Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Σχόλια, παρατηρήσεις, και επισημάνσεις από τον χώρο των Αγορών και των Επιχειρήσεων(27/8)

tags :
Σχόλια, παρατηρήσεις, και επισημάνσεις από τον χώρο των Αγορών και των Επιχειρήσεων(27/8)
Η ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΡΙΑ ΤΩΝ “SHORT”:  Wall Street το όνομά της που ξεπάστρεψε όλη την συνομοταξία των ψυχάκηδων που τζογάρουν πάνω σε ενδεχόμενη α(πο)τυχία των άλλων
Σχόλια, παρατηρήσεις, και επισημάνσεις από τον χώρο των Αγορών και των Επιχειρήσεων(27/8)

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΑΣΘΕΝΗ ΜΝΗΜΗ: Τον Απρίλιο του 2014, στην πρώτη επιχείρηση... εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά από 4 χρόνια αποκλεισμού, όπου η χώρα μας προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου με κουπόνι 4,75% ύψους 3 δισ. ευρώ, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχε μειωθεί στο... 5,9%. 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η πιο συνηθισμένη μορφή δείκτη που χρησιμοποιείται στην σύγκριση των αγορών είναι η σχέση της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης με το ΑΕΠ. Το πλεονέκτημα αυτού του δείκτη είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί συγκριτικά με το παρελθόν της ίδιας αγοράς αλλά και με άλλες αγορές που έχουν κοινά χαρακτηριστικά οικονομικής ανάπτυξης.

Η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μια ιδιομορφία καθώς είναι μια αναπτυσσόμενη οικονομία η οποία λειτουργεί με ένα νόμισμα ανεπτυγμένων κρατών.
Η ελληνική αγορά αποτιμάται στο 28% του ΑΕΠ, ποσοστό αρκετά χαμηλό. Αλλά όχι βέβαια στα μέχρι πρότινος απαξιωτικά ιστορικά χαμηλά που άγγιζαν αστεία ποσοστά. Η ιστορική χαμηλή τιμή γράφτηκε στις 5 Ιουνίου του 2012 όταν ο δείκτης είχε βρεθεί στα περί του 10% με 11% επίπεδα σχέσης ΚΦΣΗΣ προς ΑΕΠ αντανακλώντας το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ (http://www.greekfinanceforum.com): 
Λυπόμαστε που το γράφουμε αυτό, γνωρίζοντας πως αρκετοί επενδυτές είναι παγιδευμένοι, με απώλειες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο τα όσα μαθαίνουμε περιγράφουν μια τραγική κατάσταση. Για την ακρίβεια, η κατάσταση στην Folli – Follie, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας και τις αποκλειστικές πληροφορίες που έχουμε, περιγράφουν μια κατάσταση χωρίς αρχή και τέλος.
Μια κατάσταση με μαύρες τρύπες σε όλους τους επιμέρους λογαριασμούς των οικονομικών καταστάσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο η μαύρη τρύπα στο ταμείο και τα αποθέματα μπορεί να πλησιάζει, αν όχι να ξεπερνά, τα 400 με 500εκ ευρώ.
Παράλληλα μαύρες τρύπες και μια χαοτική κατάσταση υπάρχει σε όλους τους άλλους λογαριασμούς και κυρίως σε αυτούς που έχουν σχέση με τις πωλήσεις στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου.
Και εφόσον οι πληροφορίες που έχουμε επιβεβαιωθούν (το πιθανότερο – αφού κρίνονται απόλυτα αξιόπιστες) όλα δείχνουν πως η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.  
Και όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν τα χειρότερα και η εταιρεία θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Και φυσικά αυτή είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Αφού μιλάμε για μια ζημία ύψους περίπου 1,5δις ευρώ, με αρκετές χιλιάδες επενδυτές (μετοχές, αλλά και ομόλογα), έλληνες και ξένους να χάνουν τα χρήματα τους. 
Και φυσικά να μην ξεχνάμε και τη ζημία που έχει υποστεί συνολικά το ελληνικό χρηματιστήριο, χάνοντας την όποια αξιοπιστία του είχε απομείνει. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές Μαΐου, όταν και ξέσπασε η κρίση με τη FF Group, το Χ.Α. μπήκε σε μια πτωτική τροχιά, με τις απώλειες από τότε να είναι της τάξης του 15% (έφθασαν στο περίπου -20% στις 700 μονάδες, στο χαμηλό ημέρας της συνεδρίασης της Τετάρτης).  

ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

Η ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΡΙΑ ΤΩΝ “SHORT”:  Wall Street το όνομά της που ξεπάστρεψε όλη την συνομοταξία των ψυχάκηδων που τζογάρουν πάνω σε ενδεχόμενη α(πο)τυχία των άλλων, για να καταλήγουν πολλές φορές στον κουβά των σκουπιδιών…
  • Η Wall Street τους έδωσε ένα πολύ γερό μάθημα, που θα έχουν να το θυμούνται για την υπόλοιπη ζωή τους.
  • Ταυτόχρονα, εξέθεσε ανεπανόρθωτα όλους εκείνους τους γραφικούς (παράγοντες, αναλυτές, δημοσιογράφους της καλής ώρας αλλά και της συμφοράς) που είτε ιδιοτελώς είτε αφελώς προσπάθησαν να καθοδηγήσουν επενδυτές, μικρομετόχους, αναγνώστες κ.λπ κ.λπ.
  • Αυτά σε γενικές γραμμές, γιατί πάντα θα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
http://www.bankingnews.gr/

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης