Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Που βρισκόμαστε 10 χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008;

Lagarde: Που βρισκόμαστε 10 χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008;
Το σχόλιο της Christine Lagarde για την «επέτειο» 10 χρόνων από την κατάρρευση της Lehman Brothers 
Οι προκλήσεις για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένουν ακόνη και σήμερα, παρά τα όσα έγιναν για να θεραπευθούν οι «πληγές» που άφησε η άνευ προηγουμένου κρίση του 2008, σχολιάζει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, σε άρθρο για την «επέτειο» 10 χρόνων από την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Όπως σημειώνει, η παγκόσμια οικονομική κρίση παραμένει ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής μας.
Θα στιγματίσει για πάντα τη γενιά που το έζησε.
Οι συνέπειες της κρίσης -το βαρύ οικονομικό κόστος που επιβάρυνε τους απλούς ανθρώπους, σε συνδυασμό με το θυμό να βλέπουν τις τράπεζες να εξομαλύνονται και οι τραπεζίτες να απολαμβάνουν ατιμωρησία, σε μια εποχή που οι πραγματικοί μισθοί συνέχισαν να παραμένουν στάσιμοι- είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την εξήγηση της αντίδρασης ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες, και τη διάβρωση της εμπιστοσύνης στα κυβερνητικά και άλλα θεσμικά όργανα, σολιάζει η κα Lagarde.
«Η κατάρρευση της Lehman Brothers προκάλεσε μια ευρύτερη πορεία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οδηγώντας σε συστημική κρίση.
Είκοσι τέσσερις χώρες έπεσαν θύματα τραπεζικών κρίσεων και η οικονομική δραστηριότητα δεν επέστρεψε στο ίδιο επίπεδο στις περισσότερες από αυτές.
Μελέτη δείχνει ότι ο μέσος Αμερικανός έχασε $70.000 εξαιτίας της κρίσης.
Το δημόσιο χρέος στις προηγμένες οικονομίες αυξήθηκε πάνω από 30% του ΑΕΠ.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν κατάφεραν να προβλέψουν τι έρχεται».
Η κα Lagarde υπογραμμίζει πως κύρια αιτία της κρίσης ήταν το γεγονός ότι η χρηματοπιστωτική καινοτομία ξεπέρασε κατά πολύ την κανονιστική ρύθμιση και την εποπτεία.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη- προχώρησαν σε μια φρενίτιδα απερίσκεπτης ανάληψης κινδύνων.
Πλέον, όμως, οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τα λάθη που προκάλεσαν την κρίση του 2008, ενώ οι τράπεζες διαθέτουν πολύ πιο υγιείς ισολογισμούς και ρευστότητα.
Καταλήγοντας, η Γαλλίδα αξιωματούχος διερωτάται:
Πού βρισκόμαστε στην 10η επέτειο από την κατάρρευση της Lehman;
«Έχουμε προχωρήσει πολύ, αλλά όχι αρκετά μακριά.
Το σύστημα είναι ασφαλέστερο, αλλά όχι αρκετά ασφαλές.
Η ανάπτυξη ανέκαμψε, αλλά δεν μοιράζεται αρκετά»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης