Τελευταία Νέα
Διεθνή

National Interest: Πως η πΓΔΜ μπορεί να ωθήσει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο

National Interest: Πως η πΓΔΜ μπορεί να ωθήσει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο
Σοβαρό κίνδυνο για την ενότητα εντός του ΝΑΤΟ αποτελεί η πΓΔΜ, λόγω των τεταμένων σχέσεων της με τις γειτονικές χώρες
Μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-πΓΔΜ για την ονομασία, άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την ένταξη της εν λόγω χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από δημοσίευμα του National Internet, η εξέλιξη αυτή κρύβει και κάποιους κινδύνους λόγω των τεταμένων σχέσεων της πΓΔΜ με τις γειτονικές χώρες και κυρίως με την Αλβανία.
Η κόντρα των Σλάβων και των Αλβανών συνεχίζεται, καθώς και οι δύο πλευρές ανταλλάσουν πολεμικές δηλώσεις.
Μήλος της έριδος είναι η προώθηση της ατζέντας της Μεγάλης Αλβανίας, που αφορά στη διεκδίκηση περιοχών που κατοικούνται (ή κατοικούνταν) από Αλβανούς και θεωρούνται από τους Αλβανούς εθνικιστές ως ιστορικές περιοχές της χώρας τους.
Σε αυτές τις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται εδάφη που περιήλθαν στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ.
«Η υποβοηθούμενη από το ΝΑΤΟ απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 1999 ήταν ο πρώτος σημαντικός θρίαμβος για αυτήν την ατζέντα και οι υποστηρικτές της Μεγάλης Αλβανίας δεν έχασαν χρόνο προσπαθώντας να διευρύνουν τη νίκη τους.
Μέσα σε μερικούς μήνες, τμήματα της πΓΔΜ, όπου οι Αλβανοί αποτελούσαν την πλειοψηφία (ή σε ορισμένες περιπτώσεις, μόνο ένα πλήθος) του πληθυσμού, προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα αυτή, απαιτώντας μεγάλη αυτονομία στις επαρχίες αυτές.
Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ άσκησαν έντονη πίεση στην κυβέρνηση της πΓΔΜ να χορηγήσει τις απαιτούμενες παραχωρήσεις και τα Σκόπια συμμορφώθηκαν απρόθυμα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, οι εντάσεις περιορίστηκαν, αλλά οι Αλβανοί εθνικιστές συνέχισαν να ενισχύονται.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε νέα κρίση, με τους Αλβανούς ακτιβιστές να διοργανώνουν μεγάλες αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις.
Οι σχέσεις των Σκοπίων τόσο με την Αλβανία όσο και με το Κοσσυφοπέδιο επιδεινώνονται σημαντικά.
Τον Απρίλιο του 2017, το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ κατηγόρησε επισήμως την Αλβανία ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της χώρας.
Ένα μήνα νωρίτερα ο πρόεδρος της πΓΔΜ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις της αλβανικής μειονότητας αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική κυριαρχία και ενότητα του έθνους.
«Τα αιτήματα των Αλβανών της πΓΔΜ για όλο και μεγαλύτερη αυτονομία εξακολουθούν να κλιμακώνονται και αυτό έχει προκαλέσει τον πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους να αποφύγουν περαιτέρω παραχωρήσεις» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Gjorge Ivanov αρνείται πεισματικά να υπογράψει ένα νόμο για τη γλώσσα που θα αναγνώριζε επισήμως την αλβανική ως βασική γλώσσα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του φοβούνται ότι μια τέτοια νέα παραχώρηση απλώς θα ενισχύσεις τις ορέξεις των Αλβανών αποσχιστών.

Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Η προώθηση της Μεγάλης Αλβανίας αποκτά νέα δυναμική και αυτό προκαλεί νέα προβλήματα για το υποψήφιο μέλος του ΝΑΤΟ.
Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί όταν η πΓΔΜ ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αν οι Αλβανοί της πΓΔΜ δεν χαλαρώσουν τη στάση τους και τα Σκόπια κινηθούν εναντίον της Αλβανίας για να αποτρέψουν την εξωτερική βοήθεια στην εξέγερση, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες αυτές έχουν διαπράξει επιθετικότητα;
Μάλιστα, δεν αποκλείεται στη διαμάχη αυτή να εμπλακούν και οι ΗΠΑ ως κυρίαρχος μέλος του ΝΑΤΟ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης