Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τον λόγο έχουν οι αγορές - Το ενδιαφέρον του Μαξίμου στην αντίδραση των επενδυτών

Τον λόγο έχουν οι αγορές - Το ενδιαφέρον του Μαξίμου στην αντίδραση των επενδυτών
Το πακέτο πάντως των παροχών είναι μέσα στα όρια που είχαν θέσεις οι δανειστές, θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερ-πλεονάσματα 3,5 δισ. ώς το 2022
Την αντίδραση των αγορών για το «σφιχτό» πακέτο των φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα περιμένει σήμερα (10/9/2018) το οικονομικό επιτελείο, για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις.
Από την άλλη, έχει στη διάθεσή του ένα τεράστιο αποθεματικό κεφαλαίων, ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, φτάνει τα 30 δισ. ευρώ μαζί με τα λεφτά που πήρε η χώρα από τον ESM και το οποίο δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να μη βγει στις αγορές για τα επόμενα 2,5 χρόνια.
«Εχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στις αγορές και να μη μας απασχολεί τόσο πολύ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, για να συμπληρώσει ότι «αν δεν είχαμε χτίσει το μαξιλάρι, η χώρα θα ήταν αναγκασμένη να οδηγηθεί σε αυτό που ευχόταν η αντιπολίτευση και κάποιοι άλλοι παράγοντες: ένα καλυμμένο μνημόνιο μέσω της προληπτικής πιστωτικής γραμμής».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η απόδοση της οικονομίας, ώστε στα επόμενα δύο χρόνια να ανέβει επενδυτική βαθμίδα και να αποκατασταθεί πλήρως η σχέση της χώρας με τις αγορές.
Το πακέτο πάντως των παροχών είναι μέσα στα όρια που είχαν θέσεις οι δανειστές, θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερ-πλεονάσματα 3,5 δισ. ώς το 2022, οπότε, σύμφωνα με χρηματοοικονομικούς κύκλους, αναμένεται να μην επηρεάσει αρνητικά τις αγορές.
Σύμφωνα πάντως με τον πρωθυπουργό, η «προληπτική γραμμή» δεν θα διασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις, οι οποίες για να εφαρμόσουν τα επενδυτικά τους σχέδια θα πρέπει να βρουν φτηνό χρήμα από τις αγορές.
Οπότε, τον δρόμο σε αυτήν περίπτωση ανοίγει το ελληνικό Δημόσιο…

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης