Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Δεν αποκλείουμε εδαφικές προσαρμογές στο Κόσοβο

ΗΠΑ: Δεν αποκλείουμε εδαφικές προσαρμογές στο Κόσοβο
Μία αναφορά της Ουάσιγκτον για το Κόσοβο, που θα συζητηθεί πολύ 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αντιτίθεται στην αμφιλεγόμενη ιδέα ανταλλαγής εδαφών μεταξύ της Σερβίας και της πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Προέδρου Donald Trump, John Bolton.
"Η αμερικανική πολιτική είναι ότι αν τα δύο μέρη μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, και να καταλήξουν σε συμφωνία, δεν αποκλείουμε τις εδαφικές προσαρμογές.
Δεν θα σταθούμε στο δρόμο (μιας συμφωνίας) και δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη θα αποτελούσε εμπόδιο, αν τα δύο μέρη της διαμάχης κατέληγαν σε μια ικανοποιητική διευθέτηση", δήλωσε από το Κίεβο.
Ο John Bolton είναι ο ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ για να ασχοληθεί με το θέμα της ανταλλαγής εδαφών, το οποίο προσέλαβε δυναμική αφότου ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Greg Delawie, δεν απέρριψε κατηγορηματικά, όπως παλαιότερα, την ανταλλαγή εδαφών ήταν αποδεκτή στην Ουάσινγκτον.
O σύμβουλος του Αμερικάνου Προέδρου είχε ταχθεί εναντίον της μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008 πολύ πριν γίνει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ.
Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου στα υπάρχοντα σύνορά του.
Ωστόσο, το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Πρίστινα, και διατηρεί τον έλεγχο της σερβικής μειονότητας στα βόρεια του Κοσόβου.
Το Βελιγράδι προωθεί την ιδέα της ανταλλαγή εδαφών Σερβίας - Κοσόβου ως τρόπο επίλυσης της διαμάχης προκειμένου να ανάψει το "πράσινο φως" στην προσχώρηση της Σερβίας στην ΕΕ.
Ωστόσο, η σερβική αντιπολίτευση, πολλοί Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, όσο και η καγκελάριος Μέρκελ, αντιδρούν στην αλλαγή εθνικών συνόρων.

Διαβάστε: Με ντόμινο απειλούνται τα Βαλκάνια από τη διχοτόμηση του Κοσόβου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης