Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχονται εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο….λόγω Πολωνίας που αναβαθμίζεται σε ανεπτυγμένη αγορά στις 21-24/9

Έρχονται εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο….λόγω Πολωνίας που αναβαθμίζεται σε ανεπτυγμένη αγορά στις 21-24/9
Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εισροές 180 εκατ ευρώ στην Ελλάδα αν και οι εισροές θα εξαρτηθούν από την αναλογία των ειδικών βαρών όπως τελικώς θα διαμορφωθούν στις αναδυόμενες αγορές μετά την αποχώρηση της Πολωνίας.
Περίπου 180 εκατ ευρώ – ίσως και οριακά υψηλότερα – επίκεινται στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της επικείμενης και εδώ και μήνες προαναγγελθείσας αναβάθμισης της Πολωνίας από αναδυόμενη – emerging markets – σε ανεπτυγμένη – development markets.
O FTSE Russell έχει ανακοινώσει ότι μετά από 10 χρόνια – και πρώτη φορά για αγορά της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης – θα αναβαθμίσει την Πολωνία από αναδυόμενη αγορά σε ανεπτυγμένη αγορά.
Η αλλαγή αυτή θα λάβει χώρα στο κλείσιμο των αγορών στις 21 Σεπτεμβρίου και επίσημα στις 24 Σεπτεμβρίου του 2018.
Επίσης οι μεταβολές του FTSE Global Micro Cap θα εκδοθούν μετά το πέρας της λειτουργίας των αγορών την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια σημαντική αναβάθμιση της Πολωνίας και επιβεβαίωση ότι με οικονομικούς όρους και χρηματιστηριακής αγοράς η χώρα ανακάμπτει.
Κάθε φορά που γίνεται τέτοια αναδιάρθρωση και μια χώρα μετακινείται από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αυτομάτως μεταβάλλει τα ειδικά βάρη κάθε αγοράς.
Πρακτικά από 11 αγορές στην κατηγορία advanced emerging θα μείνουν 10 αγορές μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Τουρκία, το Μεξικό, η Τσεχία, η Ουγγαρία η Βραζιλία.
Από την στιγμή που αποχωρεί η Πολωνία από τις αναδυόμενες αγορές αυτό σημαίνει ότι το ειδικό βάρος της Πολωνίας μοιράζεται αναλογικά στις υπόλοιπες 10 αναδυόμενες αγορές.
Τα index funds εκ των πραγμάτων θα ακολουθήσουν μια αναδιάρθρωση – άπαξ και παρακολουθούν τους δείκτες – και αναλογικά θα αυξήσουν και επενδυτικές θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εισροές 180 εκατ ευρώ αν και οι εισροές θα εξαρτηθούν από την αναλογία των ειδικών βαρών όπως τελικώς θα διαμορφωθούν στις αναδυόμενες αγορές μετά την αποχώρηση της Πολωνίας.
Για την Πολωνία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι μια μεγάλη αναβάθμιση δικαιώνεται πλήρως η πολωνική κυβέρνηση η οποία έχει στοχοποιηθεί από την ΕΕ.
Όμως η αναβάθμιση της Πολωνίας θα ωφελήσει και άλλες αναδυόμενες αγορές αρκεί βέβαια την περίοδο της αναβάθμισης 21 και 24 Σεπτεμβρίου δεν ανακύψει κάποιο νέο κύμα κρίσης στις αναδυόμενες αγορές.
Η Τουρκία ως αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να αποτελεί απειλεί για τους επενδυτές.


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης