Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς εξομάλυνση οι σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας, επίσκεψη Γερμανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο 2018

Προς εξομάλυνση οι σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας, επίσκεψη Γερμανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο 2018
Προς εξομάλυνση οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας
Προς εξομάλυνση τείνουν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas να προτίθεται να επισκεφτεί αρχές Σεπτεμβρίου 2018 την Τουρκία, στο πλαίσιο των προσπαθειών επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa) που αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών θα επισκεφτεί στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου την Τουρκία.
Κατά την επίσκεψή του ο υπουργός θα έχει πολιτικές συναντήσεις στην Άγκυρα και θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Γερμανικής Σχολής της Κωνσταντινούπολης.
Αρχικά οι εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω των τουρκικών εκλογών μετατέθηκαν όμως για το Σεπτέμβριο.
Η επίσκεψη του Heiko Maas στην Τουρκία εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτό το διάστημα από το Βερολίνο και την Άγκυρα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνει το γερμανικό κανάλι.
Οι συναντήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο θα συνεχιστούν στις 21 Σεπτεμβρίου με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Beray Albayrak στο Βερολίνο και τη διήμερη επίσκεψη του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan στη Γερμανία μια εβδομάδα αργότερα με πολυπληθή αποστολή.
Και τον Οκτώβριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier θα επισκεφτεί την Τουρκία συνοδευόμενος από γερμανούς επιχειρηματίες.

Προσέγγιση με εμπόδια

Οι προσπάθειες επαναπροσέγγιση των δύο χωρών είχαν μεν ξεκινήσει πριν η οικονομική κρίση στην Τουρκία πάρει τις σημερινές διαστάσεις και επιδεινωθούν ο σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.
Σίγουρα όμως αυτές οι εξελίξεις συνέβαλαν ώστε η Άγκυρα να επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι στην ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία.
Από την πλευρά του το Βερολίνο έχει τονίσει επανειλημμένα τη σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για μια οικονομικά και πολιτικά σταθερή Τουρκία.
Παράλληλα όμως η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει τα επίμαχα θέματα στις σχέσεις των δύο χωρών: την εισβολή του τουρκικού στρατού στην περιοχή του Αφρίν της Β. Συρίας, τις παραβιάσεις θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου στην Τουρκία όπως και την κράτηση τουλάχιστον επτά Γερμανών υπηκόων για πολιτικούς λόγους σε τουρκικές φυλακές.
Μόλις πρόσφατα ο υπουργός εξωτερικών Heiko Maas δήλωσε πως η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα θα επιτευχθεί μόνον εάν όλοι τους αποφυλακιστούν, καταλήγει η Deutsche Welle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης