Τελευταία Νέα

Χ.Α: Σχόλια, tips, παρατηρήσεις, αναλύσεις και επισημάνσεις (4/9)

tags :
Χ.Α: Σχόλια, tips, παρατηρήσεις, αναλύσεις και επισημάνσεις (4/9)
Το άνευρο καλοκαίρι δίνει την θέση του σε ένα μήνα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν την πορεία της υπόλοιπης χρονιάς.
Χ.Α: Σχόλια, tips, παρατηρήσεις, αναλύσεις και επισημάνσεις (4/9)

ΑΓΟΡΑ: Ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα γεγονότων υψηλού ειδικού βάρους. Το άνευρο –έως βαρετό- καλοκαίρι δίνει την θέση του σε ένα μήνα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν την πορεία της υπόλοιπης χρονιάς.
Το δημοψήφισμα στην FYROM στο τέλος του μήνα και η στάση της Ιταλικής κυβέρνησης ξεχωρίζουν ως προς τις επιδράσεις που θα έχουν στο εγχώριο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό. Από εκεί και πέρα ο εμπορικός πόλεμος αναμένεται να διατηρήσει την νευρικότητα στις αναδυόμενες αγορές οι οποίες εσχάτως βρίσκονται στο επίκεντρο των εκροών των επενδυτικών κεφαλαίων.
Σε αυτό το περιβάλλον η Ελληνική Αγορά δύσκολα θα διαφοροποιηθεί από το γενικό κλίμα καθώς η φύση των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις γειτονικές χώρες ή σε χώρες ανάλογου προφίλ λειτουργούν ομοιόμορφα σε ότι αφορά την στάση τους και για την Ελλάδα.

BARCLAYS – OTE@10,9600: Το αποτέλεσμα του β’ τριμήνου ευθυγραμμίστηκε σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες μας και διατηρούμε αμετάβλητη την τιμή – στόχο των 10,00 ευρώ ανά μετοχή με την σύσταση να απαραμένει για ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ: Το 36,25% του FTSE25 διαμορφώνεται από δύο μόλις μετοχές… Της ΕΕΕ (24,94%) και του ΟΤΕ (11,31%). ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ότι με δύο μετοχές μανιπουλάρεις όπως θέλεις τον ΔΕΙΚΤΗ που έχει και ιδιαιτέρως βαρύνουσα σπουδαιότητα για την ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ. Πιο ΣΤΗΜΕΝΟ δεν γίνεται δηλαδή, έτσι και κάποιοι προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της μάνας του λόχου…Αν τώρα προσθέσεις και την ΑΛΦΑ (8,88%) τότε φτάνεις στο 45,13%.

Φυσικά, ούτε η μετοχή της ΕΕΕ θα έπρεπε να διαμορφώνει ένα ποσοστό αντίστοιχο συνολικά με αυτό των ομίλων ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, AEGEAN AIRLINES, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, GRIVALIA, ΕΥΔΑΠ, SARANTIS, ΦΟΥΡΛΗΣ!! Και μένει κι αρκετό υπόλοιπο.


ΑΠΟΡΙΑ: Πως είναι δυνατόν οι αναλυτές της BOFA να δίνουν τιμή στόχο στην ΕΥΡΩΒ τα 1,1700 ευρώ με δυνητική απόδοση μέχρι 60% από τα τρέχοντα των 0,7300 ευρώ και η σύσταση να είναι ΟΥΔΕΤΕΡΗ; Για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ να δίνουν σύσταση ΥΠΟΑΠΟΔΟΣΗ με εν δυνάμει +40%; Εκτός κι αν βλέπουν τον ΓΔ στις 1100 με 1200 μονάδες, οπότε έχουν δίκηο.....

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών καθίσταται μονόδρομος.
Κι αυτό γιατί καθώς η υποβάθμιση των κεφαλαίων τους, η αναβαλλόμενη φορολογία των 21,2 δισ. τα NPEs των 95 δισ. και η χαμηλή κερδοφορία αποτελούν αποδείξεις ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν είναι κεφαλαιακές ισχυρές.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2016 η Unicredit είχε περάσει το stress tests αφού είχε εμφανίσει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 7,1% στο δυσμενές σενάριο.'Ομως, αρχές 2017 υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 13 δισ.
Να σημειωθεί ότι οι 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες κινήθηκαν στα stress tests (δυσμενές σενάριο) κάτω από το 7,1% της Unicredit.
Η διαδικασία απομόχλευσης, με την επιστροφή κεφαλαίων στον ELA, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την απομόχλευση, ωστόσο για να επιτευχθεί το break even point και αρχίσουν τα λειτουργικά κέρδη να καθορίζουν την εικόνα έναντι των οργανικών, χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι κινήσεις επιθετικής αποεπένδυσης των ελληνικών τραπεζών από τις θυγατρικές και τις δραστηριότητες εκτός κορμού, καθώς στόχος είναι αφενός ο έλεγχος του ρίσκου και αφετέρου η επίτευξη αποδόσεων στα ίδια κεφάλαια, υψηλότερες από το κόστος τους.
Συνεπώς, αν και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διασφαλίζουν τη σταθερότητα του συστήματος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητά του δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη αν οι τράπεζες δεν αρχίσουν να παράγουν ρευστότητα και κέρδη που θα τις καταστήσουν ελκυστικές για επενδύσεις.

EΠAΝΑΛΗΨΗ: Πρέπει να δίνουμε πρωτίστως ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα αποτίμηση της κάθε εταιρείας που μας ενδιαφέρει/απασχολεί. Μπορεί να είναι η καλύτερη, αλλά η κεφαλαιοποίηση της να έχει προεξοφλήσει ή και υπερ-προεξοφλήσει όλα τα καλά και... βέλτιστα! Και αντίθετα, μπορεί να είναι η χειρότερη αλλά η αποτίμηση της να απέχει παρασάγγας από την πραγματική αξία της...

ΣΧΟΛΙΟ: Τα καλά νέα είναι ότι πλέον ένα πλήθος εταιριών αρχίζει και βλέπει με θετικό μάτι για διαφορετικούς λόγους την διανομή και ενδιάμεσων μερισμάτων ή επιστροφών κεφαλαίου. Πλέον η φύλαξη μετρητών στην τράπεζα δεν αποδίδει τίποτα ή ακόμα χειρότερα αν τα μετρητά βρίσκονται σε τράπεζα του εξωτερικού η απόδοση τους είναι αρνητική. Επομένως, αν το επενδυτικό πρόγραμμα το επιτρέπει και η εταιρία έχει σταθερές οργανικές ταμειακές ροές θα μπορούσε να επισπεύσει την διανομή ή να την μοιράσει σε δύο χρόνους, πρακτική αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό.

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης