Τελευταία Νέα
Πολιτική

Dimitrov: Θα είμαστε Μακεδόνες, θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα όταν η συμφωνία τεθεί σε ισχύ

Dimitrov: Θα είμαστε Μακεδόνες, θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα όταν η συμφωνία τεθεί σε ισχύ
Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ μίλησε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου
«Είμαι Μακεδόνας».
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Nikola Dimitrov, στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, όταν -κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του ευρωκοινοβουίου- του επεσήμανε ότι «μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα».
Μάλιστα, ο Dimitrov επεσήμανε ότι όταν η συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε ισχύ «η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».
Ο Dimitrov ανέφερε, ωστόσο, ότι ο όρος Μακεδόνας έχει διαφορετικές σημασίες και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες.
Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και πως η διάκριση αυτή είναι erga omnes.

Ικανοποίηση για τη στάση της ΕΕ

Νωρίτερα, ο Dimitrov δήλωσε ότι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πολλές χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα του σε τομείς όπως αυτούς του κράτους δικαίου, της δημόσιας διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της πΓΔΜ να "επενδύσει" στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ.
Μιλώντας για το δημοψήφισμα, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικών κομμάτων, Αριστεράς ή Δεξιάς, αλλά για το μέλλον της ίδιας της χώρας του και για την "οικοδόμηση σχέσεων φιλίας" σε μια περιοχή που το χρειάζεται.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ ενημερώνει τους πολίτες της χώρας σχετικά με το δημοψήφισμα, για να λάβουν ελεύθερα τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τους.
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πολλοί συμβιβασμοί έως ότου καταλήξουν στην τελική του διατύπωση.
Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια "ιστορική ευκαιρία για να κλείσει ένα δύσκολο ζήτημα και να ανοίξει μια πόρτα για το μέλλον" και πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβουν αυτήν την ιστορική ευθύνη.

Παπαδημούλης: Ευελπιστώ ότι ο λαός σας θα εγκρίνει τη συμφωνία στο δημοψήφισμα 

Λαμβάνοντας το λόγο, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, συνεχάρη θερμά τον Dimitrov και τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών, Ν. Κοτζιά για την “ιστορικής σημασίας συμφωνία” που συνυπέγραψαν και την οποία όπως διαπιστώνεται χαιρετίζουν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
“Ευελπιστώ ότι στο δημοψήφισμα που θα οργανωθεί σε ένα περίπου μήνα στη χώρα σας, αυτή η συμφωνία θα εγκριθεί από το λαό σας, και έτσι η χώρα σας θα ονομάζεται, από τούδε και στο εξής, "Βόρεια Μακεδονία", λύνοντας, με έναν κοινά αποδεκτό τρόπο, μια διαμάχη που ταλαιπώρησε τους λαούς μας και τις χώρες μας για πολλές δεκαετίες”, ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης