Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse, ING: Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικό και οι συνέπειες στην Κίνα

Credit Suisse, ING: Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικό και οι συνέπειες στην Κίνα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας θα συνεχιστεί
Στην εκτίμηση ότι η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας θα συνεχιστεί συγκλίνουν οι αναλυτές σχολιάζοντας την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικό.
Το Μεξικό είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και η συμφωνία προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα από πολιτικής άποψης τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί μεσοπρόθεσμα» επισημαίνει ο John Woods της Credit Suisse.
Ωστόσο, η συμφωνία δεν είναι απαραίτητα θετική και για την Κίνα.
Όπως εξήγησε ο Woods, βάσει των τελευταίων εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, τώρα οι ΗΠΑ θέλουν η Κίνα να δεσμευτεί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρά να μειώσει απλά τις ανισορροπίες μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτό περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες για γρήγορη λύση.
«Εκτιμώ ότι ο Trump θα αντισταθεί επί του παρόντος στις διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση των διαφορών με την Κίνα, επί του παρόντος.
Εκτιμώ ότι αυτό θα μπορούσε να τραβήξει μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου» δήλωσε ο ίδιος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις οικονομολόγων της ING, οποίοι επισημαίνουν σε σχετική ανάλυση ότι «όσον αφορά την Κίνα και την Ασία, αυτή η νέα συμφωνία δεν επιλύει τίποτα».
Ωστόσο, εν λόγω εμπορική συμφωνία ενισχύει τη θέση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας.
«Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ δεν δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον για να πιέσουν για εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, και δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ως προς αυτό εκτός εάν η Κίνα προχωρήσει σε αλλαγές σε θέματα όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας» τονίζουν οι αναλυτές της ING.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, αυτό σημαίνει ότι επιπρόσθετοι δασμοί 200 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ εις βάρος των κινεζικών προϊόντων αναμένεται να επιβληθούν τον Σεπτέμβριο.
Από την πλευρά της, η Κίνα αναμένεται να προχωρήσει σε αντίποινα, εξέλιξη που θα επιδεινώσει τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης