Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

H Κεϋνσιανή Θεωρία Ζήτησης Χρήματος και με τι συνδέεται

tags :
H Κεϋνσιανή Θεωρία Ζήτησης Χρήματος και με τι συνδέεται
Ταυτίζεται με την προτίμηση ρευστότητας.

H Κεϋνσιανή Θεωρία Ζήτησης Χρήματος και με τι συνδέεται

Η ζήτηση του χρήματος, σύμφωνα με τον Keynes, συνδέεται με το δίλημμα κάθε οικονομικής μονάδας μεταξύ:
  1. του ρευστού χρήματος που δεν αποφέρει τόκο αλλά δεν εμπεριέχει και τον κίνδυνο ζημιάς
  2. άλλων μορφών επενδύσεων που αποδίδουν εισόδημα αλλά εμπεριέχουν ρίσκο
Γι’ αυτό και στην κεϋνσιανή θεωρία η ζήτηση χρήματος ταυτίζεται με την προτίμηση ρευστότητας.

Επίσης κατά τον Keynes, εκτός από το συναλλακτικό κίνητρο, οι οικονομικές μονάδες νιώθουν ασφαλείς να παρακρατούν επιπλέον ρευστά για την κάλυψη έκτακτων εξόδων (κίνητρο προφύλαξης) ή για να εκμεταλλευτούν επενδυτικές ευκαιρίες για να αυξήσουν τον πλούτο τους (**** κίνητρο κερδοσκοπίας).

Η κεϋνσιανή θεωρία μελετήθηκε και βελτιώθηκε από τους οικονομολόγους της δεκαετίας του 1950 κι αυτό κυρίως γιατί διευρύνθηκε το φάσμα των επενδυτικών ευκαιριών, με την ανάπτυξη των χρηματαγορών / κεφαλαιαγορών και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα εμφάνιση νέων χρηματιστηριακών προϊόντων.

Αυτό είχε ως συνέπεια τη μελέτη της διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου των επενδυτών, ώστε να μεγιστοποιείται η απόδοση των διαθέσιμων περιουσιακών στοιχείων τους.

Η ίδια θεωρία πάντως από το 1936 μέχρι σήμερα, αποτελεί τον άξονα όλων των μετέπειτα θεωριών ζήτησης χρήματος οι οποίες ουσιαστικά την συμπληρώνουν.
__________________

**** Κίνητρο κερδοσκοπίας ονομάζεται η επιδίωξη των επενδυτών να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των περιουσιακών τους στοιχείων όπως είναι το χρήμα, τα ακίνητα, οι μετοχές και διάφοροι άλλοι τίτλοι αξιών.

Αυτό το επιτυγχάνουν με την κατάλληλη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους, προτιμώντας την επένδυση σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν υψηλή απόδοση και μικρό κίνδυνο.

Για να πετύχουν αυτό το στόχο οι επενδυτές διατηρούν ένα σημαντικό ποσό σε μορφή ρευστών διαθεσίμων, ώστε μόλις τους δοθεί η ευκαιρία να κερδίσουν περισσότερα χρήματα επενδύοντας σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής αποδοτικότητας.

Βέβαια οι αποφάσεις των επενδυτών εξαρτώνται από το ύψος και τις διακυμάνσεις των επιτοκίων που προσδιορίζουν τις απώλειες και τις πραγματικές αποδόσεις των κεφαλαίων.

Δηλαδή τα υψηλά επιτόκια επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση χρήματος για κερδοσκοπία, ενώ όταν είναι χαμηλά ενισχύεται, δεδομένου ότι είναι μικρή η απώλεια τόκων που συνεπάγεται η παρακράτηση αδρανών χρηματικών ρευστών.

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης