Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κορυφαίας σημασίας» εμπορική συμφωνία συζητούν Κίνα – Βρετανία για την περίοδο μετά το Brexit

«Κορυφαίας σημασίας» εμπορική συμφωνία συζητούν Κίνα – Βρετανία για την περίοδο μετά το Brexit
Η Βρετανία έχει στείλει ισχυρό μήνυμα στις κινεζικές επιχειρήσεις, πως είναι πλήρως ανοικτή για επενδύσεις, καθώς προετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ΕΕ το 2019
Τη δυνατότητα επίτευξης μίας συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών «κορυφαίας σημασίας», συμφώνησαν να εξετάσουν Κίνα και Βρετανία, μετά την αποχώρηση του Λονδίνου από την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο σήμερα (25/8/2018).
Προηγήθηκαν μεγάλης σημασίας συνομιλίες του Βρετανού υπουργού Εμπορίου, Liam Fox με τον Κινέζο ομόλογό του, Zhong Shan στο Πεκίνο.
Η Βρετανία έχει στείλει ισχυρό μήνυμα στις κινεζικές επιχειρήσεις, πως είναι πλήρως ανοικτή για επενδύσεις, καθώς προετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ΕΕ το 2019 ενώ η Κίνα είναι μία από τις χώρες με τις οποίες το Λονδίνου θα επιθυμούσε να υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit.
Τον Ιούλιο του 2018, η Κίνα προσκάλεσε τη Βρετανία σε συνομιλίες για μια τέτοια συμφωνία, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να «διερευνήσουν ενεργά τη δυνατότητα να συζητήσουν μια συμφωνία ελεύθερων εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών μετά το Brexit», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ενώ μία εμπορική συμφωνία  με την Κίνα θα ήταν μια πολιτική νίκη για την κυβέρνηση της Βρετανίας, οι επίσημες συνομιλίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι να εγκαταλείψει επισήμως την ΕΕ.
Επίσης οι ελεύθερες εμπορικές συνομιλίες συνήθως χρειάζονται πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν.
Επιπλέον Zhong and Fox, μίλησαν για τη συνεργασία των δύο χωρών σε νομικά ζητήματα αλλά και στο θέμα της βίζας.
Ο Fox δήλωσε την Τρίτη (21/8/2018) ότι η Βρετανία σκοπεύει να αυξήσει τις εξαγωγές της στο 35% του ΑΕΠ αφού εγκαταλείψει την ΕΕ καθώς θέλει να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς της με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά δεν όρισε χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του στόχου.
Ο Fox, εξέχων υποστηρικτής του Brexit, τα τελευταία δύο χρόνια με συνεχή ταξίδια σε διάφορες χώρες του κόσμου, επιχείρησε να παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα της Βρετανία στην εποχή μετά την ΕΕ, προκειμένου να θέσει τα θεμέλια για μελλοντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης