Τελευταία Νέα
Διεθνή

Di Maio (αντιπρ. Ιταλίας): Οι ανάγκες των πολιτών μας προηγούνται των οίκων αξιολόγησης

Di Maio (αντιπρ. Ιταλίας): Οι ανάγκες των πολιτών μας προηγούνται των οίκων αξιολόγησης
Η κυβέρνηση της Ιταλίας, θα κάνει μια «ιστορική επιλογή» μεταξύ των αναγκών των πολιτών και των οίκων αξιολόγησης, τόνισε ο Luigi Di Maio, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων
Νέα παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης στον απόηχο της αξιολόγησης του οίκου Fitch, ο οποίος την Παρασκευή (31/8/2018) υποβάθμισε σε αρνητικό από σταθερό το outlook της γειτονικής χώρας.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας, θα κάνει μια «ιστορική επιλογή» μεταξύ των αναγκών των πολιτών και των οίκων αξιολόγησης, τόνισε σήμερα (2/9) ο Luigi Di Maio, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Υπενθυμίζεται, πως ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές δήλωσε, πως η χώρα του θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές τις προσεχείς εβδομάδες.
Αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής των Πέντε Αστέρων ήταν λιγότερο διπλωματικός, υποσχόμενος να ακολουθήσει την κύρια υπόσχεση εκστρατείας του κόμματός του – το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
«Το 2019 το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να ξεκινήσει», δήλωσε ο Di Maio σε συνέδριο στην Τοσκάνη.
«Πρέπει να διαθέσουμε τη χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό έτσι ώστε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια φτωχοί Ιταλοί να μπορέσουν να επιζήσουν», σημείωσε.
Ο Di Maio είπε, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι η συμμαχία αποτελούμενη από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα θα θέσει τις ανάγκες των Ιταλών πριν από τους οίκους αξιολόγησης.
«Δεν μπορούμε να σκεφτούμε να ακούμε τους οίκους αξιολόγησης και να καθησυχάζουμε τις αγορές, και στη συνέχεια να μαχαιρώνουμε τους Ιταλούς στην πλάτη», είπε.
«Επιλέγουμε πάντα, οι Ιταλοί πρώτα», τόνισε.
Όπως υπενθυμίζει το Reuters, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου η Ιταλία θα πρέπει να αποκαλύψει τους στόχους της για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά αλλά και τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό που θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι τον Οκτώβριο.
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα επιδιώξει δημοσιονομική ελευθερία από τις Βρυξέλλες, αλλά οι σχέσεις περιπλέκονται και για τη μετανάστευση.
Ο Di Maio απειλεί ακόμη και να ασκήσει βέτο στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ , εάν η Ένωση δεν κατανείμει διαφορετικά τα προσφυγικά βάρη.
Το χρέος της Ιταλίας ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ - που ισοδυναμεί με πάνω από το 130% του ΑΕΠ- καθιστά τη χώρα ευάλωτη στις αλλαγές εκτιμήσεων των επενδυτών.
Την Παρασκευή (31/8), κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να υπερβεί το δημοσιονομικό ανώτατο όριο της ΕΕ το επόμενο έτος εάν χρειαστεί, οδηγώντας τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα τους σχεδόν σε τρεις μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης