Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Έντονη ανησυχία για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας - Ο κίνδυνος για την ευρωζώνη

CNBC: Έντονη ανησυχία για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας - Ο κίνδυνος για την ευρωζώνη
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ
Στις διαπραγματεύσεις για τον ιταλικό προϋπολογισμό αναφέρεται το CNBC με αφορμή την έντονη ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας για το ύψος των δαπανών και κατά συνέπεια για το έλλειμμα και το χρέος.
Εξάλλου, η Fitch έχει ήδη στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα, μειώνοντας το outlook για το ιταλικό χρέος σε αρνητικό από σταθερό, λόγω ανησυχιών σχετικά με τη νέα κυβέρνηση και τις υποσχέσεις της για αύξηση των δαπανών.
Η αντίδραση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria, ήταν άμεση υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των οίκων αξιολόγησης όπως η Fitch.
Επί του παρόντος όμως δεν υπάρχουν σημάδια μείωσης των δαπανών από την κυβέρνηση.
Πάντως η πλειοψηφία των οικονομολόγων πιστεύει ότι η ιταλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό και συγκρατημένο σχέδιο όταν φτάσει η κρίσιμη στιγμή.
«Αν και αναμένουμε αντιφατική ρητορική και δηλώσει για μη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, αναμένουμε από την κυβέρνηση να θέσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 1,5% με 2%.
Ένας τέτοιος στόχος θα είναι πολύ λογικός και συμβατός με μια μείωση του δείκτη χρέους» αναφέρουν οικονομολόγοι της Citigroup.
Την ίδια στιγμή, ο Clemente De Lucia της Deutsche Bank επεσήμανε ότι «η Ιταλία δεν έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών όσον αφορά τον στόχο του ελλείμματος που θα πρέπει να θέσει.
Ένα έλλειμμα της τάξης του 3% θα βάλει τα δημόσια οικονομικά σε μη βιώσιμη πορεία.
Στην πραγματικότητα ένα έλλειμμα πάνω από το 2,3% δεν θα επιτρέψει τη μείωση του χρέους.
Ένα έλλειμμα στο εύρος του 2% με 2,3% μπορεί να επιτρέψει τη μείωση του χρέους, αλλά θα συνεπάγεται σημαντική παραβίαση των κανόνων της ΕΕ και θα απαιτήσει σκληρές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες».

Η θέση των Βρυξελλών

Ο προϋπολογισμός είναι πολύ σημαντικός για την Ευρώπη διότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και οποιεσδήποτε κυβερνητικές ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση θα ζημιώσουν την οικονομική και πολιτική σταθερότητα όλης της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης