Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Το κεφάλαιο ψάχνει πάντα για τις καλύτερες αποδόσεις

tags :
Το κεφάλαιο ψάχνει πάντα για τις καλύτερες αποδόσεις
Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών περιγράφουν τον εαυτό τους ως «ακόλουθους τάσεων»

Το κεφάλαιο ψάχνει πάντα για τις καλύτερες αποδόσεις


 Τρίτη 19/06/2018 - 15:29
  • Η 1×1 ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΑΣΗΣ

Αν και ως προς την τιμή υπάρχουν τάσεις σχεδόν σε όλες τις αγορές με ρευστότητα, από την άλλη, εάν χρησιμοποιηθεί ο παράγοντας του χρόνου, πολλά από τα υποκείμενα έχουν την τάση να μετακινούνται πλαγίως κατά το μεγαλύτερο μέρος της πορείας τους και χωρίς βιώσιμη συμπεριφορά τάσης.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε για τη συμπεριφορά διαφορετικών κινητών μέσων όρων μεταξύ τους και ως προς την τιμή, και έτσι θα μπορείτε εύκολα και αποτελεσματικά να προσδιορίζετε την κατεύθυνση, τη συνθήκη, την ένταση και την μεταβλητότητα των μετακινήσεων τάσης. Αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε πολύτιμα συμπεράσματα για τις συναλλαγές σας.

Πού πηγαίνει η τάση;

gr_tr02_coverstory.inddΕκτός από την αναγνώριση της κατεύθυνσης της τάσης και τη συναλλαγή της, είναι πολύ σημαντικό για τον επενδυτή να ξέρει και πότε μπορεί μια αγορά να αναπτυχθεί δυναμικά ή όχι.

Οι βιώσιμες μετακινήσεις τιμών είναι το νερό στο μύλο των ακόλουθων τάσεων, επειδή χωρίς αυτές δεν υπάρχουν κέρδη. Υπό το πρίσμα των τιμών, για παράδειγμα, η μακροπρόθεσμη τάση τιμών του Euro STOXX 50 Future είναι ανοδική μέχρι τα μέσα του 2015 (διάγραμμα 1).

Αυτό στη συνέχεια οδηγεί σε μια καθοδική τάση. Εάν, ωστόσο, ληφθεί υπόψη ο παράγοντας του χρόνου, το μέλλον τείνει να είναι πλαγίως, ή αντίθετα προς την παρούσα κατεύθυνση (μπλε πλαίσια) στο μεγαλύτερο μέρος των εβδομάδων εκτέλεσης συναλλαγών. Κατά συνέπεια, χωρίς επαρκείς δυνατότητες για φίλτρα, οι ακόλουθοι τάσης έχουν ένα σαφές μειονέκτημα σχεδόν σε όλες τις υποκείμενες αξίες και τα χρονικά πλαίσια.

Τα βασικά της θεωρίας της τάσης

Κατά κανόνα, υπάρχουν overriding and subordinated ροές μετρητών, δηλαδή τάσεις, σε όλα τα υποκείμενα επενδυτικά αγαθά. Το κεφάλαιο ψάχνει πάντα για τις καλύτερες αποδόσεις και ρέει προς ένα προσωρινό σημείο εξάντλησης, προκειμένου να ανακτηθεί και να ξεκινήσει ένα νέο γύρο στην τρέχουσα κατεύθυνση. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται σε όλες τις αγορές με ρευστότητα και στα διάφορα χρονικά πλαίσια, από το εβδομαδιαίο έως το διάγραμμα του ενός λεπτού.

Ισχύουν τα εξής: Όσο μακρύτερος είναι ο επενδυτικός ορίζοντας των επενδυτών, τόσο πιο κεφαλαιοποιημένοι είναι αυτοί και τόσο πιο βιώσιμες και επίμονες είναι οι τάσεις. Σε μικρότερες χρονικές περιόδους, οι μετακινήσεις γίνονται πιο παροδικές και η συναλλαγή παρακολούθησης τάσης είναι λιγότερο προσοδοφόρα.

Συστήνουμε επομένως την ανάλυση πολλαπλών χρονικών πλαισίων, ξεκινώντας από το εβδομαδιαίο διάγραμμα και προχωρώντας στη συνέχεια στα κεριά ημέρας και ώρας. Εκτός από τις φάσεις τάσης, βλέπουμε και τις πλάγιες ζώνες εύρους, όπως ονομάζονται, χωρίς συνεχή ορμή. Παρακάτω, τα τρία πιθανά στάδια τάσης χαρακτηρίζουν την προηγμένη ανάλυση.

Η ανοδική τάση

gr_tr02_coverstory.inddΤα ανερχόμενα υψηλά και χαμηλά χαρακτηρίζουν μια άθικτη ανοδική τάση (διάγραμμα 2). Στην ιδιαίτερη γλώσσα των traders μιλάμε για την αποκαλούμενη πρόοδο ‘in the movement-fractal and of regression’ (ενάντια στη γενική κατεύθυνση της τάσης) in the correction-fractal. Στο μεταξύ, τα εύρη των φάσεων, δηλαδή, οι πλευρικές ζώνες, είναι επίσης κατανοητά.

Η καθοδική τάση

Σε αντίθεση προς την ανοδική τάση βρίσκεται η καθοδική. Αυτή αποτελείται από χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά. Μιλάμε για πρόοδο στις μετακινήσεις προς τα κάτω, για οπισθοδρόμηση στην αποκατάσταση της τιμής. Εδώ επίσης μπορεί να υπάρξουν ενδιάμεσες πλάγιες φάσεις.

Η πλάγια τάση

gr_tr02_coverstory.inddΕάν δεν υπάρχει βιώσιμη δυναμική κατεύθυνση μιλάμε για πλάγια τάση. Αυτή δεν χαρακτηρίζεται από υψηλά σημεία σε άνοδο ή κάθοδο, αλλά από εύρη ή απλά χαοτικά ψευδή σήματα και ψευδή ξεσπάσματα στην εικόνα των διαγραμμάτων (διάγραμμα 3). Ακόμη και σε φάσεις δίχως τάσεις, μπορεί να αναπτυχθούν μικρές, αλλά αρκετά άθικτες συνθήκες τάσης. Σε τέτοιες φάσεις της αγοράς, οι επενδυτές έχουν συχνά σημαντικά προβλήματα λόγω ψευδών ή αντιφατικών σημάτων.

Η τεχνική της αγοράς

gr_tr02_coverstory.inddΣχετικά με την έρευνα τάσης και την περιγραφή της, επεκτείνετε στα μοντέλα τριών τάσεων με τον αποκαλούμενο υπολογισμό σημείων 1-2-3 και επιτρέπει έτσι μια απλή ταξινόμηση των μεμονωμένων μεταβλητών της τάσης στο διάγραμμα. Το σημείο έναρξης κάθε τάσης δηλώνεται με το σημείο 1.

Σε μια ανοδική τάση, τα ανερχόμενα υψηλά σημειώνονται με το σημείο 2 και τα ανερχόμενα χαμηλά με ένα σημείο 3.

Σε μια καθοδική τάση ισχύει το ίδιο αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση. Τα χαμηλά σε πτώση δηλώνονται με το σημείο 2 και τα υψηλά σε πτώση με το σημείο 3 (διάγραμμα 4). Λέμε ότι «τίποτα δεν διαρκεί για πάντα» και αυτό ισχύει και για μια τάση που καθοδηγείται από την αγορά.

Αργά ή γρήγορα, μια τάση διασπάται, είτε λόγω θεμελιωδών αλλαγών στις αγορές είτε λόγω άλλων συμφερόντων. Η ανοδική τάση της αγοράς διασπάται με τις τιμές κάτω από το πιο πρόσφατο σημείο 3, η καθοδική τάση εξουδετερώνεται με τιμές πάνω από το τελευταίο σημείο 3. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αναπτυχθεί μια νέα τάση. Αντ’ αυτού, η νέα τάση πρέπει να επιβεβαιωθεί. Η τιμή πρέπει να διαμορφώσει ένα νέο έγκυρο 1-2-3.

Οι κινητοί μέσοι όροι ως κλασσικά φίλτρα (τάσεων)

Οι κινητοί μέσοι όροι είναι απλοί μαθηματικοί δείκτες. Διαμορφώνουν μια μέση αξία προηγούμενων περιόδων παρατήρησης. Καθώς εξομαλύνουν τη συχνά κυμαινόμενη τιμή και έτσι καθιστούν δυνατή μια απλουστευμένη αξιολόγηση, μπορούμε να μιλάμε για μια «δίκαιη αξία αγοράς».

Λόγω της ελεύθερης επιλεξιμότητας του εξεταζόμενου ιστορικού, μπορούμε να φιλτράρουμε μετακινήσεις τάσεων και να τις απεικονίζουμε γρήγορα. Συχνά χρησιμοποιούνται διαφορετικοί μέσοι όροι συγχρόνως για την ανάλυση και τη μεταξύ τους συμπεριφορά και εξετάζεται η αξία των τιμών.

Είναι μεταξύ των τυποποιημένων δεικτών σε προγράμματα διαγραμμάτων ή προγράμματα εκτέλεσης συναλλαγών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα χρονικά πλαίσια. Καθώς σχεδόν όλοι οι παίκτες, κερδοσκόποι ή επενδυτές, δίνουν προσοχή σε αυτούς τους κινητούς μέσους όρους, στο επίπεδο των τιμών έχουμε συχνά συσσωρευμένες ενέργειες. Κατά συνέπεια, εκεί υπάρχουν τακτικές μετακινήσεις τιμών που ενισχύουν τη σημασία των MA.

Κινητοί μέσοι όροι

gr_tr02_coverstory.inddΟ απλός κινητός μέσος όρος ονομάζεται και SMA (Simple Moving Average). Είναι ένας μέσος όρος όλων των εξεταζόμενων περιόδων και χρησιμοποιείται πρώτιστα από τους επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα επένδυσης. Αξιοσημείωτοι είναι οι 200 (SMA (200)) (διάγραμμα 5) και 250 περιόδων (SMA (250)).

Παραδείγματος χάριν, αυτό σας δίνει σε ένα φάσμα 250 ημερών εκτέλεσης συναλλαγών την αξία της μέσης τιμής περίπου ενός έτους – εάν εξαιρέσετε τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές από ένα ημερολογιακό έτος, θα μείνουν περίπου 250 ημέρες εκτέλεσης συναλλαγών.

Ο εκθετικά εξομαλυσμένος κινητός μέσος όρος, εν συντομία, ονομάζεται και EMA (Exponential Moving Average). Αυτός λαμβάνει υπόψη τα πιο πρόσφατα δεδομένα τιμών στον υπολογισμό εντονότερα από τις παλαιότερες τιμές.

Με τη λογική υπόθεση ότι το πρόσφατο παρελθόν ασκεί υψηλότερη επίδραση στην τρέχουσα τιμή, η εκτίμηση του EMA φαίνεται λογικότερη από του SMA. Ειδικότερα, οι επενδυτές με βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα χρησιμοποιούν τον EMA. Οι ρυθμίσεις για περιόδους των 20, 50, 100 και 200 (διάγραμμα 6) θεωρούνται υψηλής εκτίμησης.

Επαλήθευση τάσης με κινητούς μέσους όρους

Έχουμε μάθει τώρα για τα διαφορετικά μοντέλα τάσης και τις πρώτες απλές μεθόδους επαλήθευσης. Από την οπτική μας, ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια επαλήθευση τάσης είναι με τη χρησιμοποίηση μιας δέσμης (ουράνιο τόξο) τεσσάρων EMA, καθώς επίσης και της τρέχουσας τιμής. Αυτό μας επιτρέπει να προσδιορίζουμε όλους τους σχετικούς παράγοντες της τάσης – κατεύθυνση, συνθήκη, ένταση και μεταβλητότητα – γρήγορα και χωρίς την ανάγκη για ανάλυση και ερμηνεία. Οι EMA μας έχουν τις ακόλουθες περιόδους: 20, 50, 100 και 200. Καλό είναι να απεικονίζονται οι μέσες τιμές με πτωτική περιοδικότητα (με διαφορετικό πάχος ή χρωματισμό των γραμμών).

Βήμα 1: Αγορές με ανοδική ή καθοδική κατεύθυνση;

gr_tr02_coverstory.inddΗ τρέχουσα τάση μπορεί να καθοριστεί γρήγορα και εύκολα με τη βοήθεια της τιμής όσον αφορά τον πιο αργό EMA (εδώ, περιόδου 200). Εάν η τρέχουσα τιμή είναι πάνω από την αξία του EMA, μιλάμε για ανοδική τάση, στην αντίθετη περίπτωση για καθοδική (διάγραμμα 6). Είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στην αντίστοιχη τιμή κλεισίματος της εξεταζόμενης περιόδου – επομένως, στο ημερήσιο διάγραμμα, στην τελευταία τιμή της αντίστοιχης ημέρας εκτέλεσης συναλλαγών.

Βήμα 2: Συνθήκη

Μετακίνηση ή διόρθωση, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση; Οι τάσεις αποτελούνται από μετακινούμενα στοιχεία στην κατεύθυνση της τάσης (πρόοδος) και από διορθώσεις αντίθετες προς την κατεύθυνση της τάσης (οπισθοδρόμηση). Αυτές οι φάσεις πρέπει επίσης να καθορίζονται γρήγορα και εύκολα ώστε να μπορούμε να επιλέγουμε τη σωστή είσοδο σε συναλλαγή (προ- ή αντικυκλική). Εάν και οι τέσσερις κινητοί μέσοι όροι έχουν ανοδική τάση, μιλάμε για πρόοδο (διάγραμμα 6). Εάν, απ’ την άλλη, οι πρώτοι και περισσότερο ευκίνητοι κινητοί μέσοι όροι αρχίζουν να πέφτουν, μιλάμε για οπισθοδρόμηση, δηλαδή, φάση διόρθωσης. Αυτό συνεχίζεται έως ότου αρχίσουν να ανεβαίνουν όλοι οι μέσοι όροι, ή διασπαστεί η τάση όταν η τιμή πέσει κάτω από τον EMA (200).

Βήμα 3: Ένταση

Χρυσός σταυρός και Deathcross. Ισχυρή ή χωρίς ορμή; Μια μετοχή έχει μια σχετική ισχύ όταν παράγει καλύτερες αποδόσεις κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης περιόδου έναντι ενός συγκριτικού δείκτη. Εάν οι EMA αποκλίνουν, η ένταση της τάσης αυξάνεται. Από την άλλη, εάν συγκλίνουν (διάγραμμα 6), η ορμή μιας μετακίνησης τάσης αποδυναμώνεται. Οι φάσεις με έντονες τάσεις ακολουθούνται συνήθως από φάσεις με αδύναμες τάσεις. Πρακτικά, μια αυξανόμενη ένταση τάσης επιτρέπει μεγαλύτερες, δυναμικότερες μετακινήσεις στην τιμή, ενώ μια πτωτική ένταση είναι ενάντια σε ευρείες μετακινήσεις.

Βήμα 4: Μεταβλητότητα

Υπάρχουν υψηλές διακυμάνσεις στην τάση της τιμής; Βάσει της θέσης της τιμής ως προς τους μέσους όρους, η γενική μεταβλητότητα του υποκειμένου μπορεί να απεικονιστεί γρήγορα και εύκολα.

Εάν η τιμή μετακινηθεί πιο κοντά στους κινητούς μέσους όρους, μιλάμε για ασθενείς διακυμάνσεις, αλλά εάν η τιμή μετακινηθεί πολύ μακριά από τους EMA, η μεταβλητότητα αυξάνεται.

Συναλλαγές με τη χρήση των φίλτρων τάσης

gr_tr02_coverstory.inddΟι συναλλαγές μέσω των φίλτρων τάσης είναι εύκολες και οδηγούν σε γρήγορες και σαφείς αποφάσεις εκτέλεσης συναλλαγών. Ο EMA (200) παρέχει πληροφορίες για την κατεύθυνση της συναλλαγής: Εάν οι τιμές υπερβαίνουν, αγοράζουμε. Εάν οι τιμές είναι πιο κάτω, πουλάμε μόνο. Η έρευνα για τη συνθήκη της τάσης βοηθάει στην επιλογή της εισόδου.

Αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί προ-κυκλικά εντός της προόδου (παραδείγματος χάριν, στην περίπτωση νέων υψηλών στην ανοδική τάση) ή εντός της οπισθοδρόμησης με τρόπο αντι-κυκλικό (παραδείγματος χάριν, σε επιβεβαιώσεις Fibonacci, δείτε το πλαίσιο πληροφοριών, ή στηρίξεις). Το διάγραμμα 7 δίνει παραδείγματα. Οι ενεργές συναλλαγές γίνονται μόνο με την εμφάνιση ορμής, εξού και η απόκλιση των EMA.

Σε αντίθεση, η ενίσχυση των φίλτρων τάσης μειώνει τη συχνότητα των συναλλαγών και επιτρέπει στον επενδυτή να κινηθεί προς το περιθώριο. Ένα απλό σύστημα εκτέλεσης συναλλαγών για τους επενδυτές μπορεί να διαμορφωθεί από τους δυο EMA των περιόδων 50 και 200.

Εάν ο ευκίνητος EMA (50) διαπεράσει τον αργό EMA (200) από κάτω προς τα πάνω, δημιουργείται ένας χρυσός σταυρός, όπως ονομάζεται – ένα σήμα αγοράς. Εάν, από την άλλη, ο EMA (50) διαπεράσει τον EMA (200) από πάνω προς τα κάτω, δημιουργείται ένα αντίθετο σήμα για πώληση ή η εξομάλυνση της θέσης αγοράς – ο αποκαλούμενος death cross (διάγραμμα 8).

Στην περίπτωση της καθαρής ανάλυσης διαγραμμάτων, επίσης, υποθέτουμε ότι αναμένονται μετακινήσεις τιμών μετά από την εμφάνιση αυτού του σχηματισμού. Στατιστικά, με αυτήν την απλή προσέγγιση, αναμένονται περισσότερα κέρδη από απώλειες.
gr_tr02_coverstory.inddΣυμπέρασμα

  • Ως ένα απλό, άμεσα εφαρμόσιμο εργαλείο, οι κινητοί μέσοι όροι παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την τρέχουσα συνθήκη των τάσεων.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα χρονικά πλαίσια και έτσι προσφέρουν τόσο στους επενδυτές όσο και σε εκείνους που συναλλάσσονται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, την ευκαιρία λήψης επενδυτικών αποφάσεων και τη συνεχή αναθεώρησή τους.
  • Επιπλέον, είναι εύκολο να δει κανείς πότε δεν πρέπει να εκτελεί συναλλαγή – το βήμα προς το περιθώριο μπορεί να προστατεύσει το κεφάλαιό σας.

Πηγή: Traders Mag

http://www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης