Απώλειες 4,3 δισ. δολαρίων έχει προκαλέσει το νέο αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα

Απώλειες 4,3 δισ. δολαρίων έχει προκαλέσει το νέο αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα
Η Κούβα και οι ΗΠΑ αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2015 έπειτα από διακοπή 50 και πλέον χρόνων, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο διατήρησε το εμπάργκο
Απώλειες 4,321 δισ. δολαρίων έχει προκαλέσει το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της νησιωτικής χώρας.
«Στη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έκθεση, ο αποκλεισμός προκάλεσε απώλειες της τάξης των 4,321 δισ. δολαρίων για την Κούβα», αναφέρει το υπουργείο.
Η Κούβα και οι ΗΠΑ αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2015 έπειτα από διακοπή 50 και πλέον χρόνων, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο διατήρησε το εμπάργκο, παρά την αντίθετη βούληση του τότε προέδρου Barack Obama.
Αφότου τέθηκε σε εφαρμογή το 1962, «σε τρέχουσες τιμές, ο αποκλεισμός προκάλεσε ζημίες που αποτιμώνται σε τουλάχιστον 134,499 δισ. δολάρια» για την κουβανική οικονομία, συνεχίζει το υπουργείο.
Τον Νοέμβριο του 2017, με σκοπό να περιορίσει την προσέγγιση που ξεκίνησε ο προκάτοχός του, ο Donald Trump επανέφερε ένα μεγάλο μέρος των κυρώσεων, επιτρέποντας ωστόσο στους Αμερικανούς να «ταξιδεύουν στην Κούβα και να υποστηρίζουν τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις» στο νησί.
Τα μέτρα αυτά «είχαν αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση των επισκέψεων από τις ΗΠΑ, και προκάλεσαν μεγάλα εμπόδια στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις κουβανικών επιχειρήσεων με ενδεχόμενους αμερικανούς εταίρους ή τρίτες χώρες», διευκρινίζεται στο κείμενο του κουβανικού υπουργείου.
«Η ένταση του αποκλεισμού της Κούβας συνοδεύτηκε από μια επιθετική, απειλητική και αναιδή ρητορική και από περιορισμούς εκ μέρους των ανώτατων επιπέδων της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που δημιουργεί μια μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης και αβεβαιότητα», προστίθεται.
Βάσει ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υπό τον τίτλο «Η ανάγκη να τερματιστεί το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοδοτικό εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας», το νησί υποβάλλει κάθε χρόνο έκθεση στον ΟΗΕ.
Από το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει εγκρίνει 26 φορές αυτή την έκθεση, κάτι που ερμηνεύεται ως απόρριψη του εμπάργκο.


bankingnews.gr

BREAKING NEWS