Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, λόγω εμπορικών ανησυχιών και αβεβαιότητας για Brexit - Στο -1,04% ο DAX

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, λόγω εμπορικών ανησυχιών και αβεβαιότητας για Brexit - Στο -1,04% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,8% χαμηλότερα στις 382,27 μονάδες
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα (31/8/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αναδιπλώνονται εν μέσω φόβων για μια νομισματική κρίση στις αναδυόμενες αγορές, μετά τη χθεσινή κατάρρευση της αλλά και για μια νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Χθεσινό δημοσίευμα ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, σχεδιάζει να επιβάλλει νέους δασμούς 200 δισ. δολ. σε κινεζικές εισαγωγές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,8% χαμηλότερα στις 382,27 μονάδες.
Στο σύνολο της εβδομάδας, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,3%, ενώ στο σύνολο του Αυγούστου σημείωσε απώλειες 2,4% -η χειρότερη μηνιαία του επίδοση από τον Μάρτιο.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 1,04% κι έκλεισε στις 12.364,06 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,11% στις 7.432,42 μονάδες, ενώ στις 5.406,85 μονάδες έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι, με πτώση 1,30%.




Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB διολίσθησε κατά 1,10% στις 20.269,47 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραψε πτώση 0,72% κι έκλεισε στις 9.399,10 μονάδες.
Οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα των νέων διαπραγματεύσεων που έχουν σήμερα ΗΠΑ και Καναδάς για την αναθεώρηση της συμφωνίας του ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική.
Χθες, οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά για το ελεύθερο εμπόριο ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία, αν και οι δύο πλευρές συμφώνησα να συναντηθούν εκ νέου σήμερα, προκειμένου να συζητήσουν και να επιχειρήσουν να βρουν λύση στις τελευταίες τους διαφωνίες και ενστάσεις.
Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, όσο και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, έχουν εκφράσει την αισιοδοξία ότι μια συμφωνία μπορεί να επέλθει έως το τέλος της εβδομάδας, την ώρα που ο χρόνος πιέζει προκειμένου να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις.
Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν και υπάρχουν διαφορές και παρά την κριτική του Trump προς τον Καναδά, υπάρχει η αυξανόμενη θετική αίσθηση ότι οι συζητήσεις για την αναθεώρηση της NAFTA θα καταλήξει σε μια τριμερή συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό για το εμπόριο στη Βόρεια Αμερική.
Ο επενδυτές στην Ευρώπη παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διαπραγματεύσεις, καθώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν προπομπό και για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ.
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών δέχτηκαν σήμερα τις μεγαλύτερες πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 1,6%, καθώς ο Trump δήλωσε πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα δεν ήταν «αρκετά καλή».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι η ΕΕ θα απαντήσει με αντίποινα εάν ο αμερικανός πρόεδρος επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα.
Η μετοχή της Daimler υποχώρησε κατά 1,7%, της Volkswagen σημείωσε πτώση 1,4%, της Peugeot κατέγραψε απώλειες 1,6%, ενώ της BMW διολίσθησε κατά 1,4%.
Οι μετοχές των Michelin, Schaeffler και Pirelli έκλεισαν επίσης χαμηλότερα, καταγράφοντας απώλειες 2,2%, 1,9% και 4,7% αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στο χρηματιστήριο του Λονδίνου άσκησε και η επίμονη αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αν και ευρωπαίοι και βρετανοί διαπραγματευτές εξέφρασαν σήμερα αισιοδοξία για τις προοπτικές να υπάρξει μια συμφωνία αυτό το φθινόπωρο, επικαλούμενοι την πρόσφατη πρόοδο στο ζήτημα της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας που θα τεθεί σε ισχύ αφού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, επιβράδυνση κατέγραψε τον Αύγουστο του 2018 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, υποχωρώντας στο 2%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα παραμείνει σταθερός στο 2,1% του Ιουλίου.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερό στο 8,2% τον Ιούλιο -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008- αλλά μειώθηκε σημαντικά από το 9,1% του Ιουλίου του 2017.
Στη Γερμανία, απροσδόκητη πτώση 0,4% κατέγραψαν τον Ιούλιο του 2018 οι λιανικές πωλήσεις, αν και η κατανάλωση δεν αναμένεται να πλήξει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης