύ των τιμών CNY και LME είναι κατά μέσο όρο περίπου -0,35 και η σχέση μεταξύ των τιμών CNY και SHFE είναι κατά μέσο όρο περίπου -0,20.
Το ασθενέστερο CNY σημαίνει υψηλότερες τιμές στην ξηρά για οποιεσδήποτε υπεράκτιες τιμές, υπονομεύοντας την αρνητική συσχέτιση μεταξύ των τιμών CNY και των μετάλλων.
Η απόσβεση του CNY φαίνεται να βλάπτει τα βασικά μέταλλα περισσότερο από το σιδηρομεταλλεύμα.
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του 2017-2018, η συσχέτιση μεταξύ του CNY και του χαλκού είναι -0,4 ενώ η σχέση μεταξύ CNY και σιδηρομεταλλεύματος είναι ουσιαστικά μηδενική. Αν και οι ιδιαιτερότητες όπως οι περικοπές στην προσφορά της Κίνας έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της σχέσης μεταξύ των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος και της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος, αυτό ισχύει και για το δείγμα πριν από το 2017, υποδεικνύοντας ότι οι ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες δεν αποτελούν ολόκληρη την ιστορία.
Εκτός από τους παραπάνω λόγους όσον αφορά τον ισχυρό χάλυβα και τον αδύναμο χαλκό, η ελαστικότητα της ζήτησης στην τιμή μπορεί επίσης να έπαιξε σημαντικό ρόλο.



Κατά την υποχώρηση της αύξησης των εισαγωγών στις μεταβολές των τιμών και των τιμών, διαπιστώνετε ότι η αύξηση των τιμών του χαλκού κατά 10% μειώνει τις κινεζικές εισαγωγές κατά 5%, ενώ η αύξηση των τιμών των σιδηρομεταλλεύματος κατά 10% μειώνει μόνο τις εισαγωγές κατά 1%. Επειδή η ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα είναι λιγότερο ευαίσθητη στις τιμές, η συσχέτιση μεταξύ των τιμών CNY και σιδηρομεταλλεύματος είναι λιγότερο εμφανής από την τιμή μεταξύ των τιμών του CNY και του χαλκού.
Η συσχέτιση FX και βασικών εμπορευμάτων μπορεί να καθοδηγείται από την επίδραση παραγόντων ταυτόχρονα.



Επί του παρόντος, σύμφωνα με την τράπεζα το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον των εμπορικών φόβων και των ανησυχιών των EM κυριαρχούν τόσο στις κινήσεις του CNY όσο και στις τιμές των μετάλλων. Οι θεμελιώδεις λόγοι όπως η ελαστικότητα της ζήτησης έχουν επίσης σημασία. Η συνεχιζόμενη υποτίμηση του CNY θα ήταν μια ισχυρή ανοικτή κίνηση για τον χαλκό αλλά όχι τόσο για το σιδηρομετάλλευμα και τον χάλυβα καταλήγει η ανάλυση της τράπεζας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης