Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα, στο -0,5% - Πιθανή μία αύξηση τον Δεκέμβριο 2018

Σουηδία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα, στο -0,5% - Πιθανή μία αύξηση τον Δεκέμβριο 2018
Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά +0,25% είτε τον Δεκέμβριο του 2018, είτε τον Φεβρουάριο του 2019
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας κατά την ολοκλήρωση της σημερινής (6/9) συνεδρίασης, υποδεικνύοντας ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, η Riskbank διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο -0,5%, γεγονός που αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό από τους αναλυτές, ενώ ανέφερε΄οτι «εάν η οικονομία αναπτυχθεί όπως αναμένεται, σύντομα θα υπάρξει περιθώριο για να μειωθεί σταδιακά η στήριξη από τη νομισματική πολιτική.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, και να αυξηθούν κατά +0,25% είτε τον Δεκέμβριο του 2018 είτε τον Φεβρουάριο του 2019.
Όπως συνέβη και στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο αναπληρωτής διοικητής της τράπεζας, Henry Olsson, τάχθηκε κατά της απόφασης διατήρησης του επιτοκίου στα τρέχοντα επίπεδα, υποστηρίζοντας την αύξησή τους κατά +0,25%, ενώ ο υποδιοικητής Martin Floden, τάχθηκε υπέρ μίας αύξησης κατά την ερχόμενη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
Η οικονομία της Σουηδίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% κατά το τρέχον έτος, έναντι των αρχικών προβλέψεων στο 1,9%, ενώ οι προοπτικές για το 2020 διατηρήθηκαν αμετάβλητες στο 2,1%.
Σύμφωνα με την Riskbank, η ταχεία αύξηση των τιμών ενέργειας συνέβαλε στην άνοδο του πληθωρισμού, ενώ εάν δεν ληφθούν υπόψην οι τιμές της ενέργειας, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν μέτριες.
Η ίδια η τράπεζα αναμένει ότι το 2019 ο ρυθμός πληθωρισμού θα παραμείνει αμετάβλητος στο 2,1% ενώ το 2020 αναμένεται μείωση στο 1,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης