Τελευταία Νέα

Σχόλια, παρατηρήσεις, και επισημάνσεις από τον χώρο των Αγορών και των Επιχειρήσεων (30/8)

tags :
Σχόλια, παρατηρήσεις, και επισημάνσεις από τον χώρο των Αγορών και των Επιχειρήσεων (30/8)
Οι βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθούν τα long χαρτοφυλάκια.
Σχόλια, παρατηρήσεις, και επισημάνσεις από τον χώρο των Αγορών και των Επιχειρήσεων 


EΞΑΜΗΝΑ: Οι πολύ καλές, δυναμικές εταιρείες που έχουν δώσει απτά δείγματα γραφής στα πλέον μαύρα χρόνια της σύγχρονης ελληνικής οικονομικής ζωής είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αφήσουν ανικανοποίητους τους επενδυτές τους με την δημοσίευση των 6μηνων τους. Κάθε άλλο μάλιστα… Ο,τι καλό πρόκειται να προκύψει, θα προέλθει από την συγκεκριμένη κατηγορία.


Το “stock picking” τώρα που ξεκινά η περίοδος των ανακοινώσεων των 6μηνων θα επανέλθει σε ζήτηση, με τα θεμελιώδη να οδηγούν αρκετούς επενδυτές στις αναζητήσεις τους. Το σε ιστορικά πλαίσια χαμηλό ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. σε σχέση με το Εθνικό ΑΕΠ, τα ευνοϊκά P/E και P/BV επιλεγμένων Ελληνικών τίτλων, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και η επιστροφή της Χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης συνθέτουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθούν τα long χαρτοφυλάκια.

ΕΞΑΜΗΝΑ(Ι): Εν τω μεταξύ, κοντεύουν να λιώσουν τα πλήκτρα από τις αναφορές- εκτιμήσεις κι όλα τα συμπαρομαρτούντα για τα τραπεζικά αποτελέσματα για τα οποία ούτε αυτοί που τα βγάζουν ξέρουν τι τους γίνεται, κυριολεκτικά... Δεν άφησαν τίποτα όρθιο οι πριμαντόνες στο ταμπλό και στα κεφάλαια των επενδυτών αλλά τις έχουν πρώτο - τραπέζι πίστα μη τυχόν και τις ξεχάσουν οι αμνοί... Με μία λέξη... Ιλαροτραγωδία.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Να σημειώσουμε, ότι από την αρχή του 2018 ενισχύεται κατά 13,58% έχοντας διαπραγματευτεί στο εύρος των 1,4800 με 2,1500 ευρώ (μέσος όρος 1,7700 ευρώ) πραγματοποιώντας συναλλαγές 65,4 εκατ. τεμαχίων με την βοήθεια των συνεχών αγορών από την πλευρά της οικογενείας Καλλιτσάντση (ημερησίως 410 χιλ. τεμάχια, τζίρου 0,75 εκατ. ευρώ περίπου).

ΕΛΛΑΚΤΩΡ(1): Υπάρχει gap με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ δεν πρέπει να υποτιμηθεί η βούληση του νέου management “να βουλώσει στόματα”… Συγκριτικά με τον Ελλάκτωρα πάντως η ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι εμφανώς υπερτιμημένη ή να το θέσουμε πιο κομψά… ο Ελλάκτωρ αδικείται… Εκμεταλλευτείτε την τωρινή αδυναμία της μετοχής που εξυπηρετεί τους εν δυνάμει αγοραστές της και τους βοηθάει να ρίξουν το μέσο όρο κτήσης της. Δόθηκαν συνεχώς ευκαιρίες εισόδου κάτω και από τα 1,6500 ευρώ πριν λίγες ημέρες.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Ο δανεισμός έχει ανέβει σημαντικά, ενώ τα ίδια κεφάλαια δεν είναι αυτά που εμφανίζει η διοίκηση στις ανακοινώσεις της γιατί συμπεριλαμβάνουν και αυτά της μειοψηφίας.

  • Πρόκειται για μία διαφορά της τάξης των 279 εκατ. ευρώ (!!). Επίσης, ο καθαρός δανεισμός της κάθε άλλο παρά αμελητέος προβάλει…
  • Μιλάμε για 1,07 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι οφείλει 2,2 φορές τα ίδια κεφάλαια της. Και αυτός ο συντελεστής πρέπει να πέσει σημαντικά, αν θέλουμε να κάνουμε λόγο για ευρωστία, δυναμική κ.ο.κ. Εν αναμονή του 6μήνου της.
  • ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Μην νομίζετε πάντως ότι έχουμε να κάνουμε με τίποτα… ευκαιριάρες (μάλιστα η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει 10πλασιάσει την τιμή της από τα ιστορικά χαμηλά της πριν 6 χρόνια, αν δεν απατώμεθα). Την τάση προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε και υφιστάμενες τερματικές στρεβλώσεις… ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ και ο ΚΛΑΔΟΣ δεν διάγει και τις καλύτερες των ημερών του…

AΓΟΡA ΙΔΙΩΝ- σχόλιο: Γενικά η αγορά ιδίων μετοχών πιστεύουμε ότι είναι μία διαδικασία που δείχνει αδυναμία και δεν μας αρέσει, πολύ περισσότερο όταν γίνεται στα υψηλά επίπεδα τιμών της μετοχής. Κατά το παρελθόν έχει αποδειχτει ότι οι αγορές ιδίων μετοχών όταν γίνονται στα υψηλά επίπεδα των τιμών μιας μετοχής έχουν ένα και μόνο σκοπό… Το Ξεφόρτωμα. Και κατόπιν η διοίκηση προβαίνει στην ακύρωση των ιδίων, ενώ το σωστό είναι να γίνουν placement οι ίδιες μετοχές …

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών φαίνονται αρκετά ελκυστικές σε σχετικούς όρους. Οι δείκτης p/e διαπραγματεύεται με discount 8,9% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο έναντι 9,3% premium για τον δείκτη μετοχών της ευρωζώνης.
  • Με βάση τους δείκτες της Generali, το momentum των τιμών των ελληνικών μετοχών έναντι της τάσης του spread των κρατικών ομολόγων φαίνεται υπερπουλημένο (τουλάχιστον κατά 10%).
  • Και το ελληνικό Shiller P/E (μια πολύ μακροπρόθεσμη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις), φαίνεται πολύ ακραίο τόσο σε σχέση με τα παγκόσμια επίπεδα όσο και σε σχέση με τα επίπεδα στην ευρωζώνη.
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Έμφαση στις ταμειακές ροές θα δώσει ο όμιλος, καθώς φέτος αναμένονται εισροές που θα χαμηλώσουν αισθητά το λόγο χρέος προς λειτουργικά κέρδη. Ο στόχος για το τέλος του 2018 φαίνεται να στοχεύει την περιοχή του 1x έναντι 1,9x που βρέθηκε στο τέλος του 2017..
  • Σε ότι αφορά το μέρισμα η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθεί μεταξύ 0,25 και 0,30 ευρώ.
  • Η χρήση του 2017 έκλεισε ελαφρώς καλύτερα από την αρχική εκτίμηση της διοίκησης (1,4 δις ευρώ πωλήσεις, 300 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη, 150 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη) ενώ διατυπώνεται αισιοδοξία για αντίστοιχα καλά νούμερα και το 2018.
  • Στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση η μετοχή παραμένει φθηνή καθώς εμφανίζει ΡΕ 7 φορές και 6 φορές δείκτη EV/EBITDA.
http://www.bankingnews.gr/

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης