Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δραγασάκης: Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε από τους θεσμούς να θεσμοθετήσει κάποια μέτρα και αντίμετρα

Δραγασάκης: Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε από τους θεσμούς να θεσμοθετήσει κάποια μέτρα και αντίμετρα
Η έξοδος από τα μνημόνια θα πρέπει να μεταφράζεται σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών
«Ιστορικό ορόσημο» χαρακτήρισε την έξοδο από τα μνημόνια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υπογραμμίζοντας οτι «δεν είναι μια τυπική διαδικασία, τελειώνει μια οδυνηρή εποχή και μπαίνουμε σε μια κατάσταση καινούργια».
Μιλώντας στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης υποστήριξε πως «η έξοδος από τα μνημόνια πρέπει να έχει και θα έχει -σταδιακά βεβαίως- αντίκρισμα στη ζωή και στην προοπτική των πολιτών, στο εισόδημά τους, στην απασχόλησή τους, στις προσδοκίες για το μέλλον».
Όπως τόνισε «ο βασικός στόχος της περιόδου δεν συνάδει με μέτρα όπως είναι η περικοπή των συντάξεων» λέγοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για αυτό, ούτως ώστε να μην υπάρξει περικοπή συντάξεων»
Αναφερόμενος στην κυβερνητική στρατηγική της τρέχουσας περιόδου, αρχής γενομένης από τον ανασχηματισμό, και μετά τη ΔΕΘ ως την κατάθεση του προϋπολογισμού, επισημαίνει ότι από προϋπολογισμούς περικοπών, τώρα από εδώ και πέρα θα μιλάμε για «στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, στοχευμένες στηρίξεις των κοινωνικά αδύνατων και του κοινωνικού κράτους.
Οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2019 θα είναι υπαρκτές, οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2020 θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2021 και 2022 ακόμα μεγαλύτερες».
Σχολιάζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις μέρες μας τονίζει πως «πρέπει να προσπαθεί διαρκώς να διευρύνει τους συσχετισμούς, να χτίζει συμμαχίες, να δημιουργεί γέφυρες, να προβάλλει τα προβλήματα της κοινωνίας, να εγκαλεί την κυβέρνηση για τις ελλείψεις της, να στηρίζει μέτρα θετικά».
Ενώ για το θέμα των εκλογών, ο Γιάννης Δραγασάκης εκτιμά πως ο πολίτης θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε πολιτικές που θεωρούν προτεραιότητα την απασχόληση, τη μείωση της ανεργίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους από τη μια, και σε λογικές που όλα αυτά θεωρούν ότι πρέπει να υποταχθούν στη λογική του κέρδους, στη λογική των αγορών, του μικρού κράτους.

Στόχος μας η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου των πολιτών 

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση υποστηρίζει πως «δεν είναι μυστικό ότι η ΝΔ αλλά και το Κίνημα Αλλαγής όπως λέγεται τώρα το ΠΑΣΟΚ, έχουν καταστήσει εδώ και μήνες κεντρικό θέμα την περικοπή των συντάξεων»
“Tο κεντρικό καθήκον της δικής μας κυβέρνησης λοιπόν, είναι τώρα που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, να κάνουμε πράξη αυτό που μόλις σας είπα: ότι δηλαδή η έξοδος από τα μνημόνια θα αρχίσει από τώρα να μεταφράζεται σε μια βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, άρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε.
Ο Waitman, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, της Μπούντενσμπανκ, ήταν εδώ και έτυχε να παρευρεθώ σε μια ομιλία που έκανε.
Ακόμα λοιπόν και ο Waitman αναγνώρισε ότι είναι επιτυχία το ότι ολοκληρώσαμε τα προγράμματα αλλά ακόμα ο πληθυσμός, ο λαός, η κοινωνία, δεν το έχει αισθανθεί στην καθημερινότητα του. Άρα, θέλω να πω ότι αυτό το οποίο περιγράφω είναι θα έλεγα σήμερα ο κεντρικός στόχος.
Αυτός ο στόχος δεν συνάδει με μέτρα όπως είναι η περικοπή των συντάξεων. Βεβαίως εδώ υπάρχει ένα «γκρίζο τοπίο» διότι υπό την πίεση τότε, μιας δυσκολίας που προκλήθηκε και από έξω και από μέσα με στόχο να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να καταρρεύσει ενδεχομένως η κυβέρνηση, υποχρεωθήκαμε τότε να θεσμοθετήσουμε κάποια μέτρα και κάποια αντίμετρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης