Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια τράπεζα θα μπορούσε να υλοποιήσει πρώτη αύξηση κεφαλαίου; - Paulson και Fairfax χρειάζονται ένα κίνητρο

Ποια τράπεζα θα μπορούσε να υλοποιήσει πρώτη αύξηση κεφαλαίου; - Paulson και Fairfax χρειάζονται ένα κίνητρο
Οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να ανακάμψουν χρηματιστηριακά θα πρέπει να περάσουν ακόμη ένα στάδιο πικρής και επώδυνης προσαρμογής.
Σήμερα τέλη Αυγούστου 2018 καμία τράπεζα στην Ελλάδα δεν σχεδιάζει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Όμως όλες οι τράπεζες και οι τέσσερις συστημικές εσωτερικά στις συναντήσεις των βασικών στελεχών τους έχουν αναλύσει υπό ποιες παραδοχές θα μπορούσαν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Όλες οι τράπεζες αναζητούν απαντήσεις στα εξής βασικά ερωτήματα
1)Ποιοι θα καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου;
2)Σε ποιες τιμές θα υλοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου;
3)Μπορεί στις νέες αυξήσεις να έρθουν νέοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες;
4)Τι ύψος αυξήσεων κεφαλαίου χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να πιάσουν τον στόχο των 18 δισεκ. ή 9% του συνόλου των δανείων στα NPEs τα προβληματικά δάνεια;

Οι απαντήσεις

Ο βασικός λόγος που σήμερα δεν υλοποιούνται αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες δεν είναι βεβαίως οι αναφορές ότι είναι επαρκείς κεφαλαιακά.
Με 28,5 δισεκ. tangible book κεφάλαια, εκ των οποίων 21,2 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία και 90 δισεκ. προβληματικά δάνεια ή 47,5% με 48% του συνόλου…οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι επαρκείς κεφαλαιακά.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να πείσουν τους βασικούς τους μετόχους, το Fairfax που ελέγχει το 17% της Eurobank, ο Paulson που ελέγχει το 9,23% της Πειραιώς ή το 7,2% της Alpha bank.
Πρέπει οι βασικοί μέτοχοι να πειστούν και να πειστούν γιατί εύλογα υποστηρίζουν «έχουμε συμμετάσχει σε 3 ανακεφαλαιοποιήσεις και ήδη υπάρχουν μεγάλες λογιστικές ζημίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αυξήσεις κεφαλαίου».
Η πρώτη τράπεζα που θα μπορούσε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με τις λιγότερες δυνητικές παρενέργειες είναι η Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική έχει βασικό μέτοχο με 40% το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μέσω μιας αύξησης πέραν των κεφαλαίων που θα συγκεντρώνονταν το ΤΧΣ θα μείωνε το ποσοστό του.
Νέος ή νέοι επενδυτές θα αναμόρφωναν με την μετοχική σύνθεση της Εθνικής τράπεζας και θα έδιναν ένα ισχυρό κίνητρο στις άλλες τράπεζες να ξεπεράσουν τους δισταγμούς για τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Εάν το Fairfax και ο Paulson δουν ότι στην Ελλάδα υλοποιούνται επιτυχώς αυξήσεις κεφαλαίου θα τολμήσουν νέα αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου.
Η Εθνική να σημειωθεί ότι από τις 29 Αυγούστου παύει η διαπραγμάτευση της και θα επανέλθει 3 Σεπτεμβρίου με νέα τιμή και νέα ονομαστική αξία.
Η νέα τιμή θα είναι 2,4 ευρώ σε τρέχουσες τιμές άπαξ και το reverse split θα είναι 10 παλαιές προς 1 νέα.

Ελκυστικές ιστορίες τραπεζικών μετοχών

Οι τράπεζες σχεδιάζουν equity story δηλαδή σχεδιάζουν να πουλήσουν στους διεθνείς επενδυτές ιστορίες μετοχών καθώς εκεί θα ποντάρουν για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα 8 δισεκ. αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προς το β΄ 6μηνο του 2019.
Σύμφωνα με πολύ έμπειρες τραπεζικές πηγές για να μπορέσουν οι τράπεζες να πείσουν τους ξένους να συμμετάσχουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει
-Να αποδείξουν ότι πιάνουν τους δύσκολους αναθεωρημένους στόχους μείωσης των NPEs.
Στόχος είναι το 2020 τα NPEs να έχουν μειωθεί κάτω από 20% και από το 2022 κάτω από 9%.
Αυτό σημαίνει ότι τέλη 2021 σε παρούσες τιμές θα πρέπει να έχει επέλθει μείωση 72 δισεκ. ευρώ στα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
-Να αποδείξουν ότι οι καταθέσεις βελτιώνονται, ήδη έχουν αυξηθεί περίπου 10-12 δισεκ. με προοπτική οι καταθέσεις ιδιωτών να φθάσουν στα 150 δισεκ. από 128 δισεκ.
-Να αποδείξουν ότι παρά την μείωση των ισολογισμών από τα NPEs μπορούν να παράξουν κέρδη.
Αρχικά θα πρέπει να αναστραφεί η πτωτική τάση στα προ προβλέψεων έσοδα – αυτό θα φανεί στο α΄ 6μηνο του 2018 - και ακολούθως να βελτιωθούν τα καθαρά κέρδη.
-Να αποδείξουν οι τράπεζες ότι μπορούν ενεργά να συμμετάσχουν στον ενάρετο κύκλο στον ανοδικό κύκλο της οικονομίας.

Πως θα επιτευχθούν όλα αυτά;

Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πολλές επιλογές, αντιθέτως θα αποδεδειχθούν μονόδρομος οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Για να πετύχουν οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά, ειδικά μάλιστα σε τράπεζες που έχουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όπως οι ελληνικές.
Α)Θα πρέπει οι τιμές να είναι κατ΄ ελάχιστο οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Κάποιοι τραπεζίτες θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν ΑΜΚ σε τιμές 20% υψηλότερα από τις τιμές του 2015 αλλά αυτό για να συμβεί θα πρέπει οι μετοχές να είναι έως και 40% υψηλότερα από τις τιμές του 2015 (Alpha 2 ευρώ, Εθνική 0,30 ευρώ ή 3 ευρώ μετά το RS, Eurobank 1 ευρώ και Πειραιώς 6 ευρώ μετά το RS).
B)Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα έρθουν προσθετικά στα κεφάλαια, δεν θα είναι ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά αυξήσεις και θα έχουν ως στόχο να ολοκληρώσουν την επί 8 χρόνια αναδιάρθρωση – εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου προσθέτουν κεφάλαια, οι ανακεφαλαιοποιήσεις έρχονται για να καλύψουν ζημίες και κεφαλαιακά ελλείμματα.
Μεταξύ των δύο περιπτώσεων οι διαφορές είναι χαοτικές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους μετόχους των τραπεζών;

Ειδικά από το β΄ τρίμηνο του 2019 θα πρέπει κάποια πράγματα να αρχίζουν να αλλάζουν στις τράπεζες προς το καλύτερο με χρηματιστηριακούς όρους.
Οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο που θα έχει ένα στόχο…να υλοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Και ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι βαρύ φορτίο για τους επενδυτές, ίσως θα είναι και η πρώτη φορά από το 2010 όπου το μέλλον θα είναι καλύτερο για τις τράπεζες, όχι θολό και αβέβαιο όπως συνέβη στις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις.
Ο τέταρτος κύκλος θα είναι αυξήσεις κεφαλαίου όχι ανακεφαλαιοποίηση που θα οδηγήσει στην τελική φάση εξυγίανσης των τραπεζών.
Από το α΄ τρίμηνο του 2020 οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα αρχίσουν να δημιουργούν πραγματικές και διατηρήσιμες αξίες στους μετόχους.

Γιατί χρειάζονται 8 δισεκ. νέα κεφάλαια;

Με συνολικά δάνεια 195 δισεκ. και χωρίς ακόμη νέα παραγωγή δανείων οι τράπεζες θα χρειαστούν 8 δισεκ. νέα κεφάλαια για να μπορέσουν να πουλήσουν ακόμη και στο 30% με 35% της ονομαστικής αξίας των προβληματικών δανείων.
Μέχρι τώρα οι τράπεζες δεν έχουν πουλήσει ή δομικά ρυθμίσει τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια ο πυρήνας των οποίων ανέρχεται σε 50 δισεκ. ευρώ.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να πουλήσουν στο 30% με 35% της ονομαστικής αξίας οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 8 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Ταυτόχρονα χρειάζονται κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να επισφραγίσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στις ελληνικές τράπεζες που θα βρίσκονται στην τελική φάση εξυγίανσης.
Οι τράπεζες τέλη Σεπτεμβρίου 2018 θα καταθέσουν στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών τους νέους στόχους για την μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs που διαμορφώνονται στα 90 δισεκ.
Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά στόχος είναι το 2022 τα NPEs να έχουν μειωθεί στα 18 δισεκ. ή 9% του συνόλου.
Σημειώνεται ότι η αναθεώρηση των στόχων μείωσης των NPEs θα αφορά την περίοδο 2019 με 2020 και 2021 δηλαδή μια 3ετία.
Εν συνεχεία τέλη Νοεμβρίου 2018 θα ξεκινήσει το SREP δηλαδή η αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών με ορίζοντα τέλη Ιανουαρίου 2019 να έχουν ολοκληρωθεί.
Το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες, όμως το βασικό αντικίνητρο δεν είναι μόνο η έλλειψη κεφαλαίων, οι βαλτωμένες χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών και η απονεύρωση της χρηματιστηριακής αγοράς που έχει περιθωριοποιηθεί.

Οι μετοχές των τραπεζών θα ανακάμψουν εφόσον επιλυθούν 8 προβλήματα

Η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι κολλημένη στα 8  δισεκ. οι μετοχές παραμένουν κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, έχουν περάσει 3 χρόνια και ο κλάδος χρηματιστηριακά δεν έχει ανακάμψει και δεν θα ανακάμψει μέχρι να επιλυθούν 8 προβλήματα.
Ποια είναι αυτά τα 8 προβλήματα;

1)Ποιότητα ισολογισμών: Με ρεαλιστικά κριτήρια όταν το σύστημα μεταφέρει 90 δισ ευρώ προβληματικά δάνεια και έχει την πρόκληση της νέας αυστηρότερης και δυσκολότερης στοχοθεσίας ειδικά στην ζώνη μεταξύ 50 με 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια ο κλάδος δεν μπορεί να ανακάμψει χρηματιστηριακά μέχρι να αποδειχθεί στην πράξη ότι οι ελληνικές τράπεζες έφθασαν στα επίπεδα των ευρωπαϊκών.
Οι ελληνικές τράπεζες αξίζουν 0,34 P/BV δηλαδή το 1 ευρώ κεφαλαίου αξίζει 0,34 ευρώ αποκλειστικά επειδή οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι τα κεφάλαια των τραπεζών επαρκούν για να αντιμετωπιστούν τα προβληματικά ανοίγματα.

2)Κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι ισχυρές κυρίως γιατί σε σύνολο tangible book κεφαλαίων 28 δισεκ. τα 21,2 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος.
Δηλαδή το 75% των κεφαλαίων των τραπεζών είναι λογιστική απεικόνιση κεφαλαίων είναι ο χειρότερος συντελεστής και δείκτης στην Ευρώπη.
Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επενδυτές.

3)Οι τράπεζες τέλη Σεπτεμβρίου 2018 θα παρουσιάσουν τους νέους στόχους για τα NPEs με ορίζοντα να υποχωρήσουν κάτω από 20 δισεκ. σε βάθος 4ετίας δηλαδή 2022.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να βρεθούν νέα κεφάλαια τα οποία θα έχουν ένα στρατηγικό στόχο να καλύψουν τις ζημίες που θα προκληθούν από την διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Για να μειωθούν τα NPEs στις τράπεζες κάτω από 20 δισ ή 9% το 2022 από 47,2% σήμερα…. θα χρειαστούν 8 δισ. νέα κεφάλαια

4)Το SREP η διαδικασία αξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ξεκινάει τέλη Νοεμβρίου 2018 για να ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου 2019.
Εκεί θα διαπιστωθούν οι ελλείψεις και οι αναγκαιότητες για νέα κεφάλαια.
Με σαφήνεια τονίζεται ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανακάμψουν χρηματιστηριακά εάν δεν αποσυνδεθούν από τον φόβο των νέων αυξήσεων κεφαλαίου.
Πως θα αποσυνδεθούν;
Υπάρχει τρόπος.
Ο τρόπος είναι να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύριο ο κλάδος να ανακάμψει χρηματιστηριακά χωρίς πρωτίστως να ολοκληρωθεί η 4η φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Οπότε ανάκαμψη στις μετοχές μετά τις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.
Όσο καθυστερούν οι αυξήσεις τόσο θα καθυστερεί και η ανάκαμψη των μετοχών στο χρηματιστήριο.

5)Οι τράπεζες στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα φαινόμενο.
Τα προ προβλέψεων έσοδα μειώνονται και τα καθαρά έσοδα μειώνονται.
Γιατί;
Όταν οι τράπεζες πουλάνε προβληματικά δάνεια επηρεάζουν και τις τοκοφόρες δραστηριότητες τους λογιστικά.
Αυτά πρακτικά σημαίνει ότι η φάση εξυγίανσης νομοτελειακά θα οδηγήσει σε συρρίκνωση εσόδων.
Συρρίκνωση εσόδων είναι ένα ακόμη χτύπημα στην αξία των τραπεζών χρηματιστηριακά.
Η τάση αυτή αλλάζει στο α΄6μηνο του 2018 αλλά θα πρέπει να περάσουν ακόμη 2-3 τρίμηνα για να διαπιστωθεί εάν η βελτίωση είναι συγκυριακή ή μόνιμη.

6)Ο τραπεζικός κλάδος έχει υποστεί βιβλικών διαστάσεων συρρίκνωση.
Είχαν περιουσία 435 δισεκ. και έχουν υποχωρήσει στα 240 δισεκ. με αντίστοιχη μείωση μέσου σταθμισμένου ενεργητικού.
Η εξίσωση δεν βγαίνει χωρίς αντιστροφή της πτωτικής τάσης της περιουσίας των τραπεζών.
Όμως οι πωλήσεις προβληματικών δανείων θα είναι περισσότερες έναντι των νέων δανείων που χορηγούν οπότε η συρρίκνωση νομοτελειακά θα συνεχιστεί.

7)Οι τράπεζες δεν διαθέτουν ισχυρή καταθετική βάση αν και εσχάτως αυξάνονται οι καταθέσεις στα 142,9 δισεκ. συνολικά ή 128 δισεκ. του ιδιωτικού τομέα.
Ενώ τα πρώτα χρόνια η μείωση καταθέσεων σχετίστηκε με την έλλειψη εμπιστοσύνης στην φερεγγυότητα του κλάδου στην πορεία αποδείχθηκε ότι απλά δεν υπάρχουν σημαντικές νέες καταθέσεις για να αυξήσουν την ρευστότητα των τραπεζών.
Εάν συνδέσουμε την έλλειψη κεφαλαίων με την έλλειψη ρευστότητας το αποτέλεσμα είναι ότι απλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

8)Οι τράπεζες πρέπει να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, είναι τα μόνα που μπορούν να τροφοδοτήσουν την χρηματιστηριακή τους ανάκαμψη.
Για να έρθουν όμως κεφάλαια θα πρέπει να υπάρχει πλαίσιο κινήτρων, δηλαδή διανομή μερισμάτων και σταθερά βελτιούμενης κερδοφορίας.
Δυστυχώς βρισκόμαστε 3 χρόνια μακριά από αυτό τον στόχο.

Συμπέρασμα

Οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να ανακάμψουν χρηματιστηριακά θα πρέπει να περάσουν ακόμη ένα στάδιο πικρής και επώδυνης προσαρμογής.
Πρώτα οι μέτοχοι θα ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη και μετά θα δρέψουν καρπούς.
Χωρίς νέα κεφάλαια ξεχάστε ουσιαστική χρηματιστηριακή ανάκαμψη στις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης