Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Η Ιταλία απειλεί την ΕΕ ότι θα καταργήσει το πρόγραμμα διάσωσης προσφύγων "Σοφία" του 2015

Deutsche Welle: Η Ιταλία απειλεί την ΕΕ ότι θα καταργήσει το πρόγραμμα διάσωσης προσφύγων
Η Γερμανία κατηγορεί την ιταλική κυβέρνηση ότι έχει πάψει να ειδοποιεί τη γερμανική φρεγάτα που πλέει στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών για περισυλλογή προσφύγων 
Τελεσίγραφο στην ΕΕ στέλνει η Ιταλία για το προσφυγικό ξεκαθαρίζοντας ότι τα πλοία της επιχείρησης διάσωσης «Σοφία» δεν θα έχουν θέση στα λιμάνια της, εάν δεν γίνει ανακατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη.
Η Γερμανία αντέδρασε άμεσα με την υπουργό Άμυνα Ursula Von der Leyen να δηλώνει σε έντονο ύφος στη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στη Βιέννη ότι «διακυβεύεται η αξιοπιστία της επιχείρησης».
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η γερμανίδα υπουργός απεύθυνε έκκληση η διαμάχη για την ανακατανομή προσφύγων στην Ευρώπη να μην γίνεται εις βάρος της επιχείρησης διάσωσης «Σοφία» την οποία η ΕΕ οργάνωσε και έθεσε σε ισχύ το 2015, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης με βασική επιδίωξη τον εκφοβισμό και έλεγχο των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων.
Ωστόσο η Ιταλία έχει συνδέσει άρρηκτα αυτά τα δύο ζητήματα, απειλώντας να μην δέχεται πλέον τα πλοία της επιχείρησης στα λιμάνια της, εάν οι μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτά δεν ανακατανέμονται άμεσα στο σύνολο των χωρών της ΕΕ.
Εάν δεν διασφαλιστεί η άμεση ανακατανομή, τότε ας ανοίξουν τα λιμάνια τους η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και οι Μάλτα για τους διασωζόμενους, προτείνει η κυβέρνηση στη Ρώμη.
Η ιταλίδα υπουργός Άμυνας Elissabeta Trenta μπορεί να μην επανέλαβε τις ιταλικές απειλές στην συνάντηση με τους ομολόγους της στη Βιέννη, ωστόσο ο αρμόδιος για τη μετανάστευση ιταλός υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini καθιστά σαφές ότι δεν σκοπεύει να αποκλίνει από τη σκληρή του γραμμή.
Να σημειωθεί, οτι μέχρι σήμερα τα πλοία της επιχείρησης έχουν περισυλλέξει περίπου 50.000 άτομα από τη θάλασσα ενώ στελέχη της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης εκπαιδεύουν και τη λιβυκή ακτοφυλακή.
Αναφορές ότι η Ιταλία υπονομεύει εδώ και μεγάλο διάστημα τη «Σοφία» έχουν επιβεβαιωθεί στο μεταξύ και από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά το υπό ιταλική ηγεσία κέντρο συντονισμού της επιχείρησης έχει πάψει να ειδοποιεί τη γερμανική φρεγάτα που πλέει στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών. Στόχος της Ιταλίας είναι να αναλάβει αποκλειστικά η λιβυκή ακτοφυλακή να οδηγεί πίσω στη Λιβύη τους μετανάστες που έχουν περισυλλεχθεί.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη απαγορεύσει σε πλοία ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες να καταπλέουν στα λιμάνια της. Εάν εκδώσει «απαγορευτικό» και στα στρατιωτικά σκάφη της επιχείρησης «Σοφία», τότε η ευρωπαϊκή πολιτική θαλάσσιας διάσωσης κινδυνεύει να καταρρεύσει. Πάντως η Ιταλία δεν είναι μόνη. Τη στάση της χαιρετίζουν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Αυστρία.

Σκληρή η στάση της Γερμανίας 

Σε κάθε περίπτωση, στην υπουργική συνάντηση στη Βιέννη κανένας υπουργός Άμυνας δεν προσφέρθηκε να ανοίξει τα λιμάνια της χώρας του για να απαλλάξει την Ιταλία από μέρος των βαρών της.
Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας εξέφρασε την προσδοκία ότι το αδιέξοδο που έχει προκύψει θα επιλυθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ωστόσο, οι ηγέτες των κρατών μελών προσπαθούν ήδη από το 2015 να βρουν συναινετικές λύσεις στο προσφυγικό –επί ματαίω.
Μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας ακολούθησαν στην αυστριακή πρωτεύουσα διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Haiko Maas, εξέπεμψε το μήνυμα ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να αναλάβει μέρος της ευθύνης.
«Οι προσπάθειες δεν θα αποτύχουν εξαιτίας μας», σχολίασε με νόημα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι και οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να συνδράμουν. Πάντως παραμένει προς το παρόν άδηλο το πώς θα καταστεί δυνατή η εξεύρεση κοινού τόπου, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα ούτε καν απειλές επιβολής κυρώσεων εναντίον εκείνων των χωρών που αρνούνται πεισματικά να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στο προσφυγικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης