Διεθνή

Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq, καθώς μετριάζονται οι εμπορικές ανησυχίες - Οριακή άνοδος για Dow Jones

Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq, καθώς μετριάζονται οι εμπορικές ανησυχίες - Οριακή άνοδος για Dow Jones
Ο S&P 500 ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 2.900 μονάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία του
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (28/8/2018) οι δείκτες της Wall Street, με τους S&P 500 και Nasdaq να καταφέρνουν, ωστόσο, να διευρύνουν τα ρεκόρ τους και να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, στον απόηχο της χθεσινής εμπορικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού.


Ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις κατά 0,06% κι έκλεισε στις 26.064,02 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε οριακή άνοδο 0,03% κι έκλεισε στις 2.897,53 μονάδες, έχοντας ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά τις 2.900 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,15% υψηλότερα, στο νέο υψηλό των 8.030,04 μονάδων.




ΗΠΑ και Μεξικό ανακοίνωσαν χθες ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα αντικαταστήσει τη NAFTA, η οποία αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει τις δύο χώρες και τον Καναδά.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, η συμφωνία θα λέγεται «Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού» και θα έχει διάρκεια 16 ετών, ενώ θα τίθεται σε αναθεώρηση κάθε έξι χρόνια.
Οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά δεν έχουν αρχίσει ακόμη, αλλά ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι εάν η χώρα είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί δίκαια, οι ΗΠΑ θα ήταν ανοιχτές σε μια συμφωνία.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια συμφωνία με τον Καναδά, αν και τόνισε ότι εάν αυτό δεν συμβεί, η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει με τη συμφωνία που ήδη έχει πετύχει με το Μεξικό, τον τρίτο εταίρο της NAFTA.
«Νομίζω ότι ο στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να συμφωνήσει ο Καναδάς γρήγορα», σημείωσε.
«Είναι μία σπουδαία συμφωνία για τους Αμερικανούς εργαζόμενους…
Πρόκειται για περισσότερο εμπόριο για τις αμερικανικές εταιρείες, για τα αγαθά και τις υπηρεσίες και σε αυτό επικεντρωνόμαστε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον Καναδά, η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στις δύο άλλες προτεραιότητές της: την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.
Η συμφωνία «έστειλε» τους S&P 500 και Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τον δεύτερο μάλιστα να ξεπερνά για πρώτη φορά το επίπεδο των 8.000 μονάδων.
Οι εμπορικές ανησυχίες έχουν κρατήσει υπό πίεση τις αμερικανικές μετοχές τους τελευταίους μήνες, με τις ΗΠΑ να έχουν επιβάλει δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εισαγωγές αγαθών από Μεξικό και Κίνα, με τις δύο χώρες να απαντούν ανάλογα.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2000 ανήλθε τον Αύγουστο του 2018 η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board ανήλθε στις 133,4 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για πτώση στις 126,7.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Tiffany & Co. ενισχύθηκε κατά 1%. καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα και συγκρίσιμες πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Από την άλλη, η μετοχή της Best Buy διολίσθησε σχεδόν κατά 5%, καθώς η εταιρεία υποβάθμισε τις προοπτικές της για τα κέρδη γ’ τριμήνου, παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα που ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης