Τελευταία Νέα
Διεθνή

IIF: Μόλις 2,2 δισ. δολ. οι εισροές στις αναδυόμενες αγορές τον Αύγουστο 2018

IIF: Μόλις 2,2 δισ. δολ. οι εισροές στις αναδυόμενες αγορές τον Αύγουστο 2018
Ραγδαία μείωση στις εισροές αναδυόμενων αγορών τον Αύγουστο 2018
Σε μόλις 2,2 δισεκ. δολάρια διαμορφώθηκαν οι καθαρές εισροές επενδυτικών (στη χρηματοπιστωτική αγορά) κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές τον Αύγουστο 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του IIF (Institute of International Finance).
Ενδεικτικά, τον Ιούλιο, το αντίστοιχο ποσό έφθανε τα 13,7 δισεκ. δολάρια.



Νωρίτερα σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου 2018, το CNBC αναφερόταν και αυτό στην κρίση που ταλανίζει τις αναδυόμενες αγορές.
«Κι αυτή τη φορά είναι σοβαρή».
Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, οι αγορές είναι σαν τα μωρά, ασχολούνται πολύ λίγο με το ίδιο πράγμα, ή στην περίπτωση των αγορών με το ίδιο event.
Για παράδειγμα, οι αγορές φαίνεται να έχουν προχωρήσει από τον σχηματισμό του «εύθραυστου πέντε» (μια ομάδα χωρών που ζημιώθηκαν περισσότερο όταν η Fed άρχισε την κατάργηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων το 2013).
Απαρτιζόμενη από τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Τουρκία και τη Νότια Αφρική, αυτή η ομάδα εταιρειών έχει χαρακτηριστεί από τις μεγάλες αποτιμήσεις του νομίσματος, τα υψηλά ελλείμματα και την εγχώρια πολιτική αστάθεια.
Η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων και οι φόβοι για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας διατήρησαν τις πιέσεις σε αυτές τις οικονομίες.
Ωστόσο, έχουν αρχίσει να κάνουν ένα comeback.
Για παράδειγμα στην Ινδία και την Ινδονησία η αλλαγή στην κυβέρνηση οδήγησε σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Οι επενδυτές άρχισαν να συγκεντρώνονται σε αυτές τις αγορές και άρχισαν οι εισροές κεφαλαίων σε funds που είναι εκτεθειμένα αυξήθηκε.
«Αλλά οι αγορές έχουν αρχίσει να έχουν μια αίσθηση deja vu.
Λόγω του ισχυρότερου δολαρίου, των κλιμακούμενων εντάσεων μετά την εκλογή του Donald Trump, των ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα ή την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, αυτή τη φορά η κρίση φαίνεται να έχει μπει σε νέα φάση» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNBC.

Διαβάστε: BofA Merrill Lynch – Morgan Stanley: Ο δείκτης risk – love βρίσκεται στα όρια του πανικού με επίκεντρο τις αναδυόμενες αγορές

Η ζημιά όμως είναι πολύ πιο διευρυμένη
Η κρίση έχει κατακλύσει χώρες ανά τον κόσμο -από τις οικονομίες της Νότιας Αμερικής, στην Τουρκία, τη Νότια Αφρική και ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας, όπως η Ινδία και η Κίνα.
Ορισμένες από αυτές τις χώρες βλέπουν τα νομίσματα τους να υποχωρούν σε επίπεδα ρεκόρ, υψηλό πληθωρισμό και ανεργία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, κλιμάκωση των εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Η περίπτωση της Αργεντινής

Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα, η Αργεντινή προσέγγισε το ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο προκαλώντας σοκ στις αγορές.
Το νόμισμα της αγοράς υποχώρησε κατά 50% έναντι του δολαρίου και τα επιτόκια της ενισχύθηκαν κατά 60%.
Την ίδια στιγμή, το sell off λόγω της διαμάχης ΗΠΑ-Τουρκίας για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, όχι μόνο έριξε την τουρκική λίρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα assets.

Το δίλημμα των επενδυτών

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το CNBC, το δίλημμα των επενδυτών είναι θα διατηρήσουν την έκθεση τους στις αναδυόμενες οικονομίες ή θα κάνουν ένα βήμα πίσω.
Αν και οι επενδύσεις με υψηλότερο ρίσκο έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, τα θεμελιώδη της αγοράς δείχνουν μια συγκλονιστική κρίση.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες ενδέχεται να οδηγήσει τους επενδυτές πίσω στις αναπτυγμένες αγορές.
«Φαίνεται ότι η φούσκα των αναδυόμενων αγορών είναι έτοιμη να σκάσει» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

Διαβάστε: BofA: Σε σύγχυση οι επενδυτές – Ευκαιρία η περαιτέρω πτώση στις αναδυόμενες αγορές;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης