Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με «βαρύ καλάθι» και στόχο να εγκλωβίσει και την επόμενη κυβέρνηση θα εμφανιστεί στην Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας - Τι θα ανακοινώσει

Με «βαρύ καλάθι» και στόχο να εγκλωβίσει και την επόμενη κυβέρνηση θα εμφανιστεί στην Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας - Τι θα ανακοινώσει
Οι πληροφορίες λένε ότι θα κάνει πολλές εξαγγελίες και γι’ αυτό τις έχει απλώσει σε τετραετή ορίζοντα
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της 1ης μεταμνημονιακής - όπως την προσφωνούν χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση - Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης καθώς και για τις πολυσυζητημένες παροχές και εξαγγελίες στις οποίες αναμένεται να επιδοθεί ο πρωθυπουργός.
Στο Μέγαρο Μαξίμου βάζουν τις τελευταίες πινελιές αν και αλλαγές θα προστίθενται μέχρι και λίγο πριν ανέβει στο βήμα της έκθεσης ο Αλέξης Τσίπρας όπως λένε από το επιτελείο του.
Όλες οι πληροφορίες έως αυτή την ώρα συγκλίνουν στο γεγονός ότι το «καλάθι» που θα κρατά ο πρωθυπουργός αναμένεται γεμάτο και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων όπως και εισφορών με κάποιες από αυτές να ισχύουν άμεσα και άλλες να νομοθετούνται τώρα για να ισχύσουν τα επόμενα χρόνια.
Ερώτημα ακόμα παραμένει το τι θα γίνει με τις συντάξεις με την κυβέρνηση να ζυγίζει τις αντιδράσεις εταίρων και αγορών αν και όλα συγκλίνουν ότι η κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εμφανίζεται αποφασισμενη να μην εφαρμόσει την ψηφισμένη περικοπή.
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Wilbur Ross.
Στο επίκεντρο της συζήτησης στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, θα βρεθούν η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας αλλά και η διερεύνηση των τομέων εκείνων από τους οποίους απορρέει αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου προσδίδουν μεγάλη σημασία στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και προσδοκούν η διήμερη παραμονή του εκεί με τις επαφές που θα πραγματοποιήσει και το κύμα παροχών που θα εξαγγείλει να αποτελέσει μια επανεκκίνηση για την κυβέρνηση.

Ποιες παροχές αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός

Κορωνίδα στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί, αναμφίβολα το φλέγων ζήτημα των συντάξεων.
Κι ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει κάτι απτό στα χέρια του - τουλάχιστον ως αυτή την ώρα - κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια προαναγγελία αναφορικά με τη μη περικοπή των συντάξεων το Σάββατο το βράδυ από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς χωρίς όμως ακριβή περιγραφή.
«Η δεσμευτική περιγραφή για την αναστολή της μείωσης των συντάξεων θα γίνει μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού», εξηγούν κυβερνητικές πηγές.
Το ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο είναι να σταλεί το  μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη δια στόματος πρωθυπουργού.
Το δεύτερο «καλούδι» που αναμένεται να βγει από το «καλάθι» του πρωθυπουργού είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Οι πληροφορίες θέλουν την εν λόγω μείωση να είναι σταδιακή, με διαφορετικούς συντελεστές για το 2019 και το 2020 ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια.
Στη λίστα συγκαταλέγεται και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να καταστεί δυνατή η ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα.
Μειώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν για τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις από το 29% που ισχύει ως αυτή την ώρα, στο 26%, κάτι το οποίο ακούγεται συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα και από κυβερνητικά στελέχη.
Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, προσδοκάται να αναγγελθεί μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22 στο 20%.
Αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θεωρούνται δεδομένο ότι περικλείονται στο «βαρύ καλάθι» του Αλέξη Τσίπρα καθώς επίσης και το μέρισμα που θα αναγγείλει και φέτος τον Δεκέμβριο - φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται για τη λεγόμενη 13η σύνταξη.
Πληροφορίες θέλουν επίσης την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30. 000 ευρώ ενώ στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θεωρείται δεδομένη η επιδότηση ενοικίου για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Στην κυβέρνηση πάντως, επιθυμούν και επιδιώκουν τα μέτρα που θα εξαγγελθούν, στην πλειοψηφία τους, να έχουν ορίζοντα τετραετίας.
Αυτό βέβαια, συνεπάγεται ότι θα νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα για να ισχύσουν σε βάθος χρόνου.
Και με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό το «καλάθι» των παροχών καθώς τα θετικά μέτρα θα απλωθούν στα επόμενα χρόνια.
Και επιπλέον ορισμένοι βλέπουν πίσω από αυτή την εξαγγελία της τετραετούς προνομοθέτησης μια προσπάθεια να δεσμευτεί η επόμενη κυβέρνηση με έναν υψηλό πήχη που θα δυσκολευτεί να τον περάσει κι έτσι να κερδίσει έδαφος το σενάριο της λεγόμενης γαλάζιας παρένθεσης και να επανέλθει στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διαβλέποντας τέτοιες προθέσεις έσπευσε να προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που θα απειλήσουν τη χώρα από το κρεσέντο παροχολογίας στο οποίο φέρεται διατεθειμένος να προβεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει οι όποιες εξαγγελίες να είναι απολύτως κοστολογημένες κάτι που όπως υποστηρίζει έχει κάνει το δικό του επιτελείο με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης