O Κούτρας με 20% στην Ιntrakat, χωρίς επιδράσεις στον Ελλάκτωρα - Επιβεβαίωση ΒΝ

O Κούτρας με 20% στην Ιntrakat, χωρίς επιδράσεις στον Ελλάκτωρα - Επιβεβαίωση ΒΝ
Αποκτά το 20% της Intrakat ο Κούτρας - Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων και οι επιδράσεις στην Ελλάκτωρ
Το deal μεταξύ του Δημήτρη Κούτρα και της Intrakat ανακοίνωσε σήμερα (30/8/2018) η Ιντρακόμ, εξέλιξη που επιβεβαιώνει πλήρως σχετικό ρεπορτάζ του bankingnews.gr από προχθες (28/8/2018).
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κούτρας (σσ. βασικός μέτοχος και πρώην βασικό στέλεχος της διοίκησης του Ελλάκτωρα) απέκτησε 6.095.431 μετοχές (ήτοι το 20%) της Intrakat έναντι τιμήματος 8 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η συναλλαγή θα υπόκειται σε όρους και αιρέσεις, όπως η διενέργεια οικονομικών και νομικών ελέγχων και η χορήγηση των απαραίτητων εταιρικών εγκρίσεων.

Τι μετέδιδε χθες (29/8/2018) το bankingnews.gr

Έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της 29ης Αυγούστου και θα ανακοινωθεί το αργότερο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στις 30 Αυγούστου η συμφωνία αγοράς του 20% της Intrakat από την Δημήτρη Κούτρα βασικό μέτοχο και πρώην βασικό στέλεχος της διοίκησης του Ελλάκτωρα.
Η συμφωνία των δύο πλευρών αφορά αποκλειστικά στην μετοχική είσοδο Κούτρα στην Intrakat και δεν προβλέπει απόκτηση του 5,5% που κατέχει ο κ. Κούτρας στην Ελλάκτωρ παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου πληροφορίες.
Ο Κούτρας θα εμπλακεί ενεργά στον όμιλο Intrakat ενώ μετά την πώληση του 20% ο όμιλος Ιντρακόμ θα διατηρήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο της Intrakat.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κούτρα και Intrakat διήρκεσαν μεγάλο διάστημα με ενεργό ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου της  Intrakat Πέτρου Σουρέτη ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που κίνησε τις διαδικασίες για την συνεργασία Κούτρα-Intrakat.
Η εμπλοκή Κούτρα στην Intrakat έχει στόχο να πιέσει τον Ελλάκτωρα δεδομένου ότι αρκετά έτη ο κ. Δημήτρης Κούτρας αποτελούσε τον άνθρωπο που κινούσε τα διοικητικά νήματα.
Ωστόσο ο Ελλάκτωρας είναι μια εταιρία με ισχυρή νέα διοίκηση που μπορεί να ανταπαξέλθει των όποιων προκλήσεων.
Σε ότι αφορά στο 5,5% που κατέχει ο κ. Κούτρας στην Ελλάκτωρ είναι ασαφές ακόμη αν θα το διατηρήσει ή θα προχωρήσει σε μεταβίβασή του.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Τι έγραφε το bankingnews από τις 28 Αυγούστου 2018 ώρα 23:19

Σε συζητήσεις - χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής τίποτα οριστικό - βρίσκεται ο μέτοχος του Ελλάκτωρα Δημήτριος Κούτρας με την Ιntrakat του Σ. Κόκκαλη.
Το σενάριο που κυκλοφορεί στην αγορά σχετικά με την στρατηγική συνεργασία του κ. Κούτρα με την Intrakat αφορά απόκτηση του 20% της Intrakat από τον κ. Κούτρα και παραχώρηση του ποσοστού που εκείνος κατέχει στον Ελλάκτωρα (περί το 5,5%) στον Όμιλο Κόκκαλη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές ξεκίνησαν όταν τον περασμένο Ιούλιο, οι αδερφοί Καλλιτσάντση πήραν τον έλεγχο του Ελλάκτωρα, αφήνοντας εκτός τους κ.κ Μπόμπολα και Κούτρα.
Πηγές πάντως που βρίσκονται κοντά στις δυο πλευρές, παραδέχονται ότι μεν υπάρζουν ζυμώσεις - συζητήσεις, τόνιζουν όμως με έμφαση ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς ακόμη και κλεισμένες επιχειρηματικές συμφωνίες ανατρέπονται την τελευταία στιγμή.
Να σημειωθεί ότι στη γενική συνέλευση του Ιουλίου στην ομιλία του προς τους μετόχους ο κ. Κούτρας, είχε χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Από το 2004 έως το 2017, που εμφανίζεται ενοποιημένη η κατασκευαστική πορεία, η προσφορά μου συμποσούται σε 10,59 δισ. τζίρο και σε κέρδη 255 εκατ. από τις κατασκευές και 206 εκατ. ευρώ από τον χρυσό.
Αυτά τα νούμερα έδωσαν και δίνουν την ηγετική θέση του ομίλου στο κατασκευστικό γίγνεσθαι της χώρας».
Για το λόγο αυτό η είσοδος του κ. Κούτρα  στην Iντρακάτ εκτιμάται ότι δημιουργεί ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για την τεχνική εταιρία του ομίλου.

Τί έγραφε το bankingnews στις 26 Ιουλίου 2018 ώρα 01:08:35

Η νίκη Καλλιτσάντση στον Ελλάκτωρα με 52,9% υπέρ έναντι 46,8% κατά επί του άρθρου 9 όπου οι μέτοχοι της Γενικής Συνέλευσης ενέκριναν την πλήρη αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου και ουσιαστικά απέρριψαν την πρόταση Μπόμπολα και Κούτρα αποτελεί μια μεγάλη εξέλιξη στο πολύκροτο κεφάλαιο της εταιρίας.
Όμως ενώ η νίκη των αδερφών Καλλιτσάντση είναι γεγονός με μεγάλη και θετική συμβολή του νέου προέδρου Γιώργου Προβόπουλου του πρώην διοικητή της ΤτΕ ο οποίος με το κύρος και την αξιοπιστία του συνέβαλλε ώστε να κερδηθεί αυτή η μάχη….θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη στο εσωτερικό του Ελλάκτωρα.
Το πρώτο βήμα πραγματοποιήθηκε, οι μέτοχοι έδωσαν το πράσινο φως στον Καλλιτσάντση να υλοποιήσει το σχέδιο του και σίγουρα είναι θετικό βήμα.  
Η πλευρά Καλλιτσάντση θα πρέπει να κάνει 3 κινήσεις ώστε να θωρακίσει την εσωτερική ηρεμία και να αποτρέψει κινήσεις αποσταθεροποίησης από τους μετόχους Μπόμπολα και Κούτρα.
1)Να καλέσει τις τράπεζες και με ρόλο στον Γιώργο Προβόπουλο να διασφαλίσει ότι ο μεγάλος τραπεζικός δανεισμός 1,38 δισεκ. είναι 100% εξυπηρετήσιμος.
2)Ο Καλλιτσάντσης να έρθει σε επαφές με τους δύσπιστους ξένους και να τους εξηγήσει ότι το σχέδιο που θέλουν να υλοποιήσουν στον Ελλάκτωρα δεν είναι μια απλή κόντρα οικογενειών αλλά ουσιαστικές διαφορές στην διοίκηση και στην στρατηγική.
3)Καλλιτσάντσης και Προβόπουλος θα πρέπει να αναλάβουν ρόλο και έργο ώστε να ανοίξουν  διαύλους επικοινωνίας με τον Μπόμπολα και Κούτρα.

Οι 4 επιλογές Κούτρα και η Intrakat

Ο Δημήτρης Κούτρας με ποσοστό 5,85% στον Ελλάκτωρα αξίας 20 εκατ ευρώ έχει τέσσερις επιλογές
Α)Να αναγνωρίσει την βούληση της πλειοψηφίας των μετόχων και να επιχειρήσει να έρθει σε κάποια συνεννόηση με την πλευρά Καλλιτσάντση
Β)Να παραμείνει στον Ελλάκτωρα και να ξεκινήσει ένα πόλεμο φθοράς της νέας διοίκησης με μεγάλες συνέπειες στην πορεία του ομίλου.
Γ)Να συνεργαστεί με την Intrakat και από κοινού, αποκτώντας και κάποιο ποσοστό να διεκδικούν έργα του ελληνικού δημοσίου.
Δ)Να κινηθεί αυτόνομα, να ανεξαρτητοποιηθεί και ταυτόχρονα να επιχειρήσει να δημιουργήσει δική του εταιρία που θα είναι εστιασμένη στον κατασκευαστικό τομέα.
Από αυτές τις 4 εναλλακτικές λύσεις μόνο η συννενόηση με Καλλιτσάντση ή μετακίνηση του στην Intrakat έχουν στρατηγικό νόημα.
Θα μπορούσε σε συννενόηση με την πλευρά Καλλιτσάντση να πουλήσει το 5,85% και να αποχωρήσει και εν συνεχεία να πάει στην Intrakat ή να προσπαθήσει να βρει μια φόρμουλα συνεργασίας.
Οι επιλογές της σύγκρουσης ή της δημιουργίας νέας εταιρίας δεν έχουν στρατηγικό νόημα θέλουν χρόνο και θα γυρίσουν εναντίον των συμφερόντων του.
Μεγάλο μέρος των κατασκευών που σχετίζονται με τον δημόσιο τομέα προήλθαν από τον Κούτρα και επίσης μεγάλο μέρος στελεχών του Ελλάκτωρα είναι άνθρωποι του Κούτρα.
Προφανώς και η πλευρά Καλλιτσάντση πρέπει να επιδιώξει την εσωτερική ειρήνη.
Οτιδήποτε λιγότερο μόνο ζημία στην εταιρία θα προκαλέσει.

Ο ρόλος Μπόμπολα

Ο Λεωνίδας Μπόμπολας με 15,18% θα μπορούσε να έρθει σε συννενόηση με την πλευρά Καλλιτσάντση και ουσιαστικά να παραμείνει στον Ελλάκτωρα με ρόλο και αρμοδιότητες.
 Θα μπορούσε να υπάρξει πρόσφορο έδαφος σε μια τέτοια συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
Θα ήταν λάθος να επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης γιατί έτσι θα πλήξει και τα συμφέροντα του.

(Αρχική δημοσίευση Τετάρτη 29 Αυγούστου, 23:24)
www.bankingnews.gr

Νίκος Καρούτζος

BREAKING NEWS