Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίση ΗΠΑ - Τουρκίας: Βολεύεται ο Erdogan με τα σενάρια συνωμοσίας ή ο Trump ποντάρει στους ευαγγελιστές ψηφοφόρους;

Κρίση ΗΠΑ - Τουρκίας: Βολεύεται ο Erdogan με τα σενάρια συνωμοσίας ή ο Trump ποντάρει στους ευαγγελιστές ψηφοφόρους;
Η πλειοψηφία των επενδυτών πάντως υποστηρίζει...ότι η τρέχουσα περίοδος δεν είναι καλή για επενδύσεις στην Ελλάδα...
ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται σε εντονότατη αντιπαράθεση με επίκεντρο τον ευαγγελιστή πάστορα Brunson και την τουρκική λίρα που έχει καταποντιστεί και εσχάτως σταθεροποιηθεί στις 6 λίρες ανά δολάριο ενώ είχε φθάσει έως τις 7,24 λίρες ανά δολάριο.
Σε δύο πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις το Christian Science Monitor και το Al Monitor που εξειδικεύεται στην Μέση Ανατολή παρουσιάζουν δύο εκδοχές για την σύγκρουση ΗΠΑ και Τουρκίας.
Το Christian Science Monitor των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ο Erdogan αναζητάει σενάρια συνωμοσίας για να δικαιολογήσει την φθίνουσα πορεία της τουρκικής οικονομίας.
Η κρίση βολεύει τον Erdogan γιατί μπορεί να δικαιολογήσει την κατάσταση στην Τουρκία, ευθύνονται οι ΗΠΑ που κάνουν οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά Al Monitor που εξειδικεύεται στην Μέση Ανατολή και απηχεί φιλοτουρκικές θέσεις, υποστηρίζει ότι ο Trump ο αμερικανός πρόεδρος σκόπιμα κλιμακώνει την ένταση με προφανή στόχο να κερδίσει τους ευαγγελιστές ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Christian Science Monitor: Ο Erdogan βολεύεται με τα σενάρια συνωμοσίας γιατί η τουρκική οικονομία έχει πρόβλημα

Ένας συνταξιούχος Τούρκο-Αμερικανός μηχανικός πραγματοποίησε οικογενειακή επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, συζητούσε για την πτώση της λίρας της Τουρκίας και την οικονομία που έπληξε την κρίση με έναν υπάλληλο ξενοδοχείου, όταν ο διευθυντής του ξενοδοχείου τον διέκοψε έντονα.
Ο Trump ευθύνεται είναι δικό του λάθος ανέφερε ο διευθυντής του ξενοδοχείου, υιοθετώντας την επίσημη θέση της Τουρκίας ότι ευθύνονται οι ΗΠΑ
Η τουρκική λίρα έχει καταποντιστεί.
 Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ και όλα αυτά για την τύχη ενός αμερικανού Πάστορα που κρατείται στην Τουρκία, δήθεν ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα του 2016.
Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan χρησιμοποιεί με επιδεξιότητα την κρίση και τα σκληρά λόγια του Trump για επιρρίψει την ευθύνη για την οικονομική κρίση που ήδη μαστίζει την Τουρκία.
Η βαθιά οικονομική κρίση που μέχρι τώρα έχει κρατηθεί κρυφή και το ασταθές νόμισμα της Τουρκίας είναι μακροχρόνια προβλήματα και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην κακή διαχείριση του Erdoğan και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Ο Erdogan υποστηρίζει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει έναν «οικονομικό πόλεμο» που διεξάγεται από ξένους που ζηλεύουν την πρόοδο του τουρκικού έθνους.
Ουσιαστικά ο Erdogan με αφορμή την κρίση με τις ΗΠΑ βρήκε την καλύτερη δικαιολογία υιοθετώντας σενάρια συνωμοσίας για να μην παραδεχθεί ότι ο τούρκος Πρόεδρος ότι οικονομικά απέτυχε.
«Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ βοηθούν τον Erdogan να δικαιολογήσει την οικονομική του κατάρρευση, ώστε να μην θεωρηθεί ως δικό του λάθος, αλλά ως άμεσο αποτέλεσμα οικονομικών κυρώσεων", υποστηρίζει το Washington Institute for Near East Policy (WINEP)
«Η στρατηγική της Τουρκίας αυτή τη στιγμή δεν είναι να κλιμακώσει τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα βιαστεί να αποσύρει αυτή την στρατηγική γιατί ο Erdogan έχει ένα καλό επιχείρημα να προβάλλει ο Çağaptay, συγγραφέας του "The New Sultan: Erdoğan και η κρίση της σύγχρονης Τουρκίας.

«Δεν είναι καλή στιγμή για επενδύσεις»

Η πρόβλεψη μιας μη δημοφιλούς αλλά αναπόφευκτης οικονομικής επιβράδυνσης, μετά από χρόνια πολυετούς οικονομικής ανάπτυξης που στηρίχθηκαν σε εκτεταμένα κυβερνητικά έργα υποδομής, θεωρείται ευρέως ο λόγος για τον οποίο ο Erdogan επέλεξε να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές, ενώ ήταν να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019.
Ο Erdogan κέρδισε με πλειοψηφία 52,6% και ανέλαβε νέες, σχεδόν ακραίες εξουσίες, οι οποίες είχαν ενταχθεί σε ένα δημοψήφισμα του 2017.
Μέχρι στιγμής για το 2018 η τουρκική λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου, τα οικοδομικά έργα έχουν καταρρεύσει και ο Erdogan αρνείται να αφήσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Ο Erdogan πιστεύει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα επιτοκίων "από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Οι τουρκικές εταιρείες πάντως επιβαρύνονται με χρέη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ένταση με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκε και λόγω της παράνομης κράτησης του πάστορα Brunson.
Τον Ιούλιο, ο Trimp αποκάλεσε τον Brunson ως «αθώο άνθρωπο πίστης» ο οποίος έπρεπε να απελευθερωθεί αμέσως.
Στις 10 Αυγούστου, ο Trump δήλωσε ότι θα διπλασιάσει τους δασμούς σε χάλυβα και το αλουμίνιο, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας "δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή".
Ο Erdogan απάντησε με δασμούς 140% για τα οινοπνευματώδη ποτά των ΗΠΑ, 120% για τα οχήματα και 60% για τον καπνό.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δίνουν στις αγορές το μήνυμα ότι δεν είναι καλή στιγμή να επενδύσουν στην Τουρκία αυτή τη στιγμή.
Η επιβράδυνση στην οικονομία, έρχονται σε μια εποχή όπου η οικονομία της Τουρκίας είναι ήδη εύθραυστη».
Ο Sinan Ülgen, πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών και Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM), think-tank με έδρα την Κωνσταντινούπολη, λέει ότι αυτό που χρειάζεται η Τουρκία τώρα "είναι μια περίοδος ψύξης, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται έξυπνα από την κυβέρνηση, ώστε να καταλήξουμε σε ένα σενάριο μαλακής προσγείωσης.
Η εναλλακτική λύση είναι μια σκληρή προσγείωση, που σημαίνει μια βαθύτερη κρίση και ιδιαίτερα δαπανηρή για την Τουρκία.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πιο σενάριο θα κυριαρχήσει.
Για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών, η Τουρκία πρέπει να εξηγήσει ότι κατανοεί το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και αυτό αφορά την οικονομία.
Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση»
Ένα τουρκικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα απέρριψε την τελευταία έκκληση για απελευθέρωση του Brunson, ο οποίος ήταν μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων Τούρκων που συνελήφθησαν κατά  κύματα μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 με σκοπό να εκδιωχθεί ο Erdoğan.
«Δεν θα παραδοθούμε σε όσους μας αποκαλούν στρατηγικό εταίρο και τελικώς μας κάνουν στρατηγικό στόχο», δήλωσε ο Erdoğan πρόσφατα.
Έχουν δολάρια, έχουμε τον Αλλάχ μας είπε σε μια άλλη ομιλία. Από πολιτική άποψη, τόσο ο Trump όσο και ο Erdogan, έχουν ιστορία στις στρατηγικές έντασης.
Για παράδειγμα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un ήταν για τον Trimp ένας «μικρός πύραυλος» που έχει ένα «μικρό» πυρηνικό κουμπί μέχρις ότου, μετά από μια εκπληκτική σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο, ο Trump είπε ότι διαβλέπει μια «καταπληκτική σχέση».
Ομοίως, ο Erdogan τελικά κατέληξε σε συμφωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά το θανατηφόρο συμβάν του πλοίου Mavi Marmara το 2010, όπου ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 9 Τούρκους σε ένα πλοίο που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στην Γάζα. Ο Erdogan ενώ αρχικά συγκρούστηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Putin, αφού η Τουρκία κατέρριψε έναν ρωσικό μαχητικό αεροπλάνο ο οποίος είχε εισέλθει για ελάχιστο χρόνο στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Οπότε δεν αποκλείεται Trump και Erdogan να τα βρουν.
Μια τέτοια κίνηση, θα απαιτούσε την απελευθέρωση του Brunson, για τον οποίο πρόσφατα είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.

Al Monitor: Ο Trump επιτίθεται στην Τουρκία με στόχο να προσελκύσει τους ευαγγελιστές αμερικανούς ψηφοφόρους

Το Al Monitor που εξειδικεύεται στην Μέση Ανατολή αναφέρει ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι διεξάγουν έναν «οικονομικό πόλεμο» εν μέσω της αντιπαράθεσης για ένα Πάστορα.
Καθώς η Τουρκία προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες για την κρίση, μια άλλη οπτική αναδεικνύεται: Το ξαφνικό ενδιαφέρον του Trump για τον Andrew Brunson, ο οποίος παρέμεινε υπό κράτηση από τον Οκτώβριο του 2016, έχει κυρίως να κάνει με την προετοιμασία των ενδιάμεσων εκλογών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 6 Νοεμβρίου.
Ο Πρόεδρος Donald Trump και ο Αντιπρόεδρος Mike Pence χρησιμοποιούν το Brunson, μέλος της συντηρητικής Ευαγγελικής Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας της Αμερικής, για να προσελκύσουν τους θρησκευόμενους Ρεπουμπλικάνους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu στις 19 Αυγούστου σε συνέδριο στο θέρετρο της Αττάλειας στη Μεσόγειο, είπε στους αξιωματούχους των ΗΠΑ….
«Φαίνεται ότι δεν έχετε συμφέρον να επιλύσετε τα προβλήματά μας, καθώς ανησυχείτε για τις δικές σας εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις, εκμεταλλεύεστε [την υπόθεση Brunson] για το σκοπό αυτό και θα συνεχίσετε να το κάνετε μέχρι τις εκλογές»
Οι συνεχείς αναφορές του Trump και Pence στο Brunson ως «μεγάλος Χριστιανός» και «αθώος άνθρωπος της πίστης» έχουν ενισχύσει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι στόχος των αμερικανών είναι οι ευαγγελιστές.
Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι αυτές δεν είναι ευρείες.
Ο Jacob Parakilas, αναπληρωτής επικεφαλής του αμερικανικού προγράμματος στο Chatham House, δήλωσε:
 «Οι ευαγγελικοί ψηφοφόροι κατά βάση στηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι θέσεις τους είναι καίριες για την πολιτική στρατηγική του Trump».
Οι ευαγγελιστές της δεξιάς είναι πρόθυμοι να κοιτάξουν πέραν από αντιπαραθέσεις επειδή εργάζεται για μια συντηρητική κοινωνική πολιτική».
Ο Jacob Parakilas σημείωσε ότι «η γενικά καλή σχέση του Trump με τον Erdogan μέχρι τώρα υποδηλώνει ότι η κρίση δεν κινείται από εχθρότητα.
Η εγχώρια πολιτική φαίνεται να είναι ο οδηγός»
Και ενώ ο Brunson "δεν αποτελεί πυρήνα σε αυτούς τους ψηφοφόρους ο Trump είναι πρόθυμος να κινηθεί ασυνήθιστα επιθετικά βήματα με σκοπό να κερδίσει τους ευαγγελιστές»
Ένας αναλυτής της Ουάσινγκτον που μελετά τις τουρκικές σχέσεις ανέφερε στον Al-Monitor: «Δεν πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αμερικανών ευαγγελιστών ενδιαφέρεται πολύ για την εξωτερική πολιτική, ακόμα και όταν πρόκειται για ένα χριστιανικό πάστορα.
Κάθε ευαγγελιστής που επενδύει στο ζήτημα του πάστορα Brunson είναι πιθανώς ήδη υποστηρικτές του Trump.
Η σύγκρουση για τον Brunson είναι απλώς μια αφορμή.
Η αιτία της έντασης σχετίζεται με το γεγονός ότι τα συμφέροντα ΗΠΑ και Τουρκίας δεν είναι πλέον ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης