Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 6,45 λίρες/δολάριο και πάλι η τουρκική λίρα - «Μη επενδύσιμη η Τουρκία» για την BlueBay - «Όχι σε βοήθεια» από τη Γερμανία

Στις 6,45 λίρες/δολάριο και πάλι η τουρκική λίρα - «Μη επενδύσιμη η Τουρκία» για την BlueBay - «Όχι σε βοήθεια» από τη Γερμανία
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε 20 τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λέγοντας ότι υπήρξαν ενδείξεις σημαντικής αύξησης του κινδύνου
Η διάψευση της γερμανικής κυβέρνησης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο βόηθειας προς την Τουρκία, αλλά και η υποβάθμιση 20 τουρκικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τη Moody's στέλνει και πάλι πάνω από τις 6,45 λίρες/δολάριο την τουρκική λίρα.
"Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει καταστεί σχεδόν μη επενδύσιμη", δήλωσε ο Tim Ash της BlueBay Asset Management, υπενθυμίζοντας στην τουρκική κυβέρνηση ότι πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές πολιτικής, είτε πρόκειται για νομισματική και φορολογική, είτε για δράσεις για την εκκαθάριση των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα.
Σήμερα, 30 Αυγούστου 2018, η τουρκική λίρα υποχωρεί στις 6,45 λίρες ανά δολάριο, μετά από ένα διήμερο παραμονής στη ζώνη των 6,20 λιρών/δολάριο.
 


Στο μεταξύ, παρά τα δημοσιεύματα ότι η Γερμανία εξετάζει τη βοήθεια προς την Τουρκία, υπό το φόβο αποσταθεροποίησης της περιοχής ή μετάδοσης της κρίσης στην Ευρώπη, λόγω της έκθεσης πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών στη χώρα, η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι θα μπορούσε να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη νομισματική κρίση.
Επίσης, την Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε 20 τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λέγοντας ότι υπήρξαν ενδείξεις σημαντικής αύξησης του κινδύνου.
Είπε ότι το επιχειρησιακό περιβάλλον της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί πέρα ​​από τις προηγούμενες προσδοκίες.
 



Το μεταξύ η επενδυτική εμπιτοσύνη βυθίζεται...


Νέο «χαστούκι» της Moody's στην Τουρκία, υποβαθμίζονται 20 τράπεζες

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας για 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχώρησε η Moody's Investors Service, σε συνέχεια αντίστοιχης κίνησης για το κρατικό αξιόχρεο, στις 17 Αυγούστου 2018.
Μεταξύ άλλων, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως οι τουρκικές τράπεζες πρέπει να πληρώσουν χρέος σε ξένο νόμισμα ύψους 77 δισεκ. δολαρίων (41% επί της συνολικής χρηματοδότησης) τους αμέσως επόμενους 12 μήνες, εν μέσω σημαντικής αποδυνάμωσης για την τοπική λίρα.
Επίσης, περίπου 48 δισεκ. δολάρια ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων αφορούν ξένο νόμισμα, με την κεντρική τράπεζα να διακρατεί αποθεματικά ύψους 57 δισεκ. δολαρίων.
Οι εταιρείες που υποβαθμίστηκαν είναι οι Turkiye Is Bankasi A.S., T.C. Ziraat Bankasi, Turkiye Garanti Bankasi A.S., Akbank TAS, Yapi ve Kredi Bankasi A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, Turkiye Halk Bankasi A.S., Turk Ekonomi Bankasi A.S., ING Bank A.S. (Turkey), Sekerbank T.A.S., Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi A.S., Alternatifbank A.S., Export Credit Bank of Turkey A.S., QNB Finansbank AS, HSBC Bank A.S. (Turkey), Denizbank A.S., Odea Bank A.S., Nurol Investment Bank.

JP Morgan: Η Τουρκία θα πρέπει να δώσει το 1/4 του ετήσιου ΑΕΠ της (179 δισ. δολ.) σε αποπληρωμές ομολόγων

Περί τα 179 δισ. δολ. (ποσό που ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του ετήσιου ΑΕΠ της) θα πρέπει να αποπληρώσει η Τουρκία έως τον Ιούλιο του 2019, οπότε και ωριμάζουν τουρκικά ομόλογα, όπως επισημαίνουν αναλυτές της JP Morgan, τονίζοντας τον κίνδυνο απότομης συρρίκνωσης της οικονομίας.
Τα περισσότερα από τα ομόλογα που ωριμάζουν (περίπου 146 δισ. δολ.) βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, κυρίως τραπεζών.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει ή να προχωρήσει σε roll over μόλις 4,3 δισ. δολ. ενώ οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο.
Σύμφωνα με την JP Morgan, το περσινό απόθεμα εξωτερικού χρέους της Τουρκίας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, πλησίαζε τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν λίγο πριν την οικονομική κρίση του 2001-2002.
«Οι ανάγκες χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες είναι μεγάλες και η πρόσβαση στις αγορές έχει καταστεί προβληματική» αναφέρεται τη σχετική ανάλυση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής τράπεζας, περί τα 32 δισ. δολ. θα πρέπει να αποπληρωθούν εντός του 2018,
Ωστόσο, οι μεγάλες αποπληρωμές θα υποχωρήσουν τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

Υψηλούς τόνους κατά της Γαλλίας κρατά ο Erdogan

Επίθεση κατά του Γάλλου Προέδρου εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή τις δηλώσεις του Emmanuel Macron για «πανισλαμικό σχέδιο».
«Κάθε μέρα το σχέδιο του Τούρκου Προέδρου είναι ένα πανισλαμικό σχέδιο εντελώς αντιευρωπαϊκό, τα μέτρα του οποίου έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές μας», είχε πει ο κ. Macron, ζητώντας παράλληλα, να σταματήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας στη διάρκεια συνάντησης των πρέσβεων τη Δευτέρα στο Παρίσι, ζήτησε την «έξοδο από την υποκρισία» σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή Ενωση προτείνοντας, όπως το είχε κάνει και στο παρελθόν, «μία στρατηγική συμμαχία».
«Οι πρόσφατες δηλώσεις Macron για την χώρα μας δείχνουν για άλλη μία φορά ότι είναι μακριά από το να καταλάβει την πραγματικότητα στην Τουρκία.
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία για μία πλήρη ένταξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία άνοιξε το δρόμο το 2005 για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης