Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Ο Trump θέλει να νικήσουν οι εθνικιστές της ΕΕ στις ευρωεκλογές του Μαίου 2019

CNN: Ο Trump θέλει να νικήσουν οι εθνικιστές της ΕΕ στις ευρωεκλογές του Μαίου 2019
Το νέο χάσμα στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι μεταξύ του εθνικιστικού λαικoελευθερισμού και της φιλοευρωπαϊκής φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Ο Trump θέλει νίκη των εθνικιστών στις ευρωεκλογές τον Μάιο 2019 υποστηρίζει το αμερικανικό CNN.
Οι ευρωεκλογές του 2019 θα μπορούσαν να είναι αναμφισβήτητα οι πιο σημαντικές στη σύντομη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά την νίκη του Προέδρου Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες και το δημοψήφισμα του Brexit, καταγράφεται πόλωση της πολιτικής στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Οι ευρωπαίοι εθνικιστές, υπό την ηγεσία του Ούγγρου Πρωθυπουργού Viktor Orban, απομακρύνονται από εκείνους που θέλουν να υπερασπιστούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία και να αγωνιστούν για μια ανοιχτή κοινωνία.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με τον ηγέτη της Lega North στην Ιταλία του Matteo Salvini, ο Orbán δήλωσε:
"Υπάρχουν δύο πλευρές αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, η μία είναι υπό την ηγεσία της Macron, η οποία υποστηρίζει τη μετανάστευση. Και η άλλη είναι οι χώρες που θέλουν να προστατεύσουν τα σύνορά τους.
 Ο Γάλλος πρόεδρος Macron απάντησε
«αν θέλουν να με δουν ως τον κύριο αντίπαλό τους, έχουν δίκιο»
Με τη στήριξη του σχεδόν ακροδεξιού Steve Bannon και την ευλογία του ρωσικού Προέδρου Putin, το σχέδιο της άκρας δεξιάς είναι να εξαπλωθεί ο λαϊκισμός που έδωσε δύναμη στο Brexit και στο Trump.
Στόχος να προκαλέσουν καταστροφή του ευρωπαϊκού σχεδίου και να διαβρώσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ελλείψει παραδοσιακής υποστήριξης από τη διοίκηση των ΗΠΑ, οι φιλοευρωπαίοι και οι υπερασπιστές της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ευρώπη δίνουν μάχη για να αμφισβητήσουν τους μύθους τις παραπληροφόρησης που έχουν διαιωνίσει οι λαϊκιστές.
Για πάρα πολύ καιρό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι λαϊκιστές προτείνουν την απόλυτης εθνική κυριαρχία, ως λύση στα προβλήματα των ψηφοφόρων.
Οι προοδευτικές φωνές αντιτάσσουν τον διεθνισμό.
Οι εθνικιστές λατρεύουν το εθνικό κράτος, αλλά το 2018 είναι προφανές ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την αλλαγή του κλίματος, την εμπορία ανθρώπων ή το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Η συγκέντρωση εξουσιών σε υπερεθνικά όργανα για τον καλύτερο συντονισμό του κόσμου γύρω μας δεν σημαίνει ότι τα έθνη – κράτη χάνουν τον έλεγχο.
Εάν οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη δεν διαμορφώσουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, θα το πράξει η Κίνα.
Άριστοι ευρωπαίοι λαϊκιστές, όπως ο Salvini και ο Orbán, αξιοποίησαν με επιτυχία τους φόβους των ανθρώπων για τη μετανάστευση, μετατρέποντας την ευρωπαϊκή κρίση των προσφύγων του 2015 σε πολιτική κρίση.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι φόβοι για τη μετανάστευση βασίζονται σε αντιλήψεις για τον αριθμό των μεταναστών στις κοινωνίες μας.
Η μετανάστευση είναι βασικός πυλώνας για την ανθρώπινη ιστορία, αλλά οι προοδευτικοί πολιτικοί πρέπει επίσης να προσφέρουν πραγματικές λύσεις στις ανησυχίες των ανθρώπων. Στην Ευρώπη, οι φιλελεύθεροι και οι δημοκράτες πρέπει να δείξουν ότι είναι δυνατόν να οικοδομηθεί ένα συλλογικό, ανθρώπινο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης που θα βασίζεται στο σεβασμό των διεθνών μας υποχρεώσεων.
Αυτό πρέπει να συμβαδίζει με μια πιο υπεύθυνη και συνεκτική εξωτερική πολιτική.
Όπως απέτυχαν οι Ευρωπαίοι να ανταποκριθούν επαρκώς στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η αποτυχία της Δύσης να σταματήσει τις αιματοχυσίες του Putin και του Assad στη Συρία και η κατάρρευση της Λιβύης είναι όλες οι κινητήριες δυνάμεις των μεταναστευτικών προκλήσεων της Ευρώπης, οι οποίες σήμερα χρησιμοποιούνται από την άκρα δεξιά για υπονόμευση των φιλελεύθερων δημοκρατικών πολιτικών.
Μια αξιόπιστη και σοβαρή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, υποστηριζόμενη από μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη δυναμική.
Οι Αμερικανοί φίλοι της Ευρώπης θα πρέπει να είναι τολμηροί για την μεταρρύθμιση της ΕΕ.
Στις ευρωεκλογές του 2019, οι φιλοευρωπαίοι θα προσφέρουν ένα όραμα ελπίδας και ανανέωσης: μια υπόσχεση για την παροχή ενισχυμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους πολίτες της Ευρώπης απέναντι στην ακροδεξιά.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές που υποσχέθηκε η Αριστερά.
Το νέο χάσμα στην ευρωπαϊκή πολιτική δεν είναι μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, είναι μεταξύ εθνικιστών και δημοκρατών.
Το νέο χάσμα στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι μεταξύ του εθνικιστικού λαικoελευθερισμού και της φιλοευρωπαϊκής φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί που εκτιμούν μια δημοκρατική και ειρηνική ευρωπαϊκή ήπειρο πρέπει να ξεκινήσουν να αντιμετωπίζουν τα ψέματα των δεξιών λαϊκιστών προσφέροντας ταυτόχρονα ένα θετικό εναλλακτικό όραμα για μια ειρηνική δημοκρατική, εξωστρεφή και μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης