Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Σουηδία – Πρώτοι οι Σοσιαλδημοκράτες με 28,4% - Με 17,6% οι Εθνικιστές

Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Σουηδία – Πρώτοι οι Σοσιαλδημοκράτες με 28,4% - Με 17,6% οι Εθνικιστές
Αναπάντητο το ποιος θα κυβερνήσει με ποιον - Σκληρή μάχη του κεντροδεξιού με τον αριστερό κεντροαριστερό συνασπισμό κομμάτων
(upd13) Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές εισέρχεται η Σουηδία.
Διότι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αυτό που προκύπτει είναι ότι καμία από τις δύο μεγάλες συμμαχίες, αυτή της κεντροαριστεράς και η έτερη της κεντροδεξιάς, δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, η κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών (έλαβαν το 28,4%), των Πράσινων και του αριστερού κόμματος λαμβάνει το 40,6% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά συμμαχία λαμβάνει το 40,3% (το κόμμα των Μετριοπαθών της κεντροδεξιάς συμμαχίας έλαβε το 19,8% των ψήφων).
Αυτό σε έδρες σημαίνει πως η Κεντροαριστερά κερδίζει 144 έδρες έναντι 142 της Κεντροδεξιάς επί συνόλου 349 εδρών.
Απέναντι τους βρίσκεται το ενισχυμένο εθνικιστικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, οι οποίοι έλαβαν το 17,6% των ψήφων, δηλαδή 63 έδρες (από 12,9% και 49 έδρες που είχαν κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές), με τον αρχηγό του κόμματος, Jimmie Akesson να υποστηρίζει πως το κόμμα του είναι ο νικητής των εκλογών.



Σε κάθε περίπτωση και με το ερώτημα του ποιος είναι ο νικητής των χθεσινών εκλογών να μην μπορεί να απαντηθεί με ασφάλεια, αυτό που παραμένει μετέωρο είναι ποιος θα κυβερνήσει και με ποιον, με σουηδικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν πως θα χρειαστεί αρκετή φαντασία από εδώ και πέρα.
Ασφαλείς απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν ακόμα και για τον τελικό νικητή, καθώς και δεδομένου ότι η κεντροαριστερά φέρεται να προηγείται με μια ή δύο έδρες της κεντροδεξιάς συμμαχίας, ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί οι περίπου 200.000 ψήφοι των Σουηδών του εξωτερικού - κάτι που αναμένετα να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 12/9 - που συνήθως «πάνε» στη Δεξιά.
Υπενθυμίζεται πως η διαφορά των δύο συμμαχιών είναι περίπου 30.000 ψήφοι.
Πάντως, ο πρωθυπουργός και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Stefan Lofven υπογράμμισε πως «είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας».
«Αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν τον ενταφιασμό της πολιτικής των συνασπισμών (...).
Κανείς δεν εξασφάλισε πλειοψηφία.
Είναι επομένως φυσικό να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των συνασπισμών» είπε ο Lofven, τον οποίο ωστόσο τα κόμματα της κεντροδεξιάς συμμαχίας κάλεσαν να υποβάλλει άμεσα την παραίτηση του.
Από εκεί και πέρα η σεναριολογία για το πώς θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας δίνει και παίρνει, αν και οριστικά συμπεράσματα θα εξαχθούν μόλις οριστικοποιηθούν και τα εκλογικά αποτελέσματα.

Χωρούν οι Σουηδοί Δημοκράτες σε κυβερνητικό σχήμα;

Φουντώνουν τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των βουλευτικών εκλογών στη Σουηδία δεδομένου ότι ούτε η Κεντροαριστερή συμμαχία ούτε η κεντροδεξιά μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Δεδομένου ότι οι εθνικιστές, ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες ανήλθαν σε τρίτη πολιτική δύναμη με 17,6% έχοντας ενισχύσει σημαντικά τα ποσοστά τους κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, μπαίνει στο τραπέζι το ερώτημα εάν υπάρχει πιθανότητα να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση της Σουηδίας.
«Αυτό που είναι πιο σημαντικό από την άνοδο των Σουηδών Δημοκρατών, είναι ότι στέρησαν από την κεντροαριστερά και κεντροδεξιά συμμαχία τη δυνατότητα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Αυτό από μόνο του ρίχνει το βάρος σε αυτές τις συμμαχίες να προσπαθήσουν να βρουν μια σταθερή κυβερνητική λύση, που μπορεί ενδεχομένως να εμπλέξει ακόμα και τους Σουηδούς Δημοκράτες στην κυβέρνηση, αν και αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο» υποστηρίζει μιλώντας στο σουηδικό ειδησεογραφικό δίκτυο The Local ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Södertörn Nicholas Aylott
Σύμφωνα με τον Aylott, «είναι αδιανόητο το αριστερό μπλοκ να δεχθεί ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες θα το στηρίξουν, και άρα να κυβερνήσουν με τη στήριξη τους».
Αλλά με την Κεντροδεξιά συμμαχία τι γίνεται, ιδιαίτερα από τη στιγμή που προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό;
«Είναι ένα τεράστιο δίλημμα για τα τέσσερα κόμματα της κεντροδεξιάς, το εάν θα μπορούσαν να έχουν μια ασαφή και σιωπηρή συμπόρευση με τους Σουηδούς Δημοκράτες.
Το πρόβλημα για την Κεντροδεξιά είναι ότι δύο κόμματα – μέλη της – οι Κεντρώοι και οι Φιλελεύθεροι – έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν μαζί τους υπό οιεσδήποτε συνθήκες.
Άρα αυτά τα δύο κόμματα είναι αντιμέτωπα με το εξής δίλημμα: Θα υπαναχωρήσουν όσων είπαν προεκλογικά για τη συμμαχία τους με τους Σουηδούς Δημοκράτες ή θα υπαναχωρήσουν από τη δέσμευση τους να κάνουν ότι είναι δυνατό για να απομακρύνουν τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό;» διερωτάται ο Aylott, εκτιμώντας πως στην περίπτωση που η Κεντροαριστερά διατηρήσει βάσει των σημερινών εκλογικών αποτελεσμάτων το προβάδισμα της μιας ή δύο εδρών από την Κεντροδεξιά, τότε οι Κεντρώοι και οι Φιλελεύθεροι θα αναγκαστούν να δεχθούν έναν Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, μια και τα υπόλοιπα σενάρια φαντάζουν αρκετά δύσκολο να υλοποιηθούν.
Στην επισήμανση ότι αν οι Σουηδοί Δημοκράτες έμπαιναν στο συντηρητικό μπλοκ, θα υπήρχε μια ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία, ο Aylott επισημαίνει το πολιτικό υπόβαθρο του εθνικιστικού κόμματος.
«Οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι ένα πολύ διαφορετικό κόμμα με ένα πολύ διαφορετικό background σε σχέση για παράδειγμα με το Κόμμα της Προόδου στη Νορβηγία και ακόμα το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας.
Δεν είναι ένα παλιό κόμμα, σχηματίστηκαν μόλις στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και έχουν ρίζες σε ξεκάθαρα ρατσιστικές, νέο-ναζιστικές οργανώσεις.
Αυτή η ιστορία σημαίνει κάτι, ανεξάρτητα από το πόσο το κόμμα υποστηρίζει ότι έχει αλλάξει, και ενδεχομένως να έχει αλλάξει
Αλλά το background παραμένει και είναι πολύ δύσκολο για τα mainstream κόμματα να το αντιμετωπίσουν ως ένα κανονικό κόμμα» υποστήριξε ο Aylott.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Δύσκολη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών με ιστορικό χαμηλό ποσοστό, προβάδισμα της Κεντροδεξιάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και μεγάλα κέρδη για τους Εθνικιστές είναι συνοπτικά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Σουηδίας που πραγματοποιήθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου 2018.
Στα 5840 από τα 6.004 εκλογικά τμήματα, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 28,3%, οι Μετριοπαθείς το 19,8% και οι  Εθνικιστές το 17,6%
Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους οι εθνικιστές είχαν λάβει
1988: 0,02%
1991: 0,1%
1994: 0,3%
1998: 0,4%
2002: 1,4%
2006: 0,3%
2010: 5,7%
2014: 12,9%
2018: 17,6%

Οι σοσιαλοδημοκράτες καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία τους στην Σουηδία.
1982: 45,6% (record high)
1985: 44,7%
1988: 43,2%
1991: 37,7%
1994: 45,3%
1998: 36,4%
2002: 39,9%
2006: 35,0%
2010: 30,7%
2014: 31,0%
2018: 28,3% (record low)

Τα exit polls

Σύμφωνα με το exit poll του TV4, πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 25,4%, δεύτερο οι Μετριοπαθείς με 18,4% και τρίτο οι Σουηδοί Δημοκράτες (αντιμεταναστευτικό κόμμα) με 16,3%.
Στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε το exit poll της Σουηδικής τηλεόρασης που ανέβασε στη δεύτερη θέση τους Σουηδούς Δημοκράτες με 19,2 %, κράτησε πρώτους τους Σοσιαλδημοκράτες με 26,2% ενώ έπεσαν στην τρίτη θέση οι μετριοπαθείς με 17,8%.



Σκληρή μάχη - Το χειρότερο ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών από το 1908

Ο Κεντροδεξιός συνασπισμός δίνει πολύ μεγάλη μάχη με τον Κεντροαριστερό και σύμφωνα με την πρόβλεψη εδρών της σουηδικής τηλεόρασης, όλα θα κριθούν στο νήμα.
Ο Κεντροδεξιός αναμένεται να πάρει 141 έδρες και ο Κεντροαριστέρος 140 με τους Σουηδούς Δημοκράτες να λαμβάνουν 68 έδρες.
Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη βραδιά πολιτικά για τους Σοσιαλδημοκράτες που καταγράφουν το χειρότερο ποσοστό τους από το 1908!
Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα (9/9) πάνω από 7 εκατομμύρια Σουηδοί ψηφοφόροι στις πιο κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών για τη σκανδιναβική χώρα.



Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτές, η απερχόμενη κοκκινο-πράσινη κεντροαριστερή συμμαχία και η αστική αντιπολίτευση (του κέντρου και της δεξιάς) δίνουν μάχη στήθος με στήθος και θα χρειαστεί να γίνουν εντατικές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια πλειοψηφία ή η λιγότερο αδύναμη από τις συμμαχίες.


Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εκλογών


Οι φετινές εκλογές έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Κινδυνεύει να μπει τέλος την κυριαρχία (πλην της περιόδου 2006-2014, που ήταν αντιπολίτευση) του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, καθώς αυξάνεται ραγδαία η δύναμη των ακροδεξιών που ενισχύεται σημαντικά από την μεταναστευτική κρίση.
Η χώρα των Olof Palme και Dag Hammarskjöld, είναι ευρέως γνωστή για –μεταξύ άλλων– την πανέμορφη φύση, το κορυφαία εκπαιδευτικό σύστημα, την οικονομική ευημερία και το υψηλό (και διαφορετικό) βιοτικό επίπεδο, φιγουράροντας στις πρώτες θέσεις των σχετικών κατατάξεων.
Αυτός είναι και ο λόγος που ουκ ολίγοι επέλεξαν και επιλέγουν τη Σουηδία ως μία διέξοδο από τα προβλήματα των χωρών, τους, με το σκανδιναβικό κράτος να τους δέχεται με «ανοικτές αγκάλες». Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας κρατικής αρχής για τον περασμένο Ιανουάριο (όταν έσπασε το «φράγμα» των 10 εκατομμυρίων κατοίκων), το 17% του συνόλου των κατοίκων, ήτοι άνω των 1,7 εκατομμυρίων, είναι γεννημένοι εκτός Σουηδίας, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των σκανδιναβικών κρατών.
Κι όμως, το προαναφερθέν σύντομο «ιστορικό» ίσως δεν είναι αρκετό για να μην ωθήσει τους Σουηδούς στον εθνικισμό, καθώς οι Σουηδοί Δημοκράτες εμφανίζονται έτοιμοι ακόμη και να κερδίσουν τις εκλογές. Υπό την αρχηγεία του 39χρονου Jimmie Åkesson, οι Δημοκράτες εκμεταλλεύθηκαν την οργή μίας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού για το μεταναστευτικό ζήτημα και, εξαγγέλλοντας μία ξενοφοβική ατζέντα, είδαν τα ποσοστά τους να πολλαπλασιάζονται και να ξεπερνούν για πρώτη φορά το 20%!
Να σχολιαστεί πως οι Σουηδοί Δημοκράτες εμφανίζονται πιο ήπιοι από πλευράς ρητορικής, σε σύγκριση με εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα δεξιό κόμμα, ωστόσο σε μία χώρα όπως η Σουηδία θεωρείται ακροδεξιό.

Η οργή των Σουηδών για το μεταναστευτικό

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε: Η Σουηδία έχει δεχθεί περίπου 400.000 πρόσφυγες από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης, το 2015. Μάλιστα, όσοι μετανάστευσαν στη χώρα απολαμβάνουν μία πολύ υψηλού επιπέδου κρατική πρόνοια, ενώ δεν παρατηρήθηκαν πουθενά το φαινόμενο εκμετάλλευσης στην αγορά εργασίας (σσ: οι μισθολογικές διαφορές στη χώρα είναι ούτως ή άλλως χαμηλές) όπως, π.χ., στη Γερμανία.
Παρόλα αυτά και παρά την ευγένεια που διακρίνει τη σουηδική κοινωνία, ορισμένοι Σουηδοί έχουν δυσαρεστηθεί έντονα, για τρεις βασικούς λόγους.
Από οικονομικής πλευράς, οι σχετικές δαπάνες για την πρόνοια των μεταναστών κυμαίνονται από το 2016 κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Με περίπου 16.000 Σουηδούς άστεγους –σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στις τοπικές εφημερίδες– σε όλη τη χώρα, οι πολίτες επιθυμούν περισσότερη προσοχή από τις κρατικές αρχές στις αδύναμες ομάδες εκτός των προσφύγων-μεταναστών. Παρένθεση: Το προσωπικό εισόδημα φορολογείται με συντελεστή 61,85%. Δεύτερον, σημαντικότατο ρόλο στη μεταστροφή της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης έπαιξε η μοιραία 7η Απριλίου 2017, όταν 39χρονος Ουζμπέκος έσπειρε τον θάνατο (πέντε νεκροί και 15 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση) στη Στοκχόλμη, πέφτοντας με φορτηγό σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Επί αυτού, να σημειωθεί πως ο αριθμός των περιστατικών θανατηφόρας βίας αναρριχήθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο κατά το περασμένο έτος –σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Swedish Council for Crime Prevention. Τα εν λόγω περιστατικά (αριθμός θυμάτων), 113 στον αριθμό (έναντι 106 το 2016), αφορούσαν δολοφονίες, ανθρωποκτονίες, παιδοκτονίες και γενικότερα επιθέσεις με θανατηφόρο αποτέλεσμα, διευκρινίζεται. Εκ των 113 θυμάτων, τα πέντε άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά την τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη, την 7η Απριλίου 2017, επισημαίνεται. Χωρίς να συμπεριληφθούν οι πέντε θάνατοι από την τρομοκρατική επίθεση του Απριλίου, οι 108 περιπτώσεις θανατηφόρας βίας θα εξακολουθούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των θυμάτων για το 2016, ωστόσο είναι λιγότερες από το 2015 (112) και το 2007 (111). Τρίτον και, ίσως, σημαντικότερο, ορισμένοι πληθυσμοί μεταναστών προσπαθούν να επιβάλλουν έναν συντηρητικό τρόπο ζωής που δεν ταιριάζει στη Σουηδία, προκαλώντας την οργή των ντόπιων. Για παράδειγμα, είναι αδιανόητη η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων ή τα θρησκευτικά ταμπού στη Σουηδία (βλέπε παρακάτω…).
Ένα πολύ εύστοχο παράδειγμα παρέθεσαν σε πρόσφατο δημοσίευμά τους οι «Financial Times»: το Τρολχάταν. Η άλλοτε πόλη της αυτοκινητοβιομηχανίας της Saab, ψήφιζε παραδοσιακά τους Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο, η χρεοκοπία της εταιρείας ήταν βαρύ πλήγμα για τους πολίτες και τους εργαζόμενους, αλλά και για το κόμμα που απώλεσε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βάσης του. Τον τρέχοντα Αύγουστο, μία συμμορία νεαρών πυρπόλησε δεκάδες αυτοκίνητα στο Κρόνογκαρντεν, ένα προάστιο με μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό. Παρόμοια περιστατικά αποτελούν πλέον σχετικά σύνηθες φαινόμενο στη Σουηδία. «Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κάνουν καλή δουλειά. Δουλεύω πέντε μέρες την εβδομάδα και κάποιοι μένουν στο σπίτι τους κάνοντας απολύτως τίποτα. Οι Σοσιαδημοκράτες υποστηρίζουν μία νωχελική καθημερινότητα και ο κόσμος το έχει βαρεθεί αυτό», υποστηρίζουν πολίτες της περιοχής. Μία μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων καταλογίζει στο κυβερνών κόμμα ότι δαπανά περισσότερα χρήματα για τους μετανάστες απ’ ό,τι για τους ηλικιωμένους. «Νοιάζονται περισσότερο για ανθρώπους που ήρθαν στη Σουηδία τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, παρά για τους ανθρώπους που έχτισαν το σύστημα».

Αποτέλεσμα εικόνας για Jimmie Åkesson

Οι Σουηδοί Δημοκράτες και η ΕΕ

Μέλη των Σουηδών Δημοκρατών πρότειναν νωρίτερα μέσα στο έτος δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή μη της Σουηδίας στην Ευρωπαϊκή, υποστηρίζοντας πως η ΕΕ έχει επιφέρει ένας μεγάλο κύμα διαφθοράς στη χώρα.Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σχετικές δημοσκοπήσεις του παρελθόντος, οι πολίτες της Σουηδίας που επιθυμούσαν το δικό τους «Swexit», δεν ξεπερνούσαν το 20% των ερωτηθέντων. «Υπάρχει μια δημόσια πλειοψηφία υπέρ της ΕΕ και το σεβόμαστε. Εάν τελικά υπάρχει μια δημόσια πλειοψηφία εναντίον της ΕΕ, τότε θα το αποφασίσουμε. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε ένα μεγάλο κόμμα που θέλει τη Σουηδία να εγκαταλείψει την ΕΕ», είχε απαντήσει τότε η κα Ulla Andersson, αξιωματούχος του Αριστερού Κόμματος που υποστήριξε την κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Klassekampen» νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, σχεδόν το ήμισυ (47%) των Σουηδών τασσόταν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτιμώντας, αντ' αυτού, μία Σκανδιναβική Ένωση που θα περιλαμβάνει τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία. Μόλις το 36% προτιμούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τί φανερώνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 2018

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων δίνει προβάδισμα μικρότερο των 4 ποσοστιαίων μονάδων στους Σοσιαλδημοκράτες, έναντι των Σουηδών Δημοκρατών ή των Μετριοπαθών. Ας δούμε τις δύο τελευταίες, καθώς μεταξύ 8 και 9 Σεπτεμβρίου δεν δημοσιοποιούνται άλλες.
Η δημοσκόπηση (7/9) της «Demoskop» χαρίζει προβάδισμα της τάξεως των 9 ποσοστιαίων μονάδων στους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, έναντι των Μετριοπαθών. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 27% (+1% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας), όταν οι Μετριοπαθείς και οι Σουηδοί Δημοκράτες παρουσιάζουν ποσοστό 18% (-1%) και 17% (-1%), αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι Αριστεροί με 10% (αμετάβλητο), οι Κεντρώοι με 8% (-1%), οι Χριστιανοδημοκράτες με 7% (αμετάβλητο) και οι Φιλελεύθεροι, με 6% (αμετάβλητο).



Με βάση δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύθηκε στις 6/9, το κόμμα του πρωθυπουργού κ. Stefan Löfven συγκεντρώνει ποσοστό 25% στην πρόθεση ψήφου, με τους Μετριοπαθείς και τους Σουηδούς Δημοκράτες να ακολουθούν στο 17%.
Οι παραπάνω επιδόσεις παρέμειναν αμετάβλητες, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας.
Αριστερό Κόμμα και Κεντρώοι συγκεντρώνουν 10%, με τους δεύτερους να παρουσιάζουν βελτιωμένη (+1%) επίδοση.
Ακολουθούν οι Πράσινοι (+1%), οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοδημοκράτες, με 6%.

Η τωρινή σύνθεση της σουηδικής Βουλής



Υποστήριξη Matteo Salvini στους Σουηδούς Δημοκράτες

Την υποστήριξή του προς τη σουηδική άκρα δεξιά, το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Matteo Salvini.
«Την Κυριακή γίνονται εκλογές στη Σουηδία, την κοιτίδα του κράτους πρόνοιας και της υποδοχής, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ένταξης.
Δεν είναι τυχαίο: όπως καταγγέλλει το κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας, η γενναιοδωρία του κράτους λειτουργεί σαν μαγνήτης για μυριάδες παράτυπους μετανάστες.
Απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου στο κόμμα του Jimmie Åkesson: μετά τις εκλογές, ελπίζω να μπορέσω να τον συναντήσω και να τον βρω σε νέα και υψηλά θεσμικά λειτουργήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, στις 6/9.
Η Λέγκα του Βορρά, η οποία βρισκόταν στο 4% όταν εκείνος ανέλαβε τα ηνία της το 2013, κέρδισε από την πλευρά της το 17% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, στις οποίες είχε κατέβει σε συμμαχία με τη δεξιά του Silvio Berlusconi.
Ωστόσο, το κόμμα σχημάτισε εν τέλει κυβερνητικό συνασπισμό με τους αντισυστημικούς του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, 32,5% των ψήφων τον Μάρτιο), επισημαίνεται.

Αποτέλεσμα εικόνας για salvini

Οι ακροδεξιοί «πλημμυρίζουν» το διαδίκτυο με μη έγκυρες ειδήσεις

Οι ακροδεξιοί «πλημμυρίζουν» με μη έγκυρες ειδήσεις τη Σουηδία, λίγες μόλις ημέρες πριν τις πολύ κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 2018, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, ένα στα τρία άρθρα ειδήσεων που μοιράζονται ηλεκτρονικά σχετικά με τις επερχόμενες σουηδικές εκλογές, προέρχονται από ιστότοπους που εκδίδουν σκόπιμα παραπλανητικές πληροφορίες, με τους περισσότερους να εστιάζουν στη μετανάστευση και το Ισλάμ.
Τα παραπάνω αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η μελέτη επισημαίνει την εκτεταμένη ηλεκτρονική παραπληροφόρηση στα τελικά στάδια μιας σθεναρά αμφισβητούμενης εκστρατείας, η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια στροφή προς τα δεξιά σε μια από τις πιο εξέχουσες φιλελεύθερες δημοκρατίες της Ευρώπης, σχολιάζει το Reuters.
Οι συντάκτες χαρακτήρισαν ορισμένους ιστότοπους ως «junk news», βάσει μιας σειράς λεπτομερών κριτηρίων.
Το Ινστιτούτο ανέλυσε 275.000 tweets σχετικά με τις σουηδικές εκλογές από μια δεκαήμερη περίοδο του Αυγούστου 2018, επισημαίνεται.

Τα τελευταία «χαρτιά» του πρωθυπουργού Stefan Löfven

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση γνωστοποίησε πως ενδέχεται να επιβάλλει την υποχρεωτική εκμάθηση της σουηδικής γλώσσας στους κατέχοντες άσυλο, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στάση της στο μεταναστευτικό πληθυσμό. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το πότε θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, αλλά ένα είναι σίγουρο: θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές Σεπτεμβρίου 2018, αν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίσει και πάλι. Σε περίπτωση που οι μετανάστες δεν δεχθούν να συμμετέχουν στα μαθήματα, τότε θα χάνουν αυτόματα τα τεράστια οφέλη της κοινωνικής πρόνοιας.
Επίσης, τον περασμένο Μάρτιο, το κυβερνών κόμμα πρότεινε να μην χορηγείται άδεια λειτουργίας για σχολεία που «δεν πρεσβεύουν τις αξίες της Σουηδίας, όπως η ισότητα των φύλων». Η πρότασηαφορά τις οργανώσεις που «τρέχουν» τα λεγόμενα «ελεύθερα σχολεία» -χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση- στη Σουηδία, η πλειοψηφία των οποίων είναι μουσουλμανικές. Όπως ανέφερε το Κόμμα, οι εν λόγω οργανώσεις ή εταιρείες δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διοικήσουν ή να ιδρύσουν κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα, αν δεν αποδεχτούν την πλήρη ισότητα όλων των ανθρώπων, την οποία πρεσβεύουν οι αξίες της Σουηδίας. «Κανένας δεν πρέπει να αναγκάζει τους μαθητές να πιστέψουν σε οποιαδήποτε θρησκεία. Το σύνολο της εκπαίδευσης πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τη θρησκεία», σημειώνεται από τον υπουργό κ. Gustav Fridolin. Επί του παρόντος υπάρχουν πάνω από 70 τέτοιου τύπου σχολεία στη Σουηδία, χριστιανικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά. Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα μουσουλμανικά, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει καταγγελθεί ο τρόπος με τον διδάσκονται τα παιδιά, ενώ από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν καταγραφεί και περιστατικά παιδιών που δέχθηκαν οδηγίες να αποφύγουν παιδιά άλλων θρησκειών κ.λ.π.. Επίσης, έχουν καταγραφεί διάφορα μεμονωμένα περιστατικά βίας σε περιοχές όπου διαμένουν μετανάστες. Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι διαδεδομένο. Η Σουηδία, γενικότερα, αποτελεί από τις ιδανικότερες κοινωνίες παγκοσμίως, καθώς έχει προωθήσει -με επιτυχία- επί χρόνια την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της θρησκείας από το εκπαιδευτικό σύστημα, όπως και την πλήρη ισότητα όλων των πολιτών, είτε με βάση το φύλο, είτε με βάση την κατάσταση της υγείας, της εθνικότητας ή την επιλογή της θρησκείας. Δεν είναι τυχαίο ότι, στις σχετικές κατατάξεις, αποτελεί μία από τις καλύτερες χώρες σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου, την ισότητα κλπ.

Αποτέλεσμα εικόνας για stefan lofven

Παρέμβαση μέσω… Twitter

Η αυξημένη ισχύς του Twitter και γενικότερα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα «τρολλς» και τις ψευδείς ειδήσεις μίσους να κατακλύζουν το διαδίκτυο, από επιτήδειους που αντιλήφθηκαν τη «δίψα» ορισμένων πολιτών για ειδήσεις π.χ., εναντίον μεταναστών και προσφύγων.
Ωστόσο, πλέον αποδεικνύεται πως οι εν λόγω επιτήδειοι έχουν εξελίξει τις πρακτικές τους, βάζοντας τους υπολογιστές να… κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά.
Στην περίπτωση της Σουηδίας, όπως διαπιστώνεται από έρευνα της τοπικής Υπηρεσίας Άμυνας (Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI), ένας στους 10 λογαριασμούς του Twitter δεν αποτελείται από κανονικούς χρήστες, αλλά αφορά υπολογιστές («bots») που «τουϊτάρουν» αυτόματα.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Υπηρεσία, εντοπίστηκαν λογαριασμοί που αναρτούσαν σχόλια και ειδήσεις ανά σταθερό και σύντομο χρονικό διάστημα, όλη την ημέρα, π.χ. ανά δύο λεπτά.
Επισημαίνεται ότι οι βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας θα διεξαχθούν στις 9 Σεπτεμβρίου 2018.
Ήδη έχουν ακουστεί ουκ ολίγες προειδοποιήσεις για «παρέμβαση» των Ρώσων, όπως στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αυτό προκαλεί υποψίες ότι τα tweets δεν προέρχονται από ανθρώπους, αλλά από ένα πρόγραμμα υπολογιστή που γράφει αυτόματα.
Δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς τους λογαριασμούς είναι ανώνυμοι, είναι δύσκολο να δούμε ποιος ακριβώς κρύβεται από πίσω», σημειώνουν αξιωματούχοι της Υπηρεσίας, μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Η δραστηριότητα των bots είναι αποκλειστικά περιορισμένη στην επαναδραστηριοποίηση, όπως και στην κοινή χρήση μηνυμάτων (κυρίως των trends σχετικά με τις εκλογές) άλλων χρηστών, επισημαίνεται.
Η έρευνα αποδεικνύει, επίσης, ότι το μεταναστευτικό προσελκύει τη μεγαλύτερη προσοχή στο Twitter, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ζητήματα γύρω από τις εκλογές.

Tip…

Πως η Σουηδία κατάφερε να κτίσει μία οικονομία «πρότυπο» - Το περίφημο σκανδιναβικό μοντέλο

Η ανθεκτικότητα που έχουν δείξει οι σκανδιναβικές χώρες στις πιέσεις που δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και, ιδιαίτερα, η Ευρωζώνη, από την κρίση χρέους που ταλάνισε κράτη - μέλη της, γεννά ερωτήματα...
Πολλοί αποδίδουν τις απανωτές πρωτιές των τεσσάρων βόρειων χωρών στις κατατάξεις για το βιοτικό επίπεδο, στην εφαρμογή του σκανδιναβικού μοντέλου, το οποίο έχει γίνει συνώνυμο της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της πολιτικής συναίνεσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, υπό την εγγύηση και στενή καθοδήγηση του κράτους.
Επίσης, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Δανία διαθέτουν τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας βαθμολογούν με την ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» τις παραπάνω χώρες, δίνοντας τους τη δυνατότητα να δανειστούν ανά πάσα στιγμή από τις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Βέβαια, το σκανδιναβικό μοντέλο δέχεται σήμερα πιέσεις λόγω της δημογραφικής γήρανσης, της μετανάστευσης αλλά και της παγκοσμιοποίησης, με ορισμένους να προεξοφλούν το τέλος του...
Ωστόσο, οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις «απαντούν».
Εμείς θα ασχοληθούμε με τη Σουηδία.
Η Σουηδία διαθέτει μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους, χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό (ο οποίος τείνει να γίνει βέβαια αποπληθωρισμός) και υγιές τραπεζικό σύστημα.
Αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε.
Η σουηδική οικονομία υπέφερε από χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό, ενώ η σουηδική κορώνα υποτιμήθηκε επανειλημμένα.
Η Σουηδία επλήγη επίσης από μια βαθιά οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του '90.
Οι τράπεζες έγιναν ασταθείς και οι δύο κρατικοποιήθηκαν, η ανεργία αυξήθηκε ραγδαία, με το δημόσιο χρέος να τίθεται εκτός ελέγχου.
Ο δρόμος πίσω στη σταθερότητα και την επιτυχία δεν ήταν εύκολος.
Ωστόσο, με την επιδίωξη εφευρετικών και θαρραλέων μεταρρυθμίσεων και τη δέσμευσή τους, η Σουηδία έχει μεταμορφώσει την οικονομία της και παρέμεινε ισχυρή ενόψει της νέας παγκόσμιας ύφεσης.
Από την κρίση της δεκαετίας του '90, οι σουηδικές κυβερνήσεις εξισορροπούν τον προϋπολογισμό εδώ και πάνω από μια δεκαετία και συνέχισαν να το πράττουν ακόμη και μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008.
Πώς έγινε όμως αυτό;
Η Σουηδία επανέλαβε την οικονομική της διακυβέρνηση με μια σειρά καινοτόμων κανονισμών.
Πρώτον, το 1996 θεσπίστηκε ανώτατο όριο για τις δημόσιες δαπάνες.
Αυτό συνοδεύτηκε από την προσθήκη του «στόχου πλεονάσματος» στον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίστηκαν με ευρεία υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα στη Σουηδία.
Βοήθησαν να διασφαλιστεί ότι το υψηλό χρέος δεν συσσωρεύεται και ότι το χρέος δεν μετακυλίεται στις μελλοντικές γενιές.
Επιπλέον, το 2007 δημιουργήθηκε το σουηδικό συμβούλιο δημοσιονομικής πολιτικής.
Αυτή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ελέγχει τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει συνεπής με τους στόχους της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας.
Η αξιόπιστη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από τη σουηδική κυβέρνηση σήμανε ότι η Σουηδία παραμένει στην κορυφαία ένωση των φορολογικά υπεύθυνων χωρών στην Ευρώπη.
Ενώ οι κυβερνήσεις με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας αυξάνοντας τους φόρους και μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες, η Σουηδία απέφυγε αυτές τις δυσκολίες.
Στην πραγματικότητα, οι φόροι στη Σουηδία έχουν μειωθεί από τότε που ξεκίνησε η κρίση!
Η Σουηδία συνέχισε επίσης να επενδύει σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η έρευνα, αντί να χρειάζεται να περικόψει σημαντικά σε αυτούς τους τομείς, όπως σε ορισμένες χώρες.
Η Σουηδία έχει σήμερα μια ποικιλόμορφη, άκρως ανταγωνιστική και επιτυχημένη οικονομία.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατατάσσει τη Σουηδία στην 6η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο.
Η Σουηδία είναι επίσης η 6η πιο "εύκολη" (από πλευράς γραφειοκρατίας) χώρα στον κόσμο για το εμπόριο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό της σουηδικής οικονομίας είναι η διαφάνεια και η φιλελεύθερη προσέγγιση του εμπορίου.
Η Σουηδία είναι ένα κράτος με εξαγωγικό προσανατολισμό που έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα και εξάγει ποικίλα αγαθά.
Εκτός από τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα των αγαθών και της μεταποίησης, η ανάπτυξη στους τομείς των σύγχρονων υπηρεσιών, όπως η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών, ήταν ισχυρή στη Σουηδία.
Η υπηρεσία κλήσεων μέσω Skype και η online υπηρεσία ροής μουσικής Spotify είναι δύο παραδείγματα, αλλά οι Σουηδοί δεν έχουν σταματήσει εκεί....
Η Στοκχόλμη έχει γίνει γνωστή ως μία από τις πιο "hot" πόλεις για startups!
Παρόλο που η Στοκχόλμη είναι ο κόμβος της σουηδικής οικονομικής δραστηριότητας, απέχει πολύ από το να είναι η μόνη επιτυχημένη περιοχή.
Στην πραγματικότητα, ο πλούτος στη Σουηδία κατανέμεται πιο ομοιόμορφα στις περιφέρειες από οπουδήποτε αλλού στην Ε.Ε.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Σουηδία είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. όπου κάθε περιφέρεια έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Έτσι, στη χώρα υπάρχουν δυναμικές οικονομίες και υψηλά πρότυπα διαβίωσης.
Η σημερινή οικονομική και κοινωνική ευημερία της Σουηδίας βασίστηκε στα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του '90.
Οι κυβερνήσεις συνέχισαν τις μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική βιωσιμότητα έγινε θεσμοθετημένη.
Οι σταθερές οικονομικές πολιτικές συνδυάζονται με την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την ανοικτή προσέγγιση του εμπορίου, ώστε να καταστεί η Σουηδία πρότυπο οικονομικής επιτυχίας.

Σχετική εικόνα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης