Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carstens (BIS): Ο προστατευτισμός δεν θα φέρει κέρδη, παρά μόνο πόνο στις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο

Carstens (BIS): Ο προστατευτισμός δεν θα φέρει κέρδη, παρά μόνο πόνο στις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο
Η αναστροφή της παγκοσμιοποίησης «θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές, να ανεβάσει την ανεργία και να επιβραδύνει την ανάπτυξη», δήλωσε ο Carstens
H επικράτηση του προστατευτισμού δεν θα φέρει κέρδη παρά μόνο πόνο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, προειδοποίησε ο Agustin Carstens, Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, (BIS).
Η αναστροφή της παγκοσμιοποίησης «θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές, να ανεβάσει την ανεργία και να επιβραδύνει την ανάπτυξη», δήλωσε ο Carstens, πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο της Federal Reserve Bank του Kansas City.
Οι υψηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και να αναγκάσουν την Fed να αυξήσει τα επιτόκια, ωθώντας προς τα πάνω το δολάριο και τραυματίζοντας τόσο τους Αμερικανούς εξαγωγείς όσο και τις αναδυόμενες αγορές, σημείωσε ο Carstens
Ο προστατευτισμός απειλεί επίσης «να επιβαρύνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να επιφέρει πλήγμα στις δαπάνες των επιχειρήσεων, καθώς οι επενδυτές θα υπολογίζουν το ρίσκο», συνέχισε.
Η BIS δημοσίευσε μία έρευνα ταυτόχρονα με την ομιλία του Carstens, σύμφωνα με την οποία η αναστολή της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA), όπως απειλούσε ο Trump, θα σήμαινε απώλεια του ΑΕΠ των 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων  για τον Καναδά, 22 δισ. για το Μεξικό και 40 δισ. για τις ΗΠΑ.
Επίσης οι μισθοί θα μειωθούν σε ολόκληρη  τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο Carstens προειδοποίησε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα πρέπει να αγνοούν τις εμπορικές αντιπαραθέσεις και να παρακολουθούν τον αντίκτυπό τους στην αγορά.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης