Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα ΕΛΠΕ και τα… παράλογα – Πως κρίνουν στελέχη της αγοράς τα περί δημόσιας πρότασης και την πίεση στη μετοχή

Τα ΕΛΠΕ και τα… παράλογα – Πως κρίνουν στελέχη της αγοράς τα περί δημόσιας πρότασης και την πίεση στη μετοχή
Αν ακυρωθεί τώρα ο διαγωνισμός και γίνει μετά από μερικά χρόνια χρηματιστές εκτιμούν πως θα γίνει σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα
Στην κορυφή της ειδησεογραφίας έχει βρεθεί η μετοχή των ΕΛΠΕ μετά την είδηση ότι ο αγοραστής θα πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση εφόσον αγοράσει το πακέτο δημοσίου και Λάτση.
Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αναμενόμενη και ίσως οδηγήσει σε ακύρωση τον διαγωνισμό.
Η μετοχή πιέστηκε σημαντικά και στελέχη της αγοράς κάνουν λόγω για παράδοξα.   
Όπως σημείωναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής (4/9) συνεδρίασης  «η μετοχή δέχεται σημαντικές πιέσεις, με σχετικά αυξημένους όγκους συναλλαγών, αντί, εάν όχι να ανεβαίνει, τουλάχιστον να κρατά τα χτεσινά (σημ. προχθεσινά 3/9) επίπεδα.

1) Αναρωτιόντουσαν τώρα στελέχη της αγοράς τι κακό μπορεί να συμβεί;
Δεν θα βγάλουν τα κέρδη, τα οποία θα αποτελούν  ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας, που ακόμα και εάν εξαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη από την ανατίμηση των αποθεμάτων,  το λειτουργικό καθαρό Ρ/Ε εκτιμάται στο 8-9, ενώ με τα έκτακτα, ενδέχεται να είναι και κάτω από το 6;
Επιπλέον, κάνοντας τους υπολογισμούς, ο όμιλος αποτιμάται μετά βίας στο 0,9 της καθαρής του θέσης, οπότε…

2) Δεν θα εισπραχθούν τα περίπου 300 εκατ. ευρώ (τίμημα και μέρισμα) από την πώληση του ΔΕΣΦΑ, τα οποία θα πάνε αποκλειστικά για την μείωση του δανεισμού;

3) Δεν θα μειωθούν ακόμα περισσότερο οι υποχρεώσεις του ομίλου, λόγω των εξαιρετικών λειτουργικών ροών;
Αλήθεια όλοι έμειναν στην διατήρηση του καθαρού δανεισμό στο ύψος του 1,9 δισ. ευρώ (ίδια κεφάλαια 2,46 δισ. ευρώ), αλλά ουδείς επισήμανε την μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 380 εκατ. ευρώ, μόνο στο 6μηνο!
Για να γίνει ακόμα περισσότερο εμφανές, το κονδύλι των προμηθευτών μειώθηκε από 2,8 δισ. ευρώ το 2015, σε 1,3 δισ. ευρώ, στο εξάμηνο 2018.
Ο όμιλος έχει καταστεί πλέον μία μηχανή παραγωγής λειτουργικών ροών.

4) Δεν θα δοθεί και πάλι προμέρισμα, που θα είναι τουλάχιστον ίσο με το περσινό (0,15 ευρώ) και δεν θα συνεχιστεί η ίδια μερισματική πολιτική (με βάση τις δηλώσεις της διοίκησης), με την τρέχουσα μερισματική απόδοση να κινείται οριακά χαμηλότερο από το 6%;

Με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα πάντα με στελέχη της αγοράς, αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά το χαμηλό επίπεδο της αγοράς μας και η έλλειψη σοβαρότητας.
Επιπλέον επισημαίνουν πως οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν την οικονομική επιφάνεια (Glencore και Vitol) να αγοράσουν όχι μόνο το 50%, αλλά και το 100% του ομίλου!
«Ειλικρινά πιστεύω ότι τέτοια ευκαιρία δεν δίνεται κάθε μέρα, ειδικά στην τρέχουσα αποτίμηση, ανέφερε στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας.
Επιπλέον υπάρχουν και τα ενδεχόμενα οφέλη από την ανακάλυψη κάποιου σημαντικού κοιτάσματος πετρελαίου ή φυσικού αερίου, καθώς ο όμιλος συμμετέχει σε διάφορα κοινοπρακτικά σχήματα.
Δεν μπορεί επομένως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι υποψήφιοι αγοραστές όχι μόνο να θέλουν να αγοράσουν το 50%, αλλά θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν και σημαντικό premium παίρνοντας και τα υπόλοιπα χαρτιά από τους εγχώριους επενδυτές.
Αν τώρα ακυρωθεί ο διαγωνισμός και γίνει μερικά χρόνια αργότερα ίσως να γίνει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης