Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε θετικό momentum οι Δυτικές χώρες της Ευρώπης – Ρίσκο το χρέος και η πολιτική αβεβαιότητα

Fitch: Σε θετικό momentum οι Δυτικές χώρες της Ευρώπης – Ρίσκο το χρέος και η πολιτική αβεβαιότητα
Σε θετικό momentum οι Δυτικές χώρες της Ευρώπης, σημειώνει η Fitch Ratings
Οι Δυτικές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε ένα θετικό momentum, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, έχοντας αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα τριών κρατών από τον περασμένο Απρίλιο (Ελλάδα, Κύπρος και Ανδόρα).
Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει υποβάθμιση αξιολογήσεων, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος.
Σε τρεις χώρες έχουν οριστεί θετικές προοπτικές (outlook), την Αυστρία, την Κύπρο και τη Φινλανδία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, ελέω επικείμενου Brexit, και ο Άγιος Μαρίνος διαθέτουν αρνητικό outlook.
Από τις τρεις χώρες που αναβαθμίστηκαν, οι δύο -Κύπρος και Ελλάδα- έχουν αναβαθμιστεί κατά πέντε βαθμίδες από τα μέσα του 2015, υπενθυμίζει ο οίκος.
«Σε γενικές γραμμές, η ισχυρή ανάπτυξη και η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών έχουν στηρίξει την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Δυτικής Ευρώπης κατά τα πρόσφατα τρίμηνα.
Τα ελλείμματα και τα δημόσια χρέη κυβέρνησης μειώνονται στις περισσότερες χώρες της περιοχής.
Τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη παραμένουν σταθερά, ενισχύονται από τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, την έντονη αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Η ελαστική εγχώρια ζήτηση παρέχει κάποια αντιστάθμιση στην επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.
Ωστόσο, η προοπτική της βραδύτερης αύξησης του ΑΕΠ και των υψηλότερων επιτοκίων σημαίνει ότι οι υπερχρεωμένες χώρες ενδέχεται να απαιτήσουν περαιτέρω δημοσιονομικές προσπάθειες για να θέσουν το χρέος σε σταθερή καθοδική πορεία, καθώς η πολιτική καθίσταται λιγότερο ευνοϊκή για αυστηρότερες δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Το μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό εξαιτίας της λιτότητας (…) οδήγησε στη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία, υπό την ηγεσία του κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκα.
Η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την πρόσφατη δυναμική ανάπτυξης», σημειώνει η Fitch.
«Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο».
Στις 10 Αυγούστου, αναβαθμίσαμε την Ελλάδα σε σε BB- από Β.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, υποστηριζόμενη από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν από τους ευρωπαίους πιστωτές, ιστορικό πρωτογενών πλεονασμάτων της κυβέρνησης, προσδοκία μας για σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί έως το 2020 και κάπως μειωμένους πολιτικούς κινδύνους», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης